Ziarul de Duminică

Muzică în ocnă şi filme sub clar de lună/ de Daniel Nicolescu

Muzică în ocnă şi filme sub clar de lună/ de Daniel Nicolescu

Muzică în ocnă şi filme sub clar de lună

Autor: Daniel Nicolescu

17.08.2012, 00:02 85

Romania Underground - la debut

Duminică 12 august a avut loc primul concert al Turneului "Romania Underground" - Muzica în Salinele României. ICon Arts Trio (foto 1) a cântat în Mina Unirea - Salina Slănic Prahova. Ansamblul alcătuit din violonistul Simon Csongor, violistul Bogdan Eugen Cristea şi violoncelista Csilla Kecskes Aved - tineri muzicieni valoroşi, care s-au impus la mai multe competiţii naţionale şi internaţionale şi care în prezent se perfecţionează la Academia Gheorghe Dima din Cluj Napoca, Universitatea de Arte din Zurich, respectiv la Academia de Muzică din Hamburg, a susţinut primul recital al turneului la o adâncime de 208 m. Într-un spaţiu de mare spectaculozitate, cu rezonanţă naturală, muzica de cea mai bună calitate a răsunat într-una dintre cele mai mari saline din Europa, care se întinde pe o suprafaţă de 53.000 mp şi care a fost deschisă vizitării după anul 1970. Au fost interpretate lucrări de: A. Borodin, B. Compagnoli, V. Cosma, J. Fučík, Fr. Schubert, S. Hannessy, W.A. Mozart şi G.P. Telemann.

Următoarele concerte ale turneului, au avut loc la 13 august la Târgu Ocna şi 15 august la Cacica. Următoarele în data de 17 august la Praid şi 19 august la Ocnele Mari de la Râmnicu Vâlcea.

Concerte de muzică din perioada interbelică

Începând cu luna august, pe tot parcursul festivalului "Bucureştii lui Caragiale", Jezebel (Izabela Barbu) şi Irina Sârbu vor susţine la Hala Traian (La Conu' Iancu), pe scena amplasată în aer liber, concerte de muzică specifică perioadei interbelice, acompaniate de Taraful lui "Ochi Alb". Aşadar, în zilele de 22 şi 29 august începând cu orele 20.30, bucureştenii sunt invitaţi la concertele susţinute de Jezenbel (Izabela Barbu) care va cânta romanţe şi "chansonette" din repertoriul Mariei Tănase. Irina Sârbu învie "Poveştile de dragoste în Bucureştii lui Caragiale" în zilele de 9, 16, 23 şi 30 august, de la orele 20.30 prin melodiile vechi cântate în limbile franceză, engleză şi spaniolă din repertoriul lui Cristian Vasile, Zavaidoc şi Jean Moscopol.Atât în Centrul Istoric cât şi în zona Hala Traian (foto 2), au loc de seară de seară spectacole de teatru, operă, circ, muzică, proiecţii şi concursuri, toate având la bază opera marelui dramaturg. Organizat de Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, Primăria Municipiului Bucureşti, la iniţiativa Primarului General,Festivalul "Bucureştii lui Caragiale" se va desfăşura până în data de 20 septembrie sub motto-ul "100 de ani -100 de spectacole -100 de personalităţi" şi are ca scop sărbătorirea centenarului Caragiale.

"Mila 23"

A fost lansat de curând volumul de Bandă Desenată "MILA 23" (foto 3) - o poveste despre Delta Dunării şi visele copilăriei. "Mila 23" este o poveste grafică în care ficţiunea şi realitatea s-au întrepătruns şi au dat viaţă unui personaj în ale cărui aspiraţii şi împliniri marele sportiv Ivan Patzaichin a avut surpriza de a se regăsi. Aş că el invită publicul să descopere o carte de care e "mândru" şi pe care şi-o doreşte "să aducă, mai ales celor tineri, îndrazneala de a-şi urma visele şi de a le împlini". Volumul este ilustrat de Alex Talamba şi a fost publicat de echipa editurii Mandragora.

Joia linguriţelor, dulceaţă cu cafea pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu

Librăria Humanitas Kretzulescu şi vecinii săi invită publicul de Joia linguriţelor la o dulceaţă cu cafea. Coco, Băcănie cu Dichis, aduce dulceaţa de rubarbă, vecinii scriitori aduc pagini de literatură dulce-amăruie, librarii aduc dulceaţa de vişine. Joia linguriţelor reinstaurează obiceiul conversaţiei uşoare. Scriitorii devin, în seri cu dulceaţă şi cafea, prieteni şi vecini a căror revedere ne face plăcere.Despre care vrem să aflăm ce au mai făcut, ce noi lucruri au mai creat, ce au vrut să spună într-o carte mai recentă sau în alta pe care am citit-o abia acum. Ce au să îşi povestească unii altora. În timp ce gustăm din dulceaţa de rubarbă, sau de vişine, sau de afine. Sau de orice se mai găseşte prin cămările celor care mai ştiu să facă dulceaţă şi care sunt invitaţi să o aducă pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu."Pornim de la dulceaţă şi vedem unde ne duce conversaţia. Oricine poate intra în vorbă cu Cineva sau cu alt Cineva", ne ispitesc organizatorii. Prima symposium cu cafea şi zaharicale a avut loc joi, 9 august, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu (foto 4).

Filme sub clar de lună

Cele mai bune filme de la Festivalul International de Film "Bucureşti" se întorc între 15 şi 19 august la Noul Cinematograf al Regizorului Român din cadrul Muzeului Ţăranului Român. La NCRR aveţi ocazia de a viziona în exclusivitate, producţii de top incluse în programul festivalului B-EST IFF: "Shame" (foto 5) în regia lui Steve McQueen, "Crimele din Snowtown" de Justin Kurzel, "Submarine" de Richard Ayoade şi câştigătorul trofeului B-est: "Tiranozaur/ Tyrannosaur" de Paddy Considine. Prin amabilitatea distribuitorului român Transilvania Film puteţi vedea şi "We need to talk about Kevin" de Lynne Ramsay sau "Balada triste de trompeta" de Alex de La Iglesias. Ultimele proiecţii din cadrul programului vor avea loc sub clar de lună, în răcoarea serii. Nu trebuie pierdut în cadrul retrospectivei filmul Shame, cel de-al doilea lung metraj al regizorului irlandez Steve McQueen. Laureat la Veneţia cu premiul FIPRESCI, SHAME i-a adus protagonistului Michael Fassbender "Copa Volpi" şi a fost nominalizat la Globurile de Aur (cel mai bun actor), BAFTA (cel mai bun actor si cel mai bun film britanic) şi Independent Spirit (cel mai bun film internaţional). În afară de Shame, pot fi vizionate şi alte filme de excepţie, prezente în exclusivitate la NCRR: "Crimele din Snowtown", "Submarine" sau "Tiranozaur". Festivalul Internaţional de Film Bucureşti reprezintă prima mare competiţie cinematografică de film de lung metraj organizată la Bucureşti, începând din anul 2005. Conceput ca un festival axat pe cinema-ul independent, care încurajează curentele şi perspectivele alternative ce nu-şi găsesc, de obicei, locul în programele cinematografelor româneşti, care descoperă noi talente şi promovează tineri cineaşti, Festivalul Internaţional de Film Bucureşti este cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj. Intrarea la film este 10 lei, la preţ întreg, sau 7 lei pentru studenţi. Este permis accesul cu bicicleta sau animalul de companie.

George Enescu în imagini şi muzică

Muzeul Naţional "George Enescu" organizează, în zilele de 18 şi 19 august 2012, cu prilejul împlinirii a 131 de ani de la naşterea compozitorului, evenimente sub genericul "George Enescu în imagini şi muzică" în toate cele 3 sedii ale sale.

Calendarul manifestărilor este următorul:

- 18 august,începând cu orele 17, la Secţia Dumitru şi Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu, de la Tescani, Duo Remember Enescu, alcătuit din Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, va interpreta lucrări pentru pian la patru mâini de George Enescu şi Maurice Ravel. Recitalul va fi urmat de vernisajul expoziţiei de pictură Tescani 2012, de prezentarea proiectului de arte vizuale TranceCultural al Asociaţiei Ephemair şi de un recital susţinut de compozitorii Cătălin Creţu şi Gabriel Mălăncioiu, beneficiarii Burselor Enescu acordate de muzeu în acest an.

-19 august, orele 11,30 la Vila Luminiş din Sinaia, Fundaţia Prietenii muzicii Serafim Antropov prezintă un recital în cadrul Festivalului Internaţional Enescu şi muzica lumii susţinut de solişti ai Orchestrei Simfonice Române, la pian Verona Maier.

De asemenea, în cadrul proiectului expoziţional Obiectul lunii este expus bastonul lui Enescu.

-19 august, orele 18, 30, în Palatul Cantacuzino de la Bucureşti (foto 6) vă invităm la un recital cameral şi la două expoziţii temporare.

Cu această ocazie, vom prezenta publicului o parte dintre desenele Fortunei Mavromati Brulez, închinate Mâinilor Maestrului. "Sunt schiţe care, prin natura lor, nu caută o atitudine sintetică, ci aspecte vii şi deosebite, ipostaze variabile ale unei personalităţi covârşitoare."(Petru Comarnescu, 1947).

De asemenea, se va putea vizita şi expoziţia dedicată capodoperei enesciene Oedipe, expusă în Sala Cantacuzină a Palatului până la finele lunii octombrie.

Recitalul cameral cu lucrări de George Enescu va fi susţinut de către Gabriel Croitoru (vioară), Christian Alexandru Petrescu (tenor) şi Verona Maier (pian). În program: Balada pentru vioară cu acompaniament de pian, op. 4, Şapte cântece pe versuri de Clément Marot, op.15, Sonata a III-a pentru pian şi vioară " în caracter popular românesc", op. 25

Concursul Darclée la final

Ceremonia decernării premiilor ediţiei 2012 a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée şi Gala Laureaţilor au avut loc în data de 13 august. Soprana Adela Zaharia şi tenorul Medet Chotabaev din

Kazakhstan au obţinut Marele Premiu Darclée(foto 7). Premiul I a revenit basului Bogdan Taloş, sopranei Bianca Mărgean şi tenorului Won-Jong Lee din Coreea de Sud. Premiul II, basului Alexei Botnarciuc şi sopranei Nadejda Cerchez, ambii din Republica Moldova, şi tenorului Hyeong-Seok Lee din Coreea de Sud. Premiul III, tenorului Ionuţ Hotea, sopranei Judit Kutasi, ambii din România, şi tenorului Andrei Dudin din Rusia. A urmat un moment de intensă încărcătură emoţională: renumitul regizor de operă italian Flavio Trevisan i-a oferit Marianei Nicolesco diadema purtată de Hariclea Darclée la premiera mondială a operei Tosca, la Teatrul Costanzi de la Roma, în 11 ianuarie 1900, şi apoi, în 1954, la Teatrul Carlo Felice din Genova de Maria Callas. Aceasta i-a dăruit-o tânărului său prieten, maestrul Trevisan, spunându-i: "- Ştiu că astfel e în mâini bune".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO