Ziarul de Duminică

Nu omorâţi iepurele!/ de Stelian Ţurlea

Nu omorâţi iepurele!/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

16.03.2011, 14:05 117

O amuzantă coincidenţă face ca traducerea romanului lui ArtoPaasilinna, Anul Iepurelui*), să fi apărut cu puţin înainte săînceapă chiar Anul Iepurelui, potrivit calendarului chinez. Că aînceput Anul Iepurelui de Metal are mai puţină importanţă, iepurelee iepure indiferent din ce este făcut!

Până la această traducere nu auzisem de Arno Paasilinna, suntconvins că nici majoritatea covârşitoare a celor care au citit sauvor citi cartea. Aproape că nici nu mă interesează amănuntelebiografiei sale, poate doar dacă a mai scris vreun roman comparabilcu cel despre care vorbim acum. Un roman picaresc de-a dreptulîncântător, la sfârşitul lecturii nu m-au mai surprins informaţiilefurnizate de editură pe ultima copertă - cartea a fost distinsă cunumeroase premii internaţionale, tradusă în 25 de ţări şiecranizată de două ori, o dată în Finlanda şi altă dată înFranţa.
Este o parabolă despre o călătorie iniţiatică. Un jurnalistplictisit de monotonie şi terorizat de o soţie prea voluntară,găseşte un iepure cu lăbuţa ruptă, după ce a fost lovit de omaşină, şi-l ia cu el să-l îngrijească. De fapt, ziaristul pleacăîn lume cu iepurele. Şi încep aventurile, unele stupide, altelememorabile. Ziaristul află de la un veterinar cum să hrăneascăiepurele, face rost de un permis de port-iepure, ca să nu-i fieconfiscat, cutreieră Finlanda, ţara unde se petrece acţiunea,învaţă să se adapteze unor condiţii vitrege, pe care nu şi leimagina, încearcă meserii noi, întâlneşte oameni dintre cei maidiverşi, e arestat de mai multe ori, supravieţuieşte unor incendiişi beţii cumplite, urmăreşte un urs pe care-l doboară pe teritoriulUniunii Sovietice (romanul a apărut acum 35 de ani, pe vremea cândexista Uniunea Sovietică), unde a ajuns fără să-şi dea seama, seîntoarce în Finlanda şi ajunge la închisoare, de unde este eliberatde preşedintele ţării. Peste tot, eroul este însoţit de iepurelesău, unii vor să i-l fure, alţii i-l admiră.
Nu mă interesează ce a făcut ziaristul după ce se terminăpovestea din această carte, nici cât şi-a mai păstrat iepurele,deşi aş vrea să cred că până la adânci bătrâneţi, îmi estesuficient că aventurile lor mi-au dat un teribil sentiment delibertate.
*) Arto Paasilinna - Anul Iepurelui, Editura Humanitasfiction, colecţia Raftul Denisei. Traducere şi note de TeodorPalic

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO