Ziarul de Duminică

“Noul jazz” în turneu european/ de Radu Constantinescu. GALERIE FOTO

Lucian Ban

GALERIE FOTO

Autor: Radu Constantinescu

02.05.2013, 23:40 43

Eveniment în lumea jazzului, la sfârşitul săptămânii trecute, pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj: concertul Lucian Ban & Elevation, aflat într-un turneu european intitulat „Mystery CD Release tour” organizat de Sunnyside Records.

Jazzul tradiţional a reprezentat, de-a lungul anilor, o sursă de inspiraţie pentru mulţi dintre muzicienii consacraţi. Mulţi dintre ei şi-au construit cariera scoţând la lumină ritmuri din trecut, alţii au ajuns într-o zonă muzicală care cu greu mai poate fi numită jazz. Muzica grupului Elevation a fost apreciată de Time Out New York drept o mostră de „jazz post-bop care se îndreaptă spre avangardă fără să piardă efervescenţa  swing-ului”.

Originar din Cluj, pianistul, compozitorul şi aranjorul muzical, Lucian Ban, are o identitate muzicală unică şi se raportează în permanenţă atât la tradiţie cât şi la avangardă. A cântat alături de străluciţi muzicieni de jazz şi a încercat multiple stiluri, de la jazz, la muzică clasică şi muzică nouă. Lucian Ban a fost nominalizat în 2005 şi 2006 la prestigiosul premiu „Best European Jazz Musician”. El este considerat parte din generaţia de interpreţi şi compozitori aflată în prim-planul jazz-ului modern contemporan la New York.

Alături de pianistul Lucian Ban, grupul Elevation reuneşte trei dintre cele mai marcante personalităţi ale jazz-ului contemporan: Abraham Burton, Brad Jones, Nasheet Waits. Cei patru interpreţi creează o muzică ce reinventează idiomul, un flux sonor ce coboară din marea tradiţie a jazz-ului şi se îndreaptă creativ spre viitor. Ei reprezintă „noul jazz” în forma sa cea mai spectaculoasă. Pentru iubitorii de jazz, iată câteva scurte informaţii despre aceşti virtuoşi.

Abraham Burton a cântat în cariera sa cu Jackie Mclean, Art Taylor, Jimmie Smith, Wynton Marsalis. Una dintre cele mai extravagante experienţe muzicale ale sale constă în grupul pe care l-a alcătuit împreună cu celebrii baterişti Nasheet Waits şi Eric McPherson, împreună cu care a crescut, în Greenwich Village - un trio „extravaganza”, cum a fost numit de presa de specialitate. Interesant este că atât Nasheet Waits cât şi Eric McPherson au făcut parte de-a lungul timpului, în diferite formule, din grupul Elevation.

Brad Jones a avut în cariera sa ilustre colaborări muzicale: a înregistrat cu Elvin Jones, Ornete Coleman, Elvis Costello şi Marc Ribo (împreună cu care a câştigat un Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică latino” – grupul Los Cubanos Postizos).

Nasheet Waits este considerat unul dintre cei mai mari baterişti contemporani. S-a născut la New York în 1971 şi este fiul celebrului baterist Freddie Waits, unul dintre marii instrumentişti ai anilor 60’, colaborator al Ellei Fitzgerald, Sonny Rollins, Max Roach, McCoy Tyner. A studiat la Long Island University şi, în privat, percuţie cu Michael Carvin. Unul din momentele de vârf ale carierei sale l-au constituit concertele alături de faimoşii Tony Williams şi Ginger Baker.

Concertul a fost urmat de o discuţie cu publicul, moderată de criticul şi muzicologul Virgil Mihaiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO