Ziarul de Duminică

Născuţi acrobaţi/ de Anca Năstasi

Născuţi acrobaţi/ de Anca Năstasi

Autor: Anca Nastasi

25.01.2013, 00:01 130

Au crezut în visul lor şi au cucerit lumea. Costel (Constantin Ciobotaru) şi Dan (Dan Tazlauanu), doi braşoveni. Sunt azi membri valoroşi ai trupei Cirque du Soleil - cel mai spectaculos show de circ, şi merg în turnee pe toate continentele. I-aţi văzut pentru prima oară la "Românii au talent". Ei sunt un exemplul perfect de lucru în echipă.

Trupa "Ballance" - cu doi L - cate unul pentru fiecare membru. Doi fosti gimnasti, care din cauza unor accidente stupide, n-au mai putut face performanta, dar n-au putut nici sa se desparta de pasiunea lor. Isi dau mana si inving forta gravitatiei, iar publicul amuteste de emotie.

Costel - baza si Dan - varf - i-au cucerit pe romani. Pana la momentul "Romanii au talent", din 2011, cei doi brasoveni erau complet necunoscuti in tara lor - desi lucreaza la propriul lor spectacol de 8 ani, iar in strainatate, sau pe vasele de croaziera erau artisti apreciati inca din 2004.

Azi, chiar daca n-au castigat concursul ProTV, Dan si Costel nu mai pot trece pe strada neobservati. Atractiile turistice din centrul Brasovului palesc! Grupul de farmaciste galatene, venite sa viziteze orasul ii asalteaza:

Succesul de la "Romanii au talent" le-a dat aripi. Si au indraznit sa incerce imposibilul: sa intre in echipa Circque du Soleil! - companie canadiana, care uneste cei mai buni artisti si organizeaza in toata lumea spectacole fabuloase, ce se joaca mai totdeauna cu casa inchisa!

Au fost in Germania, la casting, unde au concurat cu sute de artisti din toata lumea. Au fost alesi!

Cu Cirque du Soleil au facut valva pe toate continentele: tatal lui Dan i-a vazut o singura data, pe viu, in Italia.

Dupa turneul cu Cirque du Soleil, cei doi s-au intors acasa. Milioane de romani i-au admirat din nou, de 1 decembrie, la televizor. Sunt in fata reflectoarelor! Dar de fiecare data se intorc cu drag acolo de unde au plecat. Sala de sport din Brasov. Aici au intrat pentru prima oara cand aveau doar 4 ani. Sala e aceeasi de 20 de ani!

Prea mica pentru performanta, dar inimoasa pentru visurile mari ale copiilor, care-si iau avant din vestiar, pentru salturi.

Clubul scolar e sarac lipit. Saltelele sunt aceleasi de 30 de ani!

Pentru ca micile maini de gimnast, ca sa nu se raneasca la antrenamente, profesorii cos si azi palmiere.

Si dom profesor Gheoerghe Blaj isi aminteste cu drag de Dan si Costel. "Lucrau ca niste sclavi, erau printre copiii mai inimosi."

Si Costel, si Dan au facut facultatea de educatie fizica si sport. Au fost un an antrenori, chiar aici, si le-a placut.

Mai toti copiii, care zambesc in fotografia veche de pe perete, au reusit in viata.

Dan si Costel se antreneaza in fiecare zi, macar 3 ore. Proaspat veniti din turneu, s-au despartit pentru 5 zile, Costel a fost la iubita lui Melania, in Targu Mures, iar pauza de antrenament deja se simte iubita.

In ciuda aparentelor, fac echipa perfecta. In munca lor, au incredere oarba in partener.

Marele lor vis e sa puna in scena un spectacol adevarat, mai ceva ca la Cirque du Soleil - aici in Romania. Cand si-au gandit spectacolul, n-aveau idée incotro sa apuce. Au incercat la balurile bobocilor de liceu…

Dar multi directori nu i-au acceptat in liceele lor, ca erau prea dezbracati si ar fi putut lua mintile fetelor. Nu s-au intimidat, si-au prezentat numarul acrobatic in strada.

Desi aveau autorizatie de la primarie, s-au prezentat in fata publicului prea sumar imbracati. Politistii i-au incadrat la "exhibitionism" si i-au ars cu 200 de lei - amenda! Au incercat sa intre in spectacolul de cabaret al celui mai vestit hotel din oras, dar "directorul artistic" le-a ras in nas. Acum sunt intrebati cand vin inapoi.

Dar nu mai vor s-auda, vor propriul lor spectacol, vor sala plina, fiindca au ce oferi. Si chiar daca dupa un an de turnee cu Cirque du Soleil, stau tot la mama-n casa, si abia de si-au luat masina, au dat lovitura.

Din public, spectacolul lor ese vede PERFECT, Dan pluteste cu gratie deasupra lui Costel. Doar in sala de antrenament observi incordarea si efortul. Amandoi sufera - Costel de dureri la incheieturi, iar Dan de dureri de spate constante. In copilarie, Dan si-a tasat 2 vertebre. I s-a interzis sa practice gimnastica

Echilibrul si forta. E la fel de complicat pentru amandoi. Dan are 70 de kilograme, iar Costel are o forta de invidiat. Atuul lui Dan e mobilitatea, se completeaza unul pe celalalt si stiu ca singuri n-ar fi reusit.

Se intampla si accidente. Este un moment in care Dan isi da drumul de la inaltime si aterizeaza in poza finala… e cel mai riscant. Au patit-o intr-un spectacol pe vas - in plina furtuna. "M-a scapat Costel …" "Nici macar n-am observat cand a atins podeaua, am vaz sange pe, pe podea, si am zis, ai patit ceva?" "Erau stele verzi pe peste tot, … m-am pus in ghemuit si incercam sa vad daca mai simt extremitatile, a fost ok, am multumit lui Dumnezeu, m-am ridicat, am salutat si am ies de pe scena."

Dan nu-i poarta ranchiuna lui Costel. Si-a spart arcada, i s-au pus opt copci. E fericit ca nu si-a frant gatul si ca n-a paralizat.

Acum piesa lor de teatru acrobatic are opt minute si jumatate, dar vor sa-si depaseasca limitele…

Dar oricat de dur si tensionat ar fi antrenamentul, seara, la o bere cu gasca de fosti si actuali gimnasti din Brasov, sunt cei mai fericiti.

Munca lor ii face fericiti. SUA, Macao, Hong Kong, Coreea de Sud ….Nici nu-si mai amintesc in cate tari au ajuns cu spectacolul lor. Si sunt de neoprit.

Au avut multe momente de deceptie. Dar intotdeauna au avut puterea sa-si recunoasca greseala, sa nu dea vina - cand nu merge treaba - pe altii sau pe faptul ca s-au nascut in tara asta...

Dan e permanent in cautarea fericirii… De un an s-a apucat de pian. E incepator, dar cum a crescut intr-o familie muzicala… se ambitioneaza. Nu tatal, ci Costel e cel mai aspru critic.

Intre sonata lui Beethoven si nocturnele lui Chopin, Costel si Dan isi fac bagajul, pleaca din nou, spre Texas. Si abia asteapta sa se intoarca. "Nu m-am gand niciodata sa plec definitiv, spune Dan Tăzlăuanu. Pamantul asta e rotund, oriunde ai pleca, nu poti sa fugi nicaieri. Unde ai putea sa fugi? Si fugi de tine pana la urma, asta-i tara noastra."

O ultima privire asupra orasului lor, si sunt gata de drum….dar se intorc in ianuarie! Aici au familia, iubitele, prietenii si publicul la care viseaza!

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, te iubesc!" din 16 decembrie 2012

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO