Ziarul de Duminică

MISTERELE CUVINTELOR / Parcul, de la tarc de oi la mall cu parcare

MISTERELE CUVINTELOR / Parcul, de la tarc de oi la mall cu parcare

1. Parcul National Retezat; 2. Parcul Natural Portile de Fier; 3. Parc zoologic; 4. Parc de retail

28.05.2009, 14:19 252

Din latinescul acesta, devenit frantuzescul „parc", vin si englezescul „park", si spaniolul „parque", si italianul „parco", si romanescul „parc". Pana la un punct, evolutia semantica a francezului „parc" este prin urmare comuna tuturor acestor limbi. Sa ne aplecam asadar asupra ei.

In zorii limbii franceze, putin inainte de anul 1200, tarcul, care fusese de oi in latina, se latise deja si imprejmuia terenuri, impadurite sau nu, pe care erau tinute sau crescute animale pentru a fi vanate. Parcul de vanatoare dainuie pana astazi. Putin dupa 1200, „parc" desemna spatiul imprejmuit pe care cresteau pomi fructiferi – livada noastra. Iar pe la 1650, emancipat deja, desprins de sub tutela vanatorii si a agriculturii, parcul facuse pasul hotarator spre ceea ce este astazi: o intindere amenajata in scopuri estetice si pentru plimbare – evident, in jurul unui castel. Primul parc public, pus la dispozitia orasenilor ca sa le faca mai suportabil, prin pata lui de culoare, cenusiul vietii intr-un oras industrial, s-a deschis in 1847, in Anglia, la Liverpool.
In 1872, americanii au creat primul parc national din lume – Yellowstone –, in care, prin lege, orice activitate omeneasca este interzisa, chiar si accesul fiind strict supravegheat, pentru a pastra intacta biodiversitatea si a nu strica echilibrul natural. (La noi, Parcul National Retezat, primul din tara, a fost creat in 1935.) Parcul natural (francezii ii spun parc regional, primul datand din 1967) permite unele activitati umane, cu conditia ca acestea sa se integreze armonios in cadrul natural, iar regulile aplicabile sunt stabilite prin regulament propriu. In ziarul „Gandul" din 30 ian. 2008 puteam citi: „Autoritatile refuza sa declare zona Ciucasului parc national. (...) Ministerul Mediului pregateste transformarea perimetrului in parc natural. Asta va permite proprietarilor de paduri sa defriseze in continuare, iar speciile rarisime nu vor putea fi bine conservate. Ca parc national insa, aici orice fel de taieri ar fi interzise".
Parcul zoologic este o inventie americana de la sfarsitul secolului al XIX-lea (Washington si New York au avut primele zooparcuri) si marca un evident progres fata de gradina zoologica – animalele nu mai traiau in captivitate, ci in semilibertate. Pe 7 octombrie 2006, stiri.rol.ro, preluand un articol din ziarul „Meridian", anunta ca, la Baneasa, gradina zoologica pricajita creata de comunisti in 1955 se va transforma in „primul parc zoologic din Romania, unde animalele vor fi tinute in zone speciale, despartite prin santuri mari de apa, urmand sa se renunte la garduri". O luna si ceva mai tarziu, pe 23 noiembrie, „Romania libera" vestea ca „Un parc zoologic, cu o suprafata de sapte ori mai mare decat actuala Gradina Zoologica de la Baneasa, ar putea fi realizat langa Lacul Morii" – adica in sudul Capitalei. Gradinii zoologice din nordul orasului nu i s-a dat, ca sa devina parc, ci i s-a luat, ca sa fie retrogradata la rangul de menajerie.
Ce-i drept, orasul nu a capatat un parc zoologic, nici in nord, nici in sud, nici in est, nici in vest, dar s-a pricopsit in zona de langa padurea Baneasa cu un „parc de retail" (numele vine din engl. „retail park"), adica o zona comerciala in care copacii au fost doborati spre a face loc mall-urilor si hipermarket-urilor, iar peste stratul de iarba s-a turnat betonul parcarilor. De la americani vine „parcul zoologic", tot de la ei vine si „parcul de retail"… Noi l-am preferat pe cel din urma.
In tarile atente la calitatea vietii, parcul zoologic nici nu mai este, de pe la sfarsitul anilor 80, optiunea ideala. Zooparcul a devenit „parc de conservare" sau „bioparc". Conservarea speciilor primeaza asupra caracterului de muzeu viu. (Noi nu ne-am mai obosit nici macar sa luam cuvantul, necum sa construim realitatea pe care o semnifica.) Iar secolul XXI merge si mai departe, renuntand radical la parcuri si vorbind de „centre de resurse ambientale".
Despre alta directie de dezvoltare a parcului, mult mai bine reprezentata in romana, vom vorbi in numarul urmator.
Exemplificari si datari pentru sensurile si cuvintele noi din acest articol veti gasi in editia a treia a DCR (Dictionarul de Cuvinte Recente), aflat in pregatire la Editura Logos.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO