Ziarul de Duminică

Născut pentru niciodată

Născut pentru niciodată, la Festivalul Kontakt
23.05.2010, 16:46 36

La sfârşitul săptămâniitrecute, Teatrul Maghiar de Stat din Cluja prezentat spectacolul Născut pentru niciodată deAndrás Visky, în Polonia. Producţia, montată deGábor Tompa, a putut fi vizionată în 23mai la Toruń, în cadrul prestigiosuluiFestival Internaţional de Teatru Kontakt, iar în24 mai la Katowice, la TeatrulStanisław Wyspiański.

Festivalul Internaţional de TeatruKontakt, organizat din anul 1991 deTeatrul Wilam Horzyca din Toruń, esteprimul festival internaţional de teatru din ţările Europei Centraleşi de Est de după schimbarea regimurilor comuniste, în cadrulcăruia sunt prezente cele mai bune teatre din Est şi Vest.Programul festivalului include în fiecare an şi spectacole dinAmerica de Nord şi Asia. Manifestarea s-a situat la un nivelartistic ridicat încă de la debut, constituind o adevărată rampă delansare în cariera multor regizori est-europeni, dat fiind că leoferă acestora prilejul de a se face cunoscuţi companiilor şiprofesioniştilor din Occident.
La Festivalul KONTAKT participăan de an aproximativ 100 de critici, regizori şi oameni de teatru,directori de festival şi jurnalişti din întreaga lume. Ediţia deanul acesta, a 20-a, a adus pe scenă - pe lângăproducţiile mai recente ale regizorilor laureaţi la ediţiileprecedente - spectacolele unor regizori europeni recunoscuţi, carenu au participat încă la acest festival, precum şi lucrările unortineri regizori, aflaţi la început de carieră. Festivalul,organizat în ultima săptămână a lunii mai, are caracter decompetiţie, juriul acordând premii celor mai bune treispectacole.
Anul acesta, publicul a avut ocazia de a vedea spectacoleleunor companii precum Teatrul Evgheni Vahtangov dinMoscova, Teatrul Helena Modrzejewska din Cracovia, Trupa Karbidodin Wrocław, Teatrul RO dinRotterdam,Compania de NavigaţieSputnik / Institutul de Studii Teatrale şi ComportamentaleModerne din Budapesta, Teatrul Nou din Riga, Teatrul Naţional dinVarşovia, Pansori Project din Seul, Teatrul Wilam Horzyca dinToruń, Rimini Protokoll, Teatrul de Stat dinDrezda, Schaubühne am Lehniner Platz dinBerlin, precum şi Teatrul Maghiar de Statdin Cluj. Au fost prezentate, printre altele, lucrărileregizorilorRimas Tuminas, Michał Borczuch, Alize Zandwijk,Viktor Bodó, Alvis Hermanis, Jerzy Jarocki, Radosław Rychcik, LiesPauwels, In Woo Nam, Thomas Ostermeier şiGáborTompa.
Născut pentru niciodată, jucat în cadrulfestivalului de compania clujeană, a fost prezentat în premieră îniulie 2009 la Festivalul de laAvignonşi considerat de portalul festivalier.netcel maibun spectacol al programului Off. Piesa a mai fostprezentată la Budapesta, la TeatrulMerlin, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, şi aparticipat la Festivalul Internaţional de Teatru de laPlzeň.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO