• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Ziarul de Duminică

Moca la români

Moca la români

Autor: Lucian Vasilescu

04.05.2012, 00:08 769

Pe vremea când la metrou se găseau ziare distribuite gratuit (unele dimineaţa, altele după-amiaza) vedeam sau întâlneam o doamnă respectabilă, de două ori pe zi, cărând câte o sacoşă burduşită cu publicaţiile respective. Căra cu destulă greutate povara de presă şi intra cu ea într-un bloc. N-am izbutit niciodată să aflu ce făcea cu teancurile alea de ziare, deşi eram (şi încă sunt) foarte curios. Tot ce ştiu este că publicaţiile cu pricina erau moca şi, ca atare, nu te putea împiedica nimeni să-ţi iei câte vrei, chiar pe toate dacă le puteai căra.

Moca îi place românului cel mai mult. Dacă sunt moca, vizitatorii unui târg de produse industriale îşi îndeasă în genţi zeci de prospecte ale unor, să zicem, roţi dinţate, de care nu au absolut nici o nevoie.

Dacă e moca muştarul la un fast food, atunci fiecare se simte dator să mănânce cel puţin echivalentul unui borcan. La fel şi ketchup-ul - când e moca se mănâncă cu polonicul. Tot aşa se întâmplă şi cu scobitorile - chiar şi persoanele fără dinţi îşi iau câte un snop.

Sunt şi locuri unde dai un ban şi capeţi un pahar gol, de carton, pe care poţi să-l umpli de câte ori vrei la un dozator. Cetăţeanul românesc bagă în el, în condiţiile date, găleţi de chimicale acidulate, până se învineţeşte. Şi asta pentru că e moca.

Moca e bun, moca place tuturor.

Când la mine în cartier s-a deschis o şaormerie, patronul a anunţat că în prima zi va oferi, moca, primilor nu ştiu câte sute de clienţi, câte o şaorma gratis. Urmare a acestui nesăbuit anunţ, după prima zi a fost nevoit să închidă pentru o săptămână şi să-şi renoveze localul devastat. Doar la vreo expunere de moaşte la Patriarhie am mai văzut o asemenea îmbulzeală ca la şaormeria cu pricina.

Cred că, dacă s-ar distribui moca, cetăţeanul românesc s-ar înghesui să bea şi cucută. Sau, dacă o companie aeriană ar anunţa că oferă moca un zbor (dus) la Polul Nord primilor trei sute de cetăţeni încălţaţi în şlapi, avionul ar fi luat cu asalt - ce contează că nu numai că n-ai ce să faci la Pol, dar nici măcar nu te vei putea întoarce de acolo. Drumul dus e moca şi asta este tot ce contează!

Psihologia lui moca o cunosc foarte bine şi politicienii. Tocmai de aceea, în preajma campaniilor electorale distribuie (moca) băşti, galoşi, mititei, găleţi, pixuri, pungi cu griş, franzele şi alte minunăţii. Alegătorul român apreciază foarte mult gesturile de acest fel. Şi ce dacă aceiaşi oameni care astăzi le dau moca mâine o să ia şi pielea de pe ei? Chiar nu contează ce-o să fie mâine, atâta timp cât astăzi e moca.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270