1. Parc de joaca; 2. Parc de distractii; 3. Parc de aventuri; 4. Parc acvatic; 5. Parc de iarna; 6. Parc de biciclete; 7. Parc de skate; 8. Parc eolian
Nu stim cand a fost creat primul parc de joaca, dar primul parc de distractii sedentar, cu bilet de intrare (nu un iarmaroc itinerant, la care se platea pentru fiecare atractie in parte) s-a deschis in Statele Unite, in 1895, la Coney Island, New York. Se numea Sea Lion Park si in 1903 a fost inlocuit de Luna Park, luminata feeric cu ghirlande de becuri, intr-o vreme cand electricitatea era o noutate. Ideea crearii unui parc tematic (theme amusement park) a fost conceptualizata de Walt Disney, care a inaugurat in 1955 Disneyland-ul. Spre deosebire de parcul de distractii traditional, cel tematic grupeaza elemente care tin de o anumita epoca sau un anumit loc (Antichitatea, Vestul Indepartat, pirateria etc.).
Parcul de aventura (engl. adventure park) este un spatiu amenajat pentru petrecerea activa a timpului liber in mijlocul naturii, facand exercitii fizice neconventionale precum cataratul, traversarea unui pod de franghii, coboratul cu tiroliana etc. In Romania, primul parc de aventura si-a deschis portile in vara anului 2006, langa Bucuresti.
Aquapark, primul parc acvatic deschis la Mamaia in 2003, este si el tot un parc de distractie activa, avand in centru balaceala. Iar parcul de zapada (engl. snow park), sau parcul de iarna (engl. winterpark), deschis la Balea Lac in 2006, este special amenajat „pentru iubitorii skiului, snowboarding-ului, tubbing-ului sau pentru cei ce prefera partia de saniute ori banalul capac de plastic" (dupa cum ne lamureste sibianulonline.ro, 17 I 09).
Tot destinate odihnei active sunt si parcurile de biciclete (amenajate pentru antrenamentele de mountainbiking si BMX – adica motocros cu bicicleta), parcurile de role si parcurile de skate, pentru cei care vor sa se plimbe pur si simplu cu rolele si cu skateboardul sau sa se antreneze in vederea participarii la concursuri.
Dar parcul-perimetru nu este numai cel harazit distractiei. La fel de multe sunt, in ultima vreme, parcurile imobiliare (zone rezidentiale), parcurile industriale (un nume nou pentru mai vechiul „platforme industriale"), parcurile de afaceri (engl. business park), cele stiintifice si tehnologice (din apropierea marilor universitati) sau chiar parcurile de soft (cladire sau ansamblu de cladiri dotate cu computere, servere, conexiuni la internet de banda larga puse la dispozitia creatorilor de soft). O mentiune aparte o merita parcurile eoliene (sau parcuri de centrale / generatoare / turbine eoliene, cum li se mai spune) care strica peisajul cu morile lor de vant, dar produc energie curata.
Inainte de a termina, sa mentionam, in treacat, alti doi descendenti ai lui „parricus" veniti in limba romana pe filiera franceza: fr. „parquer" - „a parca" (un vehicul) (cu „parcare" format in romana, „parcaj" venit din franceza si „parking" din engleza) si fr. „parquet" - „parchet" (ministerul public).
Ca sa tragem linie: stam bine la parcuri de afaceri si de retail, binisor la parcurile de distractii, slabut la cele industriale si tehnologice si catastrofal la parcurile-gradina si la parcari. Iar o parte din vina pentru asta o are si parchetul…