Ziarul de Duminică

MISTERELE CUVINTELOR/ Vocabularul tranzitiei (8). Alba-neagra

MISTERELE CUVINTELOR/ Vocabularul tranzitiei (8). Alba-neagra
09.12.2009, 15:07 76
Douazeci de ani - frumoasa vârsta! Daca ar fi saluam in serios unitatea cronologica de masurare a democratieipropusa de Silviu Brucan, primele doua decenii de dupa decembrie1989 au reprezentat perioada de acomodare a românilor cudemocratia. Am depasit vârsta cresei, mergem la gradinita. Si putemprivi, cu intelegere si amuzament, in urma, facând bilantul -inclusiv cel lingvistic, pentru ca vocabularul nostru cel de toatezilele s-a schimbat si el in nesfârsita noastra tranzitie. In dozehomeopate administrate saptamânal, trecem in revista, pâna lasfârsitul anului, câteva dintre inovatiile lexicale de dupa1989.
Partial color
"Partial color" era sintagma care desemna,inainte de 1989, emisiunile televiziunii, pe atunci unice, in caretonurile de gri dominante erau intrerupte de timide imagini color.La Telejurnal, secventele cu Tovarasul si Tovarasa erau musaicolor, spre deosebire de reportajele despre maretele realizari,care puteau fi si cenusii.
Lumea in alb si negru a dainuit ani buni dupa1989, iar unul dintre cuvintele emblematice pentru prima jumatate aanilor '90 este, cu siguranta, "alba-neagra", escrocheriaprezentata drept joc de noroc. "Legalizat cu putin timp in urma,faimosul joc «alba-neagra» poate aduce beneficii mari pentrupatroni (...) trecatorii sunt imbiati sa intoarca una din cele treibucati de cauciuc. Bineinteles, doar cei din «gasca» au privilegiulde a ghici pe cea cu punct alb" (R.l. 6 VII 93 p. 9). Numelepopularului mod de inselaciune a capatat rapid sensuri noi,desemnând, de pilda, afirmatiile si retractarile menite a ascundeadevarul ("Alba-neagra cu canalul. Un purtator de cuvânt alguvernului ucrainean a declarat (…) ca autoritatile ucrainene nustiu nimic despre o decizie privind sistarea lucrarilor la canalulBâstroe, desi ambasadorul Ucrainei la Bucuresti (…) a transmisMinisterului Afacerilor Externe (...) o copie a actului emis pe 11august anul trecut, prin care guvernul de la Kiev revoca decizia definalizare a canalului..." - Ev.z. 19 VIII 08) sau aspectele sauepisoadele, rusinoase sau blamabile, tinute ascunse ("Deocamdata,domnul Moisescu (procurorul general) studiaza alba-neagrabiografiilor de procurori." - Cat. 2-8 IX 97 p. 2).
Realitatile de dupa 1990 au inzestrat "negrul"românesc cu un sens intâlnit in toate limbile Pamântului: "ilegal,clandestin, care nu este declarat legal" (cf. fr. marche noir,travail au noir, engl. black economy etc.). Am intrat inrândul lumii: avem si noi, in sfârsit, piata "neagra" ("eliminareapietei negre a combustibililor…" - Adev. 12 X 01 p. 1), economie"neagra" ("Umflarea puternica a economiei negre si gri" - Adev. 15II 02 p. 1), munca/slujba "la negru" ("Putini reusesc sa-sigaseasca o slujba. Atunci când o gasesc, aceasta e de obicei lanegru" - "22" 37/93 p. 5), comert si activitati comerciale "lanegru" ("Riscul de a schimba valuta la negru" - R.l. 21 IX 93 p.16). Prin contrast, "la alb" inseamna exact contrariul, adica"legal" ("patronii care angajeaza si platesc «la alb» forta demunca in România" - Adev. 31 X 01 p. 6), iar "griul" este "partiallegal, partial ilegal" ("Supraaccizarea cafelei va incuraja piata«gri» dar nu va diminua importurile" - Adev. 11 XII 03 p. 4).
"A albi" si "albire" au fost imbogatite inultimii ani, prin grija si sârguinta politicienilor, cu sensul "aelibera, in mod nemeritat, un certificat de necolaborare cu vecheaSecuritate" sau, si mai grav, "a face sa dispara din dosarul deSecuritate dovezile de colaborare" ("Judecatoarea Aspazia Cojocaru,albita de CNSAS la a doua strigare" - R.l. 21 VIII 06 p. 2. "LaColegiu au inceput negocieri pentru albirea dosarelor" - R.l. 21VIII 06 p. 2). Dalbii hulubi dâmboviteni si spalatorii petelorbiografice nu pot capata, evident, decât o bila neagra.
"Moartea alba", cu sensul "moarte provocata dedroguri" si, prin extensie, "consum de droguri" se folosea in presadinainte de 1989 doar cu referire la realitati straine si inscopuri propagandistice, dar sacrosancta libertate postdecembristaa avut grija ca sintagma sa capete acoperire in realitateaautohtona ("Moartea alba a aparut si la noi" - Ev.z. 11 X 96 p. 6),o acoperire din pacate tot mai larga ("An dupa an, aflam ca sute simii de tineri devin dependenti de «moartea alba»…" - G. suplim.Scoala 6 II 08 p. VII).
Viata noastra are insa si culoare. "Dintre noi,pentru noi" au iesit politicieni rosii ("asa-numitul patrulaterrosu al guvernarii in care FDSN-ul s-a bizuit si pe sprijinulpartidului condus de C.V. Tudor pentru a guverna România" - "22"717/03 p. 3), portocalii ("Disperare in tabara portocalie" -brasovultau.ro 1 XII 09) si verzi ("Candidatul verzilor, RemusCernea, anunta ca participa la dezbaterea de la Cluj" - hotnews.ro14 XI 09). Barbatii neputinciosi ai patriei, fie ei politicieni sausimpli alegatori, pot cumpara, democratic, din farmacii pastilealbastre ("abuzul de Viagra, celebra pilula albastra utilizata debarbatii cu probleme de erectie" - G. 16 VI 06 p. 8) sau pastileportocalii ("Pastila portocalie, aparuta din aceasta luna in toatefarmaciile din tara, este un nou tratament pentru disfunctiaerectila. Medicamentul Levitra (vardenafil HCI) a fost creat decatre BayerHealthCare" - Adev. 30 I 04 p. 16). Românul care nu arebani de pastile poate privi la televizor filme marcate cupatratul/patratelul rosu ("productii interzise tuturor minorilor,pentru ca pot afecta dezvoltarea psihica si mentala a acestora(semnul folosit este patratul rosu)" - Adev. 10 V 02 p. 10) ori cutriunghiul portocaliu ("Un filmt fara varsari de sânge sau cadavre,ceea ce il scuteste de triunghiul portocaliu (interzis minorilorsub 12 ani)" - Adev. 10 V 02 p. 10). Si cladirile sunt marcate curosu, dar nu cu patrate sau triunghiuri, ci cu buline ("InBucuresti, a inceput, anul trecut, marcarea cu buline rosii acladirilor cu grad ridicat de risc seismic" - Adev. 3 X 01 p. 3).Avem o codificare pe culori a capriciilor si rigorilor vremii si aurgentei cu care trebuie consultati bolnavii adusi de ambulanta("Astfel, cazurile se pot clasifica in cinci categorii: Cod rosu --situatie de gravitate maxima, care impune consultarea imediata apacientului; Cod galben -- prevede ca pacientul sa fie consultat inmaximum 10 minute; Cod verde -- in maximum 30 de minute; Codalbastru -- in maximum 60 de minute; Cod alb -- in maximum 120 deminute" - Curentul 26 I 08 p. 7).
Avem numar verde, sau telverde ("Spitalul adeschis o linie telefonica speciala, un «numar verde», la care sepoate apela gratuit" - Ev.z. 21 X 95 p. 8. "Romtelecom a lansatserviciul Telverde! Oriunde vezi numarul 0800 (urmat de alte 5 sau6 cifre), poti da telefon linistit, pentru ca este gratuit" - Adev.1 VI 01 p. 16), dar platim timbrul/taxa verde ("Din 30 aprilie, laachizitionarea echipamentelor IT&C si a electronicelor deconsum (televizoare etc.), românii vor plati o contributie (timbrulverde) de 7 lei, reprezentând costurile pentru colectarea sireciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice" -R.l. 27 IV 07 p. 4). Ne putem, insa, slava Domnului!, plimbagratuit pe cele câteva strazi verzi ("Programul «Strazi verzi»,prin care in fiecare resedinta de judet vor fi alese anumite strazisau artere de circulatie care sa devina strict pietonale…" - Adev.15 VIII 02 p. 12).
In toamna lui 2005, presa relata despreinteleapta hotarâre a Guvernului României de a reglementa (lapresiunile UE) colectarea selectiva a gunoiului. "Pentrumetal si plastic, cosurile trebuie sa fie galbene, iar hârtia sicartonul se vor arunca in cosurile albastre. Pentru sticla vortrebui montate doua cosuri de culori diferite.Astfel,cosurile albe vor fi destinate sticlei albe, iar pentru sticlaverde containerele vor avea culoarea verde. Deseurile vegetale vorfi aruncate doar in containerele maro. (…) Autoritatile au decis saadopte culori diferite si pentru reziduuri si materialepericuloase. Reziduurile vor fi aruncate in containere de culoarenegru-gri, iar recipientele rosii vor fi destinate celorpericuloase." (Cotid. 12 XII 05). Dupa exact patru ani, pubelelecolorate incep sa-si faca, timid, aparitia... Traim intr-o lume totmai colorata.
Exemplificari si datari pentru sensurile sicuvintele noi din acest articol veti gasi in editia a treia a DCR(Dictionarul de Cuvinte Recente), aflat in pregatire la EdituraLogos.

ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucuresti). Filolog (absolventde spaniola-romana al Universitatii Bucuresti). Profesor navetist(Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoiredactor-traducator la revista "Lumea" (1978-83), redactor laEditura Politica si ulterior la Editura Humanitas (1983-1991),editor si administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducator sipublicist. Zona de interes principala: lexicologia, lexicografia.Preferinte muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, ChavelaVargas, Liviu Vasilica, Maria Lataretu, Faramita Lambru, DireStraits. Pasiuni: gatitul si conservele de casa. Dorinte: sa aibanepoti.

AFACERI DE LA ZERO