Ziarul de Duminică

Noutăţi la Editurile Polirom şi Leda/ de Stelian Ţurlea

Noutăţi la Editurile Polirom şi Leda/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

06.04.2012, 00:05 92

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de duminică", având ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor. La "Cartea de literatură" sunt semnalate cărţi aflate deja pe rafturi, între care facem, fireşte, o selecţie. La fel se întâmplă cu cartea de istorie, de ştiinţă, de economie, de artă. Le sunt destinate cronici cărţilor asupra cărora merită să ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate pe larg de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atenţie aparte mai primesc colecţiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe îndelete în fiecare număr. Din noianul de volume în curs de apariţie sau în pregătire alegem câte unul pe care îl prezentăm printr-un fragment, sperăm incitant, la rubrica "Avanpremieră". În sfârşit, în cadrul rubricii de faţă, am invitat editurile să ne semnaleze câte o carte aflată în pregătire, să ne prezinte, pe scurt, de ce merită acea carte să apară, să fie cumpărată şi citită.

La Editura Polirom va apărea:

Victimele inocente şi colaterale ale unui sângeros război cu Rusia de Liviu Antonesei

Volumul cuprinde unsprezece povestiri inedite, tratând în special relaţia de cuplu, dar şi o serie de drame mici, cotidiene. Deşi ţările în care autorul îşi poartă personajele sînt diferite (şi, prin asta, se asigură spectaculozitatea "decorului"), preocuparea majoră, care leagă textele şi creează tematica întregului volum, este aceea a confruntării cu propriul destin, la o vârstă în care îţi conştientizezi nu doar maturitatea, dar şi calea ei firească spre bătrâneţe. O carte proaspătă, plăcută la lectură, dar în aceeaşi măsură puternică şi profundă.

Liviu Antonesei (n. 1953) este profesor la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi; membru al PEN Clubului român şi al ASPRO; fondator şi preşedinte al revistei de cultură Timpul. A debutat în 1988, cu Semnele timpului (Editura Junimea, Iaşi). Alte volume: Pharmakon (poezii, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1989), Căutarea căutării (poezii, Editura Junimea, Iaşi, 1990), 1990. Vremea în schimbare (interviuri, Editura Moldova, Iaşi, 1995), Apariţia Eonei şi celelalte poeme de dragoste culese din Arborele Gnozei (Editura Axa, Botoşani, 1999), Nautilus. Structuri, momente şi modele în cultura interbelică (Editura Cronica, Iaşi, 1999; ediţia a II-a, Criterion Publishing, 2007), Despre dragoste. Anatomia unui sentiment (eseu, Editura Ars Longa, Iaşi, 2000; ediţia electronică, Liternet, 2005; ediţia a doua, Ideea Europeană, 2010), Check Point Charlie. Şapte povestiri fără a mai socoti şi prefaţa (Editura T, Iaşi, 2003), La Morrison Hotel. Povestiri de până azi (EuroPress Group, 2007). La Editura Polirom a mai publicat: Jurnal din anii ciumei: 1987-1989. Încercări de sociologie spontană (1995), Paideia. Fundamentele culturale ale educaţiei (1996), O prostie a lui Platon. Intelectualii şi politica (1997), Managementul universitar: de la viziunea conducerii la misiunea de succes (în colaborare, 2000), O introducere în pedagogie. Dimensiuni axiologice şi transdisciplinare ale educaţiei (2002), Literatura, ce poveste! Un diptic şi câteva linkuri în reţeaua literaturii (2004), Polis şi Paideia. Şapte studii despre educaţie, cultură şi politici educative (2005), Ghid pentru cercetarea educaţiei (coordonator, 2009).

La Editura Leda va apărea:

Necunoscuta de la Palazzo d'Oro de Paul Theroux

Traducere din limba engleză şi note de Monica Botez.

O explorare profundă a mecanismelor nevăzute ce animă dorinţa sexuală. Un tânăr american soseşte la Palazzo d'Oro, în Sicilia, în anii '60. Sărac, dar debordând de trufia tinereţii şi de talent artistic abia înmugurit, acceptă propunerea de a deveni companionul unei frumoase şi fascinante aristocrate. Iar relaţia lor - formală şi rece în timpul zilei, toridă şi pătimaşă noaptea - îl duce într-un punct în care nimic, nici măcar iubita lui, nu este ceea ce pare.

"O culegere de povestiri decadente, captivante… Evocând fie sofisticarea plictisită a aristocraţilor europeni, fie trivialitatea adolescenţilor americani, Theroux scrie cu o graţie şi o economie a limbajului absolut irezistibile." - Mail on Sunday

"Intriga erotică se află în miezul acestor naraţiuni, fiecare dintre ele transformând teritorii cunoscute într-o poveste miraculos de stranie." - Vogue

"Extrem de tulburător. O demonstraţie de maestru în utilizarea detaliilor şi a evocărilor încărcate de senzualitate." - Financial Times

Paul Theroux (n. 1941) este un celebru şi prolific scriitor american, autor de romane, volume de povestiri şi literatură de călătorie. După ce a studiat la Universitatea din Maine şi apoi la Universitatea din Massachusetts Amherst, unde a obţinut un B.A. în Engleză, s-a alăturat programului Corpul Păcii în 1963, lucrând ca profesor în Malawi. Acuzat de spionaj şi exclus din Corpul Păcii, a plecat ulterior în Uganda pentru a preda la Universitatea Makerer din Kampala. Apoi, după ce a ţinut timp de doi ani cursuri la Universitatea din Singapore, s-a stabilit în Anglia împreună cu familia. În prezent, locuieşte în Hawaii şi la Cape Cod, în Statele Unite. Printre cele mai cunoscute cărţi ale sale se numără The Great Railway Bazaar (descrierea unei călătorii cu trenul din Marea Britanie în Japonia şi înapoi), The Old Patagonian Express (o călătorie cu trenul de la Boston până în Argentina), Riding the Iron Rooster (în care relatează o vizită în China), Dark Star Safari (o călătorie de la Cairo la Cape Town), romanele A Dead Hand, The Elephanta Suiteetc.

Pentru lucrările sale, Theroux a primit numeroase premii şi distincţii prestigioase (James Tait Black Memorial Prize, Whitbread Prize, Thomas Cook Travel Book Prize, American Academy and Institute of Arts and Letters Award for Literature etc.). Theroux este, de asemenea, membru al Royal Society of Literature şi al Royal Geographical Society din Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO