Ziarul de Duminică

Moartea spune o poveste formidabilă – un roman recomandat de Ziarul de duminică

Moartea spune o poveste formidabilă – un roman recomandat de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

18.06.2012, 09:41 290

Toate comunicatele, toate semnalările apărute în presă afirmă că romanul lui Markus Zusak - "Hoţul de cărţi" (apărut la Editura RAO, cu ilustraţii de Trudy White, în traducerea Adelinei Vasiliu) este o carte senzaţională, care a captivat de la publicare şi a căştigat milioane de fani.

Autorul este un australian care, la 30 de ani, părea să fie unul dintre cei mai inovatori romancieri ai zilelor noastre. Odată cu publicarea cărţii de faţă, el a devenit un "fenomen literar". A crescut - spune editura - ascultând poveşti despre Germania nazistă, despre bombardarea Munchenului şi despre evreii care erau mânaţi spre lagăre prin micul oraş natal al mamei lui. Dar în acele vremuri întunecate mai existau copii rebeli care nu respectau regulile şi oameni care îi ascundeau pe evrei şi pe alţi oameni în casele lor.

Dar cea mai mare surpriză a romanului este faptul că povestea este spusă de Moartea însăşi!

Acţiunea începe în Germania nazistă, în anul 1939. Liesel Meminger si fratele ei mai mic sunt duşi de mama lor să locuiască cu o familie socială într-un orăşel de lângă Munchen. Tatăl lui Liesel a fost deportat, sub şoapta unui singur cuvânt: Kommunist -, iar Liesel vede in ochii mamei sale teama unui destin similar. Pe parcursul călătoriei, Moartea apare prima oară şi-l ia pe fratele lui Liesel. Lângă mormântul fratelui ei, viaţa lui Liesel se schimbă atunci când ridică din zăpadă o carte, Manualul Groparului. Este prima ei carte furată.
Astfel începe o poveste despre dragostea de cărţi. Dar nu numai. Liesel învaţă să citească cu ajutorul tatălui ei adoptiv, care cântă la acordeon şi care este în viaţă pentru că, în primul război mondial, un evreu din Stuttgart a plecat în prima linie în locul lui - şi şi-a dat viaţa pentru Germania. Bărbatul a promis că va face oricând orice pentru familia aceluia şi curând îl va ascunde în pivniţa casei sale pe fiul celui mort demult. Începuse vânătoarea de evrei în Germania. Liesel, pe de altă parte, va fura cărţi de la incendierile de cărţi organizate de nazişti, din biblioteca soţiei primarului şi de oriunde le mai putea găsi.

De o sensibilitate remarcabilă, cartea e o imagine a Germaniei profunde în timpul celui de-al doilea război mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO