Ziarul de Duminică

Misterele pădurilor virgine/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

13.06.2014, 00:01 93

125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 15 iunie, începând cu ora 12.00, evenimentul de comemorare a 125 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu (1850-1889), organizat de Asociaţia „Mihai Eminescu” Viena. Manifestările vor avea loc în faţa Parohiei Ortodoxe Române (Simmeringer Hauptstrasse 161), unde este amplasat un monument dedicat marelui poet român.

Realizat de artistul român Virgilius Moldovan, monumentul inaugurat în septembrie 2013 a fost ridicat la iniţiativa asociaţiei Kulturkreis din Viena, cu sprijinul logistic şi financiar al firmei Hant Bau şi cu susţinerea Institutului Cultural Român şi a Biroulului de promovare şi informare turistică al României din Austria.

Evenimentul cuprinde discursuri oficiale şi un concert „Eminescu“ susţinut de Cristofor Aldea-Teodorovici împreună cu formaţia sa şi invitata specială, Eliza Manda.

 

Călători prin manuscris

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să vizitaţi expoziţia Călători prin manuscris, deschisă până pe 31 august 2014 la parterul Galeriei Naţionale (foto 1, 2). Înscrisă în programul Brâncoveanu@MNaR, derulat de muzeu pe parcursul Anului Brâncoveanu, expoziţia aduce în prim-plan un liturghier brâncovenesc, cu o bogată decoraţie pictată, despre care se presupune că a aparţinut voievodului martir.

Printr-o scenografie atent construită puteţi parcurge un labirint inspirat de traseele sinuoase ale monogramelor şi literelor miniate din manuscris, la capătul căruia este expus preţiosul obiect.

Ineditul expoziţiei constă în faptul că puteţi vedea în fiecare zi o altă filă a manuscrisului, care face parte din Tezaurul cultural naţional. Biletul de intrare include cinci vizite în expoziţia Călători prin manuscris şi o vizită în Galeria Naţională până la data de 31 august 2014.

Liturghierul lui Constantin Brâncoveanu, redactat şi miniat în urmă cu peste 300 de ani, este unul dintre cele mai valoroase manuscrise păstrate în România. Acesta cuprinde textul în limba greacă al celor trei liturghii, care reprezintă esenţa serviciului divin al Bisericii Răsăritene: Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, cea a Sfântului Vasile cel Mare şi a Sfântului Grigorie cel Mare, numit şi Dialogul. Deşi nu poartă nicio menţiune cronologică explicită, manuscrisul poate fi datat, în funcţie de cele două modele de filigran ale hârtiei, între anii 1693 şi 1697. 

Una dintre particularităţile manuscrisului este că numele voievodului apare adesea în corpul rugăciunilor de pomenire şi în monogramele pictate cu aur ce decorează pe margini anumite file. Acestea din urmă caligrafiază titulatura oficială a lui Brâncoveanu: Ioan Constantin voievod. Monogramele din corpul manuscrisului indică măiestria caligrafului şi faptul că se adresau aproape exclusiv unui cititor cu o educaţie specială.

Mesajul liturghiilor este tradus în imagini prin elemente vegetale şi zoomorfe. Vrejuri savant împletite, fructe şi flori, păuni şi dragoni, lei, şerpi, iepuri sau miei, păsări calandrinon ori chiar încercări timide de a surprinde chipuri de unicorni compun o lume incitantă pentru cititorul contemporan.

 

A fost odată o pădure”

Il était une forêt / A fost odată o pădure (foto 3-7), cel mai recent film documentar al lui Luc Jacquet (Marşul pinguinilor / La Marche de l’empereur), va intra în cinematografe începând din 14 iunie, distribuit de Independenţa Film.

Realizat de Luc Jacquet în colaborare cu The Walt Disney Company France, cu asociaţia franceză Wild-Touch şi împreună cu botanistul Francis Hallé, Il était une forêt / A fost odată o pădure este întruchiparea unui proiect mai vechi, acela de a face un film de mare amploare pe tema pădurilor virgine.

Pentru prima oară, o pădure tropicală se va naşte chiar sub ochii noştri. Filmul va introduce spectatorul într-o lume care nu a mai fost văzută niciodată. O lume de o frumuseţe şi o naturaleţe fascinante, aflată într-un echilibru perfect, în care fiecare element - de la cel mai mic la cel mai mare - joacă un rol esenţial.

Il était une forêt este o călătorie în adâncurile junglei tropicale, chiar în inima Vieţii de pe Pământ, cel mai mare plămân natural al Terrei. Luc Jacquet ne invită acum să descoperim acest univers incredibil de luxuriant al pădurilor tropicale care, de milenii, evoluează chiar sub ochii noştri, într-o discreţie totală, protejându-şi secretele în spatele aparentei lor imobilităţi.

Il était une forêt / A fost odată o pădure va putea fi văzut la cinematograf începând de vineri, 13 iunie, la Cinemateca Union, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) şi la Cinema Elvira Popescu (de sâmbătă, 14 iunie), din Bucureşti.

 

Recital Ion Mureşan la Noaptea Literaturii Europene - Lisabona

După succesul primei ediţii, Noaptea Literaturii Europene a revenit la Lisabona şi a invitat publicul la o lungă şi creativă serată literară.

Integrată în cadrul Sărbătorilor Lisabonei dedicate Sfântului Anton, patronul spiritual al oraşului, cea de-a doua ediţie a Nopţii Literaturii Europene a avut loc în cartierul Príncipe Real, unde zece spaţii reprezentative şi-au deschis porţile în seara de 7 iunie pentru un scurt dar intens festival literar. Astfel,  începând cu orele 18h00 şi pe durata a cinci ore au avut loc sesiuni de lectură în interpretarea unor actori portughezi dar şi, în unele cazuri, a scriitorilor invitaţi de institutele culturale şi de ambasadele partenere.

Între proză şi poezie, Noaptea Literaturii Europene 2014 a adus în faţa publicului opere cu teme politice, poveşti personale şi de familie, sensibile şi uneori tulburătoare, precum şi un omagiu scriitoarei Marguerite Duras cu ocazia aniversării a 100 de ani de la naşterea sa. La cea de-a doua ediţie a acestui eveniment literar, publicul a făcut cunoştinţă cu opere ale scriitorilor Ion Mureşan (România), Dulce Maria Cardoso (Portugalia), José F.A. Oliver (Germania), Anna Kim (Austria), Marcos Giralt Torrente (Spania), Miika Nousiainen (Finlanda), Marguerite Duras (Franţa), Paolo Nori (Italia), Deborah Levy (Marea Britanie) şi Jorge Listopad (Republica Cehă), şapte dintre ei fiind prezenţi la eveniment.

Lecturile – cu intrare liberă şi cu o durată între zece şi cincisprezece minute – s-au repetat din jumătate în jumătate de oră, pentru ca publicul să poată vizita toate spaţiile şi asista la toate sesiunile programate.

La această a doua ediţie a Nopţii Literaturii Europene, Institutul Cultural Român a mizat din nou pe poezie şi a fost reprezentat de unul dintre cele mai importante nume din poezia română contemporană: Ion Mureşan. Invitat la Orpheu Caffé, el a citit o selecţie din lirica sa, în compania actriţei de origine română, Luminiţa Pereira, care a interpretat poeziile în limba portugheză (foto 8-10).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO