Ziarul de Duminică

Noi apariţii în Planeta Bucureşti/ de Ziarul de duminică

Noi apariţii în Planeta Bucureşti/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

28.04.2016, 23:56 37

Planeta Bucureşti e o colecţie admirabilă a Editurii Vremea în care au apărut numeroase studii şi memorii despre şi destinate Bucureştilor. Doua dintre cele mai recente volume:

 

Duduţa Olian

Bucureştii sufletului

„Cartea pe care o ţineţi acum în mână e un îndemn la cu­noaşterea Bucureştilor, o carte de leac, scrisă cu râvnă şi hăr­nicie de cronicar, o lecţie de dragoste pentru oraş.

Actriţa Duduţa Olian coboară de pe scena teatrului di­rect în larma decorului Bucureştilor şi ne propune câteva plimbări cu ţintă prin târg, fie prin colţuri mai puţin cu­noscute, fie prin zone pe unde trecem mereu, dar fără să ştim ce vedem sau fără să avem timp să privim. Intrată în rolul de ghid, Duduţa Olian ne face şi timp: traseele alese şi parcurse de Domnia Sa pas cu pas la faţa locului şi filă cu filă prin bibliografia stufoasă a Bucureştilor pot fi refăcute, cu cartea în mână, de oricare dintre cititori; informaţiile, expuse concis şi complementar, devin preţioase călăuze pentru oricine doreşte să pornească la drum.”

 

 

 

Aurel Ionescu

Străzi din Bucureşti şi numele lor

Vol IV

Domnitori şi dregători

Acesta este al patrulea volum din seria „Străzi din Bucureşti şi numele lor” inaugurată cu „Nume de aviatori”, apărut în toamna lui 2013 în colecţia „Planeta Bucureşti” şi continuată cu volu­mul 2, „Nume de militari şi eroi”, apărut în mai 2014 şi cu volu­mul  3, „Personalităţi ale Bisericii, medici şi farmacişti”, apărut în toamna lui 2014. Cititorul lor a putut să descopere o incursiune în istoria nomenclaturii stradale a oraşului Bucureşti, cu accent pe apariţia şi evoluţia numelor de persoane. Sunt prezentate informa­ţii despre străzile bucureştene care poartă astfel de nume, ordonate pe categorii profesionale: aviatori, militari, eroi, medici, nume ale Bisericii, personalităţi istorice ş.a.m.d.

La fiecare denumire există un istoric de arteră şi o notiţă cu Informaţii biografice. Sunt prezentate toate schimbările de nume, începând cu prima denumire cunoscută. Se urmăreşte legătura dintre biografia persoanei care dă numele actual şi evoluţia nu­melui străzii. Istoricul de arteră şi motivarea schimbării numelui, când există, sunt prezentate conform documentelor-sursă, păs­trându-se ortografia în vigoare la data respectivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO