• Leu / EUR4.7432
  • Leu / GBP5.3799
  • Leu / USD4.2921
Ziarul de Duminică

MISTERELE CUVINTELOR / Reggae

22 sep 2009 171
In anii 50 ai secolului trecut, insula antilezapopulata majoritar de negri, urmasi ai sclavilor de pe plantatiilede trestie de zahar, era inundata de muzica nord-americana. Laradio si, mai ales, la reuniunile dansante ale saracilor care nuisi puteau permite sa plateasca o orchestra ("sound systems", cudisc-jockey care selectau melodiile), se ascultau discurile devinil produse in Statele Unite: rock'n'roll, rhythm'n'blues,boogie-woogie, soul, jazz. Primele discuri autohtone au fostproduse special pentru aceste serate dansante. Interpretate delocalnici (o fata a discului continea originalul, iar cealaltainterpretarea jamaicana), cu temperamentul lor caraibean, melodiilenegrilor din nord s-au transformat, incet-incet, in ska, muzicasincopata in patru timpi, cu accentul pe a doua si a patra bataiesi cu ritmul marcat de chitara bas. In 1960, ska era un gen clardelimitat. Independenta statala fusese precedata de independentamuzicala a insulei, care exporta cu succes noul produs si pefiliera britanica, si pe filiera americana. (In legatura cuetimologia cuvantului exista controverse, dar una dintre variantesustine originea onomatopeica, imitatoare a asprimii cu care suntciupite coardele chitarei.)
Se spune ca datorita verii sufocante din 1964,cand dansatorii nu puteau tine pasul cu ritmul indracit, ska s-amai domolit, devenind rocksteady, din care va deriva, spresfarsitul decadei, stilul reggae. Era perioada de crescandapopularitate a miscarii Rastafari (a se vedea articolul desaptamana trecuta), iar textele exprimau asumarea negritudinii siprotestul social sau prezentau crampeie din universul rasta. Figuraemblematica si pentru muzica reggae, si pentru rastafarianism esteBob Marley (1945-1981), care le-a facut celebre pe amandoua si aindus, fara voie, ideea ca reggae ar fi muzica rastafarianismului.Eroare, spun indignati sacerdotii rastafarieni, muzica ceremonialarasta este una de sorginte etopiana, ca si miscarea insasi, si nujamaicanul reggae.
Originea termenului "reggae" este obscura. Uniispun ca ar veni din engleza jamaicana (streggae - rufos, sarantoc,dar si prostituata). Altii, ca ar veni din sintagma "regular guy"(omul de rand, omul obisnuit, pentru care este cantata si care serecunoaste in aceasta muzica). Altii il deriva din "a raggedrhythm", datorita ritmului "sfasiat". Bob Marley avea o explicatieetimologica personala: invoca spaniolul "la musica del rey", muzicaregelui (rastafarienii numesc muzica reggae "Jah Music", muzicaregelui). Un lucru e sigur: reggae a devenit un cuvantinternational cunoscut, iar muzica pe care o desemneaza este vie sidatorita mesajelor pe care le transmite.
In piesa intitulata "Concrete Jungle"(Jungla de beton), Bob Marley constata robia: "No chains around myfeet,/ But I'm not free, oh-ooh!" (N-am lanturi la picioare sitotusi nu sunt liber). Pentru ca in alta piesa sa indemne: "Getup,stand up:standupfor your rights!/ Get up,standup: don't give up the fight!" (Ridica-te si staidrept! Stai drept pentru drepturile tale! Nu te da batut). Iar in"Small Axe" (Toporisca) anunta, amenintator, Sistemul: "So if youare thebig tree/We are thesmall axe/Ready to cut you down (well sharp)/To cut you down" (Daca tu esti copacul cel mare, noi suntemtoporisca si suntem gata sa te doboram).
Radacini africane, filtru nord-american,sinteza jamaicana. Aceasta este muzica reggae. Chiar daca uninterpret nigerian afirma raspicat: "Eu nu cant reggae jamaican.Reggae e african".
Exemplificari si datari pentru sensurile sicuvintele noi din acest articol veti gasi in editia a treia a DCR(Dictionarul de Cuvinte Recente), aflat in pregatire la EdituraLogos.

ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucuresti). Filolog (absolventde spaniola-romana al Universitatii Bucuresti). Profesor navetist(Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoiredactor-traducator la revista "Lumea" (1978-83), redactor laEditura Politica si ulterior la Editura Humanitas (1983-1991),editor si administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducator sipublicist. Zona de interes principala: lexicologia, lexicografia.Preferinte muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, ChavelaVargas, Liviu Vasilica, Maria Lataretu, Faramita Lambru, DireStraits. Pasiuni: gatitul si conservele de casa. Dorinte: sa aibanepoti.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7432
Diferență: 0,1689
Ieri: 4.7415
Azi: 4.2921
Diferență: -0,1349
Ieri: 4.2846
Azi: 5.3799
Diferență: 0,9589
Ieri: 5.3458
Azi: 4.3319
Diferență: 0,2151
Ieri: 4.3236