Ziarul de Duminică

New Entries

New Entries

Horatiu Dimitriu - Ciobanas, ulei/ carton, semnat, datat (19)25

21.10.2008, 16:59 378

Concurenta de pe piata de arta si, mai ales, dintre casele de licitatii a adus o anumita celebritate unor autori care trecusera in anonimat. Pentru ca listele cu lucrari sa fie complete la fiecare sedinta publica, apar alaturi de Petrascu, Darascu, Grigorescu sau Tonitza si artisti cu semnaturi deja uitate sau tablouri nesemnate ori semnate indescifrabil.

Celebritatea si-a recastigat-o cu adevarat Jean Cheller, care a intrat in topul vanzarilor si ale carui tablouri au dominat anumite licitatii. Cheller s-a vandut chiar mai bine decat Iser sau Petrascu. O razbunare postuma, unica pe piata de arta. In 2005, lucrarile lui au fost cumparate cu putin peste 5.000 de euro. In 2006, i s-au vandut tablouri de aproape 50.000 de euro, iar in 2007 de 57.000 de euro.
Dar, prin cele patru-cinci case de licitatii care de multe ori au vanzari paralele, revin in atentie si autori care nu intrasera, de exemplu, in istoria Casei Alis, atata vreme cat aceasta nu a avut concurenta.
O lista imediata: Iosif Steurer, Titina Calugaru, Ion Dobosariu, Vasile Dobrian, Horatiu Dimitriu, Gheorghe Nichita, Nicolae Gropeanu, Tache Soroceanu, Anatol Vulpe, Gore Mircescu etc. Sunt autori din toate perioadele si cu stiluri diferite. Tablourile lor au fost de multe ori piese scoase la vanzare prin talciocuri sau consignatii, unde nu au impresionat cu nimic. Aduse pe simeze, la expozitiile care preced sedintele de licitatii, lucrarile lor sunt privite altfel. Iar uneori apar si surprizele. Niciodata nu poate fi anticipata reactia colectionarului care se ascunde in spatele cartonaselor galbene numerotate.
Numele lui Horatiu Dimitriu a animat o licitatie pentru ca un tablou al sau a fost disputat pana ce aproape i s-a triplat pretul. Horatiu Dimitriu mai aparea in statisticile licitatiilor cu o singura lucrare vanduta, in 2006. In rest, nu se mai stiau decat datele sale biografice generale: nascut in 1890 si decedat in 1926. A facut scoala de arte la Paris si probabil ca este unul dintre destinele cu viata scurta si neimplinite. Aparitia uleiului Ciobanas, din 1925, i-a readus numele in actualitate. Lucrarea i-a fost estimata la doar 1,700 de lei, dar la licitatie a fost adjudecata cu 4200. Cineva i-a redescoperit talentul, i-a readus lui Dimitriu o recunoastere pe care nu o trecuse nimeni in cataloage, studii sau manuale de istoria artei.
Iosif Steurer (1885-1971) exista in istoricul licitatiilor facut pe www.tudor-art.ro doar din anul 2004. I s-au adjudecat insa peste 40 de picturi si desene. Multe alte lucrari nu au fost cumparate. Steurer a devenit un nume prezent la aproape toate licitatiile si preturile pentru lucrarile sale sunt in salturi. Un Peisaj cu casa a fost estimat la 600 de lei, dar un Peisaj de iarna la 7.700 de lei.
Vasile Dobrian este un nume descoperit, daca se poate spune asa, de Alexandr Ghildus care ii aduce cu regularitate lucrari in licitatiile pe care le organizeaza. Nu primeste prea multe oferte, dar opera i se vede. I s-au vindut doar o pictura si doua lucrari de grafica, toate in 2007. Recent, un desen in tus si acuarela, Peisaj din Baia Mare (foto 2) si-a dublat pretul, dela 900 la 1.800 de lei.

 

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24