Ziarul de Duminică

Murnu – neam de artişti/ de Ziarul de duminică

Murnu – neam de artişti/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

12.02.2015, 23:48 96

Prima expoziţie din acest an găzduită de Galeria „Dialog” s-a deschis joi, 12 februarie, la parterul Primăriei Sectorului 2, vernisajul bucurându-se de prezenţa istoricului de artă Doina Mândru şi a scriitorului Tudor Octavian. O expoziţie care invită privitorul să pătrundă în universul trăirilor unui neam de artişti aromâni – Murnu, pictori, sculptori, graficieni şi oameni de litere ale căror lucrări au încântat, vreme de mai bine de un secol, generaţii de iubitori de artă.

Fiul preotului prof. Ioan G. Murnu, Ary Murnu s-a născut în 1881 în Xanti, Macedonia, a studiat la München şi a urmat Şcoala de Belle Arte la Iaşi, dedicându-şi întreaga viaţă picturilor – în special peisajelor, dar şi caricaturilor, ilustraţiilor, machetelor de bilete de bancă şi multor altele lucrări grafice.

Fiul său, Ion Lucian Murnu, a fost cel mai dăruit profesor de sculptură pe care l-a avut şcoala românească, fiind vreme de patru decenii profesor la catedra de sculptură, unde s-a bucurat de aprecierea confraţilor şi mai ales a studenţilor. În timpul vieţii (1910-1984) a avut doar două expoziţii personale, dar după 1990 artistului i-au fost consacrate mai multe vernisaje în ţară şi în străinătate.

Fratele lui Ary, George Murnu, născut în 1868 în Veria, Macedonia, s-a dedicat studiilor de literatură şi lingvistică elenă, fiind prof. univ. titular la Catedra de arheologie a Universităţii Bucureşti. Ulterior este numit director al Muzeului de Antichităţi, iar din 1923 este ales membru al Academiei Române.
De foarte puţini cunoscută, deşi a participat fără întrerupere la toate Saloanele oficiale de desen şi gravură în perioada 1930-1944, Ecaterina (Titi) Filionescu-Murnu, fiica lui George Murnu, s-a impus în lumea artelor, aidoma tatălui, unchiului şi vărului său.
Expoziţia poate fi admirată zilnic până pe 12 aprilie 2015, între orele 10.00 - 18.00, intrarea fiind liberă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO