Ziarul de Duminică

MISTERELE CUVINTELOR / Baiete, un zombi!

MISTERELE CUVINTELOR / Baiete, un zombi!
14.04.2009, 15:22 807

„Importati" inca de la inceputul secolului al XVI-lea pentru a trudi in Lumea Noua, negrii au adus cu ei credintele si zeitatile din vestul Africii. In voodoo, religia nascuta din incrucisarea cu catolicismul, sclavia era explicata prin lucrarea unui vrajitor care scoala mortii la o a doua viata, lipsita insa de darul vorbirii si dedicata exclusiv trudei neplatite pe plantatiile de trestie de zahar. Zombi, numele zeului-sarpe nigeriano-congolez, a inceput sa desemneze pe pamântul robiei puterea de a trezi la viata, apoi insusi mortul resuscitat, total aservit vointei vrajitorului.
Pentru cine nu stie nici geografie, nici istorie si nici nu vrea sa invete, Haiti este tara in care pleci in vacanta cu speranta ca vei intâlni macar un zombi, un Dracula antilez, personaj de filme si literatura horror. Acest zombi al culturii pop isi are originea intr-o productie hollywoodiana din anul 1968, Night of the Living Dead (Noaptea mortilor vii), considerata o capodopera neegalata a genului. Zombii actuali de sorginte pop bântuie, spectral si apocaliptic, vesnic infometati de carne omeneasca, filmele, literatura si, in ultima vreme, jocurile de calculator. Copiii si adolescentii ii executa fara mila prin apasare pe butonul joystickului.
Sa revenim insa la curentul principal de dezvoltare semantica a lui zombi – cel originar, izvorât din voodoo. In ultimul patrar al secolului XX, toate limbile de cultura au dezvoltat sau imprumutat un sens figurat al lui zombi: acela de persoana total lipsita de substanta si de vointa – o fantosa sau un robotel, manipulat in scopuri de productie sau politice. Tot un zombi este si individul anesteziat, sedat, letargic in urma consumului de alcool, de droguri sau a unui tratament medicamentos.
Evolutiile semantice recente ale lui zombi dovedesc extinderea termenului dincolo de regnul uman. Un „vierme-zombi", de pilda, este un parazit, o vietate care traieste hranindu-se cu substanta cadavrelor de balena scufundate, la mare adâncime, pe fundul oceanului. Banca-zombi, o inventie de ultima ora, astfel poreclita de George Soros, este o institutie financiara care paraziteaza statul – aflata in faliment, deci moarta, nu mai este tinuta in viata decât de cordonul ombilical al subventiilor guvernamentale.
In lumea internetului, zombi este un computer controlat de la distanta de piratii cibernetici pentru a initia de pe el atacuri asupra altor computere sau servere sau pentru a trimite mesaje spam fara a fi depistati.
Tot zombi, si inca unul vechi in limba, datând de pe la jumatatea anilor 30, este numele unui cocteil din rom si suc de fructe, dulce si extrem de alcoolizat, amestecat cu gheata pisata – un amestec inselator, care transforma in leguma, in zombi, pe oricine depaseste al doilea pahar. Nu mai are efect asupra imprudentului bautor nici macar zombi hip-hop-ul, combinatie „muzicala" de rap si electro care creeaza un sound macabru, foarte, se pare, pe gustul adolescentilor din ziua de azi. De gustibus…

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO