Ziarul de Duminică

Noua elită a puterii şi viaţa după capitalism

Noua elită a puterii şi viaţa după capitalism
23.06.2010, 13:29 33

Internetul este un fenomen absolut descentralizat, situatdincolo de controlul indivizilor, corporaţiilor sau guvernelor. Învolumul "Netocraţia"*, Alexander Bard şi Jan Söderqvist afirmă căsocietatea transparentă şi neierarhizată visată de pionieriiinternetului e unul dintre cele mai mari mituri ale ereiinformaţiei.

Societatea viitorului va fi ierarhizată. Nu în funcţie de avereşi performanţă, ci în funcţie de capacitatea de a controla noilemijloace interactive de comunicare. Restul oamenilor vor îngroşarândurile noului proletariat consumerist: consumtariatul."Netocraţia" propune o viziune. Autorii nu sunt nici pentru, niciîmpotriva schimbărilor pe care le anunţă. Ei pur şi simplu privescatent lumea din jur, aflată în plină revoluţie digitală, şi îi facportretul-robot. "Netocraţia" este un eseu complex cu o premisăsimplă: dacă vrem să nu fim luaţi pe nepregătite de viitor, trebuiesă ne cunoaştem prezentul şi trecutul. Traducere de RomanPaşca.
Prima ediţie a cărţii "Netocraţia" (2000) a ajuns direct pe listabestsellerurilor nonfiction din Suedia. Trei ani mai târziu erapublicată în engleză şi începea să facă ocolul lumii, fiind tradusăîn cincisprezece limbi.

"O explorare mai amănunţită decât oricare alta din sfera analizelorrevoluţiei informaţionale, Netocraţia face parte din bibliografiaobligatorie. Netocraţia este abecedarul acestei revoluţii" (KjellA. Nordström şi Jonas Ridderstrâle, autorii cărţii Funky Business)."O nouă clasă dominantă a intrat în scenă: netocraţia. Şi, cumvechiul aparat capitalist de producţie a devenit, în consecinţă,redundant, va exista şi o nouă subclasă; în locul vechiuluiproletariat, se dezvoltă nou-apărutul consumtariat. Impunereainteractivităţii digitale ca mijloc dominant de comunicarereprezintă o schimbare de paradigmă comparabilă cu momentul cândburghezia a preluat controlul de la aristocraţia feudală, odată cupătrunderea industrialismului" (Alexander Bard şi Jan Söderqvist)."El a văzut viitorul. Enciclopedist talentat, Bard e ori genial,ori nebun. Voi hotărâţi" (Times Magazine).

Alexander Bard face parte din echipa SpeakersNet, printre clienţiilui numărându-se Ericsson şi Stockholm School of Economics (unde astudiat geografia economică). E interesat de sociologie, religie,filozofie, muzică. E compozitor şi cofondator al Stockholm Records,cea mai mare casă de producţie independentă din PeninsulaScandinavă (îi promovează şi pe cei de la Cardigans, printrealţii). În anii 90 a creat mai multe trupe, dintre care cea maicunoscută a fost Army of Lovers, iar acum face parte din Bodywithout Organs, al cărei nume i-a fost inspirat de eseulAnti-Oedip, al lui Deleuze şi Guattari.
Jan Söderqvist este scriitor, editor, producător TV şi conferenţiaral SpeakersNet. Scrie articole despre politică şi critică de filmpentru cotidianul suedez Svenska Dagbladet. La începutul anilor 80a urmat cursuri de film la Los Angeles, optând în cele din urmăpentru studierea literaturii. A editat reviste importante şi ascris articole pe teme diverse, de la moda pentru bărbaţi până laarta culinară, criza asiatică şi revoluţia infotehnologiei.


*) Alexander Bard, Jan Soderqvist, "Netocraţia. Noua elită aputerii şi viaţa după capitalism", Editura Publica


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO