Ziarul de Duminică

Naufragiati in misiune

19.05.2006, 00:00 19

Daca esti critic de film, decenta te impiedica sa te lasi prada resentimentelor, antipatiilor sau alergiei la prea mult hype. Insa niciodata pseudo-profesionalismul meu n-a fost mai greu incercat decat la "Misiune: Imposibila III". Imi place genul, m-au energizat cele doua capitole precedente ale seriei, sint fanul lui J. J. Abrams (creatorul lui "Lost"), insa mi-e din ce mai greu sa-mi reprim repulsia pentru Tom Cruise, in mod oficial cel mai enervant star al planetei. Ei bine, spre marea mea usurare, a mers mai usor decat ma asteptam. Da, Cruise, criogenizat cu aceeasi fata si expresie de 20 de ani, nu stie sa joace - asa cum zicea un critic, ai senzatia ca nu are nici cea mai mica intentie sa interactioneze cu cei cu care imparte ecranul - iar grimasele lui herculeene sunt insuportabile. Si, da, acest sequel este, ca si starul sau si cele doua misiuni "anterioare", ridicol. Urmariri aiuritoare de elicoptere, bombite micute injectate in ochi, asalturi aeriene asuprea traficului de pe autostrada, gadgeturi infailibile pentru orice, un bad guy cu motivatii bizare. Insa ridicolul e asumat, si filmul lui Abrams are propria lui logica, impetuozitate si energie cinetica. Avand in vedere ca se apropie vara si ca astea sunt timpurile, v-ati fi asteptat la mai mult?

In climatul hollywoodian actual, e din ce in ce mai greu sa faci o pelicula care sa fie, simultan, un obiect cultural si un produs industrial. E o misiune pe care filmul de fata o duce bine la capat. Dar manierismul sau nu se limiteaza doar la productia comerciala, pentru ca regizorul concepe un rau mai rau decat toti raii care se opune chiar fericirii matrimoniale a eroului nostru. Pentru ca Ethan Hunt s-a retras din actiune pentru a se casatori cu Julia, care ii ignora adevarata identitate. Insa obiceiurile proaste mor greu si, chiar inainte de logodna, Ethan e chemat la ordine de fostii sai sefi. E inceputul sfarsitului paradisului domestic, abandonat, ce-i drept, pentru locuri exotice - Berlin, Roma, Shanghai - care imprumuta din frumusetea lor arhitectonica aventurilor funambulesti ale echipei de super-agenti.

Lui Cruise, o felina cu o mie de vieti, i se opune un Philip Seymour Hoffman (ce confisca ecranul la fiecare aparitie) cu un fizic lasciv si sofisticat, in rolul unui traficant malefic obsedat de ceea ce Hitchcock numea un "Mac Guffin", adica un pretext care devine motorul povestii. Obiectul in chestiune e denumit, criptic, "picior de iepure" si pare a contine o fantomatica arma chimica, de importanta absoluta pentru personaje si in stare sa catalizeze interesul spectatorului. Dupa misiunea cu accente noir a lui De Palma si cea action a lui John Woo, cea de-a treia mizeaza pe telegenie. "Episodul" lui Abrams contine si anticipa, asemenea unui serial, ingredientele celei de-a patra parti. Aici, creatorul lumii pierdute din "Lost" combina actiunea cu emotia: prima e salvata de mediocritate gratie pretiosului ajutor al lui Vic Armstrong, regizorul echipei secunde si autorul secventelor celor mai spectaculoase, iar cea de-a doua se bazeaza pe o regie introspectiva, intrerupta de flashback-uri. Ca si in "Lost", Abrams se intoarce in trecut pentru e reconstrui viata personajelor sale proiectate intr-o realitate aleatorie si cumplita. Pentru ca acestea sa afle ce trebuie sa faca pentru a supravietui, e suficient sa cumpere un bilet doar dus spre Xitang, un sat de pescari aflat la doua ore de Shanghai, unde ii asteapta revelatia ca nimic nu e ceea ce pare dar ca totul e, finalmente, descifrabil si plauzibil.



Misiune: Imposibila III (Mission: Impossible III), regia J.J. Abrams, cu Tom Cruise, Ving Rhames, Phillip Seymour Hoffman, distribuit de Ro Image 200, premiera romanesca: 05.05.2006

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO