Ziarul de Duminică

Noi premii la Concursul Internaţional de Poezie de la Triuggio/ de Ziarul de duminică

Noi premii la Concursul Internaţional de Poezie de la...

Autor: Ziarul de Duminica

11.04.2014, 00:00 135

A devenit o constantă participarea copiilor români din România, Italia sau Republica Moldova la tradiţionalul Concurs Internaţional de Poezie „Tinerii şi Poezia” de la Triuggio (Milano), manifestare cu o importantă participare internaţională, fiind prezente în concurs mai mult de 20 de ţări. Aproape 1.000 de participanţi cu un număr de 1.230 de creaţii literare, au intrat în concursul celei de a 23-a ediţii a Premiului de Poezie de la Triuggio, care se bucură de organizarea, colaborarea şi patronajul mai multor parteneri: fundaţia Centro Giovani e Poesia din Triuggio, patronajul Primăriei oraşului, Regiunii Lombardia, Provinciei Monza şi Brianza, Banca Credito Cooperativo din Triuggio, a ziarului „Il Cittadino” din Monza, a revistei „Messaggero dei ragazzi” şi colaborarea editurii Prometheus din Milano care tipăreşte în fiecare an un volum cu poeziile premiate.

„Suntem foarte mulţumiţi de numărul mare de participanţi la actuala ediţie – a declarat pentru Ziarul Il Giorno (23 martie 2014), preşedintele Fundaţiei poetul Al. Villa – şi mai ales de  calitatea textelor literare înscrise în concurs” - referindu-se la ediţia actuală.

Începând cu anul 2009 Centrul Cultural Italo-Român din Milano este partener şi susţinător al concursului, iniţiind legătura cu mai multe şcoli din România şi Republica Moldova, pentru înscrierea şi participarea elevilor la acest proiect.

Premiul Internaţional de Poezie s-a născut în anul 1991 ca un obiectiv al Centrului de Poezie şi Tineret din Triuggio. În decursul anilor s-a constatat o mare participare a elevilor şi tinerilor din Italia dar şi din alte ţări, tot mai prezente în cadrul acestei importante manifestări de poezie cu caracter internaţional.

A 23-a ediţie (2013-2014) a prestigiosului premiu, a adus România printre primele locuri ca număr de participanţi (o constantă a ultimelor ediţii). Un număr de 50 de copii cu vârstele cuprinse între 10 şi 17 ani au trimis creaţiile lor literare, conform regulamentului traduse în limba italiană.

Colaboratori ai Centrului Cultural Italo Român: Lorena Curiman şi Florentina Niţă, au realizat traducerea unora dintre creaţiile înscrise şi premiate la actuala ediţie:

Premii şi diplome acordate de juriu copiilor români:

- Doina Postolachi  din Chişinău: Medalia de argint a Camerei Deputaţilor din Italia Targa d’Argento della

– Diana Moraru din Drăgăşani - Premiul „In memoria di Bruna Baroni-miglior testo dedicato alla mamma” (cea mai bună poezie dedicată mamei)

– Ioana Miruna Rus din Bucureşti „In memoria di Ettore Villa-miglior giovane autore” (cel mai bun autor tânăr)

- Ramona Elena Borţoc şi Diana Antonia Ştefănescu  din Braşov – Premiul „Giovani Voci”

- Mihaela Butuc din Criuleni (Moldova) – Premiul „Poesia dei Popoli”

– Mariana Kabbout din Galaţi (Romania) – Premiul „Poesia dei Popoli”

– Diploma Speciale „Poesia e Vita” Doinei Postolachi din Chişinau (Moldova)

– Premiul „UNITEL VALLE DEL LAMBRO” Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” din Suceava

– Diploma Speciale „Donna in Poesia” pentru Ioana Miruna Rus din Bucureşti.

Rezultatele concursului au fost anunţate în cadrul unui comunicat emis de Fundaţia Giovani e Poesia, de către preşedintele Alessandro Villa. Ceremonia de premiereva avea loc duminică 1 iunie 2014, la prestigioasa vilă Canonica din Triuggio.

 

În fotografie – grupul de elevi români câştigători la ediţia din anul 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO