Ziarul de Duminică

Mobilizare ca-n povesti

Mobilizare ca-n povesti
17.12.2008, 16:17 627

Bulgarii ne-au reprosat atunci ca i-am atacat miseleste, pe la spate, atunci cand ei incercau sa-i elibereze pe fratii lor din Macedonia, asa cum noi am fi incercat sa-i eliberam pe-ai nostri din Transilvania. Deopotriva, pe ambele maluri ale Dunarii, s-au aruncat valuri de noroi si ura.
Romanii ii priveau cu o dispretuitoare superioritate pe vecinii lor bulgari, demonizati cu inversunare drept poporul cel mai crud, salbatic si primitiv din Europa civilizata, care se simtea in acel moment inselata si scarbita. In consecinta, devenea fireasca si legitima mobilizarea armatei romane ca o mandra si glorioasa purtatoare a traditiilor latinitatii, pentru a apara pacea si linistea Europei. In sens invers, bulgarii ii acuzau pe romani de atitudine duplicitara in conflictul balcanic, avand drept scop sterpelirea Silistrei, mobilizarea armatei romane fiind calificata drept un "act de banditism". Mai mult decat atat, presa bulgara a pus epidemia de holera care a secerat circa 1.850 de militari romani, tocmai pe seama "navalitorilor" romani, deoarece era deja "stabilit" faptul ca acestia erau murdari si se hraneau fara discernamant.
Rapiditatea cu care s-a executat mobilizarea armatei romane - inceputa in noaptea de 22 iunie/5 iulie spre 23 iunie/6 iulie 1913 - a surprins comandamentul bulgar, care estimase drept necesar pentru aceasta operatiune minimum 14 zile. Romania a chemat sub arme 509 820 de oameni, adica 6% din populatia tarii. Sub protectia unor monitoare, traversarea Dunarii de catre armata romana a inceput pe 2/ 25 iulie 1913.
Desi nu toate trupele romane trecusera Dunarea si nici serviciile nu-si terminasera organizarea si concentrarea, Comandamentul roman a ordonat continuarea inaintarii pentru a pune stapanire pe intrarile de nord in defileurile muntilor Balcani, inainte ca fortele bulgare sa se poata dispune in pozitii defensive. Corpul de armata din Dobrogea a luat sub control teritoriul aflat intre frontiera si linia Turtucaia-Balcic, ocupand la 28 iunie/ 10 iulie 1913 orasul Silistra. In aceeasi zi trupele romane au inaintat in Cadrilater, care a fost trecut sub autoritate militara romaneasca, fiind constituite garnizoane in Silistra, Balcic, Bazargic, Turtucaia, Curtbunar. Sofia a fost nevoita sa ceara pace si sa semneze, la Bucuresti, un Tratat de pace aducator de umilinta si pierderi teritoriale, pentru care bulgarii nu au ezitat sa-si ia o revansa nemiloasa, atat in Primul, cat si in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
 
 
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO