Ziarul de Duminică

Morala/ de Tudor Călin Zarojanu

Morala/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

16.07.2015, 23:48 144

Şi, mai la urma urmei – cum spunea buna mea doamnă profesoară de Română, Paula Litman, care la aproape 90 de ani era decisă să schimbe întregul sistem de învăţământ din România, pornind de acolo de unde trebuie pornit, adică de la familie şi de la grădiniţă –, mai la urma urmei ce-nseamnă să ai conştiinţă? Sau să nu ai...

DEX-ul spune: „1. Sentiment, intuiţie pe care fiinţa umană o are despre propria existenţă; p. ext. cunoaştere intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existenţă şi despre lucrurile din jurul său. 2. Faptul de a-şi da seama; înţelegere. 3. (În opoziţie cu existenţa, materia) Gândire, spirit. 4. Sentiment al responsabilităţii morale faţă de propria sa conduită”.

Sentiment, intuiţie, cunoaştere, înţelegere, spirit, responsabilitate. Câte ceva din toate. Mie, personal, ultima componentă mi se pare cea esenţială şi în orice caz această rubrică se bazează pe ea. Căci a şti, a intui, a înţelege – deşarte mi se par în absenţa asumării lor într-un concept moral. Cu greu s-ar putea nega faptul că orice animal ştie unele lucruri, le înţelege, ba chiar le poate şi intui în anumite limite.

Ce fel de morală? Aici, desigur, este loc de discuţii nesfârşite. Ca să dau un singur exemplu, îmi amintesc cum un foarte tânăr viitor scriitor, al cărui nume n-am să-l pomenesc, din modestie, nota, odată, de mult: „A judeca o iubire cu instrumentele moralei general acceptate e ca şi când ai măsura greutatea cu metrul”...

Morala cu M mare, Morala Aceea, morala ultimă şi supremă e greu de definit şi, oricât de rezonabil ar fi descrisă, este sigur că nu toţi oamenii – şi vorbesc aici exclusiv despre oameni buni, serioşi şi bine intenţionaţi – ar fi de acord cu descriererea. Ar fi arhisuficient să pomenim, în treacăt, fără a comenta nicicum, subiectul căsătoriilor între homosexuali.

Dar – cum inspirat completa cineva o vorbă celebră – „Despre gusturi nu se discută. Totul e să ai măcar unul”. Deci nu Morala, dar măcar O morală. Coerentă şi completă. Şi respectată, desigur. Fără aşa ceva, conştiinţa este doar o sumă de percepţii.

Şi ce etimologie frumoasă a oferit sugestia colontitlului acestei rubrici! Conştiinţă vine de la ştiinţă, care vine de la a şti. Dar nu numai atât! „Con” este un element de compunere care are semnificaţia „împreună cu”. Împreună cu ştiinţa, nu doar ştiinţa!

Ce-ar putea fi împreună cu ştiinţa? Simplu: acele lucruri care ţin de spirit, dar nu de ştiinţă.

Aceasta este morala acestei rubrici, de sub rândurile căreia vă urez o vară frumoasă, încălzită de conştiinţă...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO