Ziarul de Duminică

MISTERELE CUVINTELOR / Digit(al)

MISTERELE CUVINTELOR / Digit(al)

1. V digital; 2. Ceas digital; 3. Foto digitala; 4. Arta digitala - Panorama unei zile

19.08.2009, 15:15 205
Romana actuala are doua adjective „digital": primul, mai vechi (dar nu foarte vechi!), imprumutat din franceza cu sensul „care tine de degete" (cunoscut in special prin sintagma „amprente digitale"), iar cel de-al doilea, recent, de sorginte engleza, apartinator vocabularului international al informaticii si electronicii.
 
Daca primul, cel anatomic, nu prezinta interes sub aspectul evolutiei (previzibile si transparente), cel de-al doilea merita cateva clipe de zabava.
Latinescul „digitus" (mostenit in romanescul „deget") nu avea decat sensul anatomic. Englezescul „digit", de la intelesul originar din latina, a facut un salt spre lumea numerelor, ajungand sa insemne „cifra araba, de la 0 la 9" – o evolutie explicabila prin folosirea degetelor pentru socotelile simple. De la domeniul aritmetic decimal, sensul s-a extins apoi la orice simbol folosit in alte sisteme numerice, cum ar fi cel binar, aflat la baza programelor de computer. Adjectivul „digital", inregistrat in engleza cu prima referire la computere in anul 1945, iar cu referire la inregistrarile audio in 1960, a devenit termen international, preluat de toate limbile de cultura.
In romana, „digit" si-a dezvoltat, pe langa sensul din informatica si electronica, de „cifra afisata in forma discreta" („Ceas electronic cu 4 digiti", azp.ro 7 IX 08) un sens extins, de „cifra de orice fel" („Salariile functionarilor se majoreaza in 2008 in doua etape, cresterea la 1 octombrie fiind de 10,25%. Adica de doi digiti, cu doua luni inainte de sfarsitul anului!" (Sapt. fin. 9 V 08)
In ce-l priveste, adjectivul „digital" are tot atatea sensuri cate degete are o mana:
1. Referitor la sistemul binar, utilizat de computere: „Se pune problema unei schimbari radicale a tehnicii de conservare a peliculei cinematografice (...) prin descompunerea lor in semnale digitale care pot fi recompuse cu ajutorul unui fascicul laser." (Scanteia 10 I 78, p. 4)
2. Accesibil in format electronic, cu ajutorul computerului: „Telefoanele mobile ne vor pune la dispozitie carti digitale cu reproduceri ori ilustratii alb-negru ori color." (Adev. lit. si art. 7 VI 05, p. 10)
3. Realizat cu ajutorul computerului sau al unor programe informatice: „Festival care promoveaza cultura digitala moderna si stimuleaza intalnirile dintre artisti vizuali si scena de muzica." (Gandul, 14 XI 06, p. 26)
4. Prin opozitie cu analogic, se spune despre sistemele sau aparatele care afiseaza datele in mod discontinuu, cu ajutorul unor caractere (in general cifre) mobile: „Ceasurile de mana de tip nou cu afisaj digital – o inovatie considerata revolutionara in tehnica constructiei ceasornicariei, mecanismele clasice fiind inlocuite prin circuite electronice, minutarele prin cifrele care indica orele, minutele si secundele." (Scanteia, 2 II 78, p. 5)
5. Virtual, referitor la lumea virtuala a internetului: „un instrument online care ofera sfaturi practice privind «drepturile digitale» ale consumatorilor." (Gandul, 7 V 09 p. 8)
Simplificand, putem afirma ca pentru socotelile simple fara trecere peste zece ne sunt suficiente operatiunile digitale (apeland, in caz de nesiguranta, la degete pentru verificare), dar pentru socotelile complicate ale lansarii si aterizarii unei navete spatiale, de pilda, este nevoie de puterea de calcul digital a unui computer.
 
Exemplificari si datari pentru sensurile si cuvintele noi din acest articol veti gasi in editia a treia a DCR (Dictionarul de Cuvinte Recente), aflat in pregatire la Editura Logos.
 
 
 
 

ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucuresti). Filolog (absolvent de spaniola-romana al Universitatii Bucuresti). Profesor navetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoi redactor-traducator la revista "Lumea" (1978-83), redactor la Editura Politica si ulterior la Editura Humanitas (1983-1991), editor si administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducator si publicist. Zona de interes principala: lexicologia, lexicografia. Preferinte muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, Chavela Vargas, Liviu Vasilica, Maria Lataretu, Faramita Lambru, Dire Straits. Pasiuni: gatitul si conservele de casa. Dorinte: sa aiba nepoti. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO