Ziarul de Duminică

MISTERELE CUVINTELOR/ Monitori şi monitoare (I)

MISTERELE CUVINTELOR/ Monitori şi monitoare (I)
12.08.2010, 23:42 429

Monitor, cuvânt latin împrumutat de toate limbile de cultură (înromână este explicat prin franceză şi prin latină) şi-a îmbogăţitîn ultima vreme, sub influenţa englezei americane, sensurile şifamilia lexicală. Lat. monitor "sfătuitor; cel care avertizează,care previne", format din monitum, participiul trecut al lui monere"a avertiza", stă la baza cultismelor din franceză (moniteur),spaniolă, portugheză (monitor), italiană (monitore) şi dinengleză.
Înainte de a trece în revistă evoluţia recentă a monitorului înromână, să ne întoarcem spre începuturile lui, care nu sunt lipsitede interes şi de un farmec desuet.
În Roma antică, monitorul avea mai multe funcţii: de asistent careîl însoţea în for pe un orator spre a-i aminti documentele şifaptele la care trebuia să facă referire în timpul peroraţiei; desufleur pentru actori; de însoţitor al stăpânului pe străzile Romeipentru a-i aminti numele persoanelor cu care se întâlnea; desupraveghetor al tinerilor care se antrenau pe Câmpul lui Marte; desupraveghetor al ceremoniilor sacre etc.
Sensul cel mai vechi (astăzi chiar învechit) cu care apare cuvântulîn limbile de cultură (în franceză este consemnat din sec. alXV-lea, iar în engleză de la mijlocul sec. al XVI-lea) este cel dinînvăţământ, unde monitorul era elevul mai mare sau mai sârguinciosdesemnat de învăţător spre a-şi ajuta colegii la lecţii şi a-isupraveghea să păstreze ordinea.
Şopârla africană din familia varanidelor a căpătat, se pare, numelede monitor în clasificarea lui Linné, odată cu care s-a răspânditîn toate limbile. Arabul waral, waran "şopârlă" a fost latinizatVaranus şi a fost glosat de Linné prin latinescul monitor datorităobiceiului şopârlelor de a se aşeza pe cele două labe posterioarepentru a supraveghea împrejurimile. Despre varanul de Nil se spunecă avertizează populaţia cu privire la prezenţa crocodililor. Şi semai spune despre monitori că sunt animale foarte inteligente - unmotiv mai mult decât suficient pentru a le folosi drept animale decompanie (să fie la cine le are!).
Vasul de război USS Monitor, care a dat numele unei întregi familiide cuirasate uşoare cu turelă (prezente şi astăzi în dicţionare,sub numele de monitor, chiar dacă armata nu le mai foloseşte demultă vreme) a fost lansat la apă în 1862. Era în timpul Războiuluide Secesiune. Sudul fusese supus unei blocade maritime, pe caredorea să o spargă, aşa că începuse construirea unei flote decuirasate cu vele. Nordul avea nevoie rapid de un model de cuirasatsuperior, pe care, în urma unui concurs de proiecte, l-a construit,în numai 100 de zile, un inginer de origine suedeză, John Ericsson.Concepţia era revoluţionară: coca din metal în loc de lemn,propulsia cu elice în locul velaturii, puntea joasă, aproape lanivelul apei, şi o turelă centrală care apăra două tunuriputernice. Era un mic monstru de metal care naviga execrabil (afost cât pe ce să eşueze în primul drum spre teatrul de luptă dinsud), dar turela rotativă îl scutea de manevre inutile în jurulinamicului, iar blindajul îl făcea impenetrabil la obuzele duşmane.Constructorul îl botezase Monitor pentru că urma să-i avertizeze peconfederaţii sudişti ce păţesc dacă vor să continue războiul şi peeuropeni ce-i aşteaptă dacă le trece cumva prin cap să-i ajute pesecesionişti… USS Monitor a câştigat confruntarea directă cumonstrul flotilei de război sudiste, cuirasatul Merrimack, pe carel-a umilit punându-l pe fugă, dar şase luni mai târziu, în drumspre următoarea misiune, s-a scufundat. Trăise însă destul ca săintre în istorie, făcându-şi datoria… În 1973, locul unde anaufragiat a fost proclamat "sanctuar marin".
Ne-am luat cu vorba despre monitorii-persoane, despremonitorii-fiinţe şi despre primul monitor-obiect şi nu mai avemtimp să ne ocupăm de evoluţiile contemporane ale cuvântului… Rămânepe data viitoare.

Exemplificări şi datări pentru sensurile şi cuvintele noi dinacest articol veţi găsi în ediţia a treia a DCR ("Dicţionarul deCuvinte Recente"), aflat în pregătire la Editura Logos.

Cuvinte cheie: monitor, varan


ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucureşti). Filolog (absolvent despaniolă-română al Universităţii Bucureşti). Profesor navetist(Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoiredactor-traducător la revista "Lumea" (1978-83), redactor laEditura Politică şi ulterior la Editura Humanitas (1983-1991),editor şi administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducător şipublicist. Zona de interes principală: lexicologia, lexicografia.Preferinţe muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, ChavelaVargas, Liviu Vasilică, Maria Lătăreţu, Fărâmiţă Lambru, DireStraits. Pasiuni: gătitul şi conservele de casă. Dorinţe: să aibănepoţi. Are un nepot.


Foto:

1. Varanus exanthematicus

2. USS Monitor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO