Ziarul de Duminică

Muzicianul de geniu în imagini/ de Ziarul de duminică

Muzicianul de geniu în imagini/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

25.09.2015, 00:06 218

Săptămâna trecută, în plin Festival Internaţional George Enescu, a fost lansat un excelent album bilingv: George Enescu. Muzicianul de geniu în imagini. The musical genius in pictures, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional „George Enescu”.

Ediţie bilingvă (română-engleză). Traducere în limba engleză: Samuel Onn. Viorel Cosma ne oferă o biografie în imagini a strălucitului muzician George Enescu, oprindu-se asupra primelor trei etape din viaţa sa: copilăria (1881-1895), incluzând şi perioada în care a studiat la Conservatorul din Viena; adolescenţa (1895-1910), petrecută la Paris, unde a frecventat nu numai sălile de concerte, ci şi salonul artistic al prinţesei-pianiste Elena Bibescu, care l-a recomandat Reginei Elisabeta, iar în 1898 a apărut la Ateneul Român în tripla calitate de violonist, dirijor şi compozitor.

Bucurându-se de preţuirea Palatului Regal şi a prietenului Dimitrie Dinicu, dirijorul şi directorul Orchestrei Ministerului Instrucţiunii, Enescu şi-a lansat la Bucureşti primele compoziţii de amploare, începându-şi, după 1910, şi cariera de dirijor; tinereţea (1910-1921), când, după izbucnirea Primului Război Mondial, se reîntoarce în ţară, unde se implică în numeroase activităţi: fondarea premiului de compoziţie care-i poartă numele, concertele de adunare a fondurilor pentru instalarea unei orgi la Ateneul Român, recitaluri pentru răniţi în spitale etc.

Mărturiile iconografice sunt semnate de fotografi celebri în epocă: Nestor Heck de la Iaşi, cel care l-a imortalizat pe Eminescu înainte de a muri, Franz Mandy, A. Brandt şi Julietta – fotografi ai Curţii Regale, dar şi de numeroşi fotografi anonimi din Europa şi SUA. Fotografiile provin din arhivele Muzeului Naţional „George Enescu“, Teatrului Naţional din Bucureşti, Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand“ şi din arhive personale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO