Ziarul de Duminică

Neobositul Vladimir Şetran, cu „Etcetera“/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

18.07.2014, 00:07 107

Din 8 iulie până în 12 septembrie, la Galeria AnnArt puteţi vedea expoziţia personală Vladimir Şetran: Etcetera, care continuă sezonul Şetran, un program expoziţional amplu dedicat creaţiei artistice a lui Vladimir Şetran, inaugurat la AnnAr t în noiembrie 2013 cu expoziţia Jurnaldeschis şi continuat în 2014 cu seria de picturi abstracte Fără titlu.

Etcetera este cea de-a patra expoziţie personală a lui Vladimir Şetran la galeria AnnArt şi reuneşte 67 de lucrări, în acrilic şi tuş pe hârtie, realizate între februarie 2012 şi ianuarie 2013.

„Şetran are – spunea criticul de artă Aurelia Mocanu –, de peste un deceniu, sesiuni prelungi de  desenat fluid în secvenţe-cascadă pe varii teme: fie animaliere (memorabilii dulăi etalaţi în sera Palatului Mogoşoaia, în 2004); fie arpegiul vegetal, de la copaci la legume, cu mutaţii insolite, de pildă, ale ramurii de palmier în cod de bare. Formatele de caiet sau bloc de desen sunt propice seriilor necuvântătoarelor.”

La expoziţia despre care vorbim, artistul a ales... legume.

Născut în 1935, la Dăncăuţi, Hotin, Vladimir Şetran are o operă impresionantă: pictură figurativă şi abstractă de mare forţă, desen şi grafică. Are în palmares o serie numeroasă de expoziţii în România şi în străinătate, iar multe dintre lucrările sale fac parte din colecţii private în România, Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler, Şetran este totodată laureat, în 1964, al Marelui Premiu pentru Pictură al Uniunii Artiştilor Plastici, iar în 1984 al Marelui Premiu pentru Artă Monumentală. Fondator al Catedrei de Design a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti (1969). Din 2011 este reprezentat de galeria AnnArt. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.

Lucrările din seria Etcetera – susţin curatorii –- reafirmă spiritul prodigios care defineşte cele peste şase decenii de carieră ale lui Vladimir Şetran şi prezintă o etapă deschisă a direcţiei  figurative din creaţia artistului. Desenele expuse pot fi interpetate în chei diferite, pornind de la obiectul reprezentat şi avansând prin multitudinea de conotaţii probabile, care se succed într-o înşiruire aproape infinită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO