Ziarul de Duminică

O animatie aromata

O animatie aromata

Ratatouille

21.09.2007, 17:02 21

Instalat rapid pe primul loc nu doar in preferintele criticilor - care i-au acordat, in majoritate, un punctaj foarte aproape de superlativ -, ci si ale publicului (detronand in box office, in momentul respectiv, chiar mult-anticipatul Die Hard 4), Ratatouille este, alaturi de Shrek ori de magnificul Incredibilii - realizat de acelasi Brad Bird in 2004, genul de poveste cu mari sanse de-a intra in randul clasicelor animatiei. Desi Brad Bird n-a mai folosit artileria grea de umor copios si satira irezistibila din Incredibilii, schimbarea retetei pe duiosie si tandrete i-a priit lui Ratatouille. Ridicat - ca mai toate povestile animate - pe esafodajul bunelor sentimente, prieteniei, recunostintei si solidaritatii in momentele grele si al victoriei binelui asupra raului, filmul straluceste insa prin foarte inspirata valorificare a fiecarui detaliu pe care decorul parizian, gastronomia frantuzeasca si bucataria unui restaurant de lux o prilejuiesc unui regizor (care este si coautor al scenariului) si unei echipe pline de talent si inventivitate. Dincolo de personajul sobolanului bucatar care vrea sa cucereasca lumea prin pasiunea sa pentru gatit, Brad Bird reuseste sa presare in filmul sau o farama de sic ? la Parisul vesel, cateva omagii fata de clasici - precum Pisicile aristocrate - si un personaj de un sarm formidabil: intransigentul critic gastronomic Anton Ego (care beneficiaza de vocea si interpretarea lui Peter O'Toole). In plus, finetea productiei sale sta in nenumaratele trimiteri cinefile, la gagul burlesc ? la Buster Keaton si Mack Sennett, la melodramele petrecute pe cheiul Senei, la peliculele avand ca tema rafinamentele culinare (vezi Festinul Babettei ori Chocolat) ori la Cenusareasa sau Alba-ca-Zapada. Frumusetea filmului, dincolo de o poveste plina de emotie si suspans, dincolo de eroii de care nu avem cum sa nu ne atasam, este obtinuta si prin crearea unei lumi aparte, prin intersectarea a doua universuri de-a dreptul paralele - luminoasa si trepidanta bucatarie a unui restaurant parizian de lux si conductele subterane in care fojgaie sobolanii. Ca sa poti face spectatorul sa creada, macar pe durata filmului, intr-o intalnire simpatica si posibila intre aceste doua lumi, iar apoi sa plasezi, pour la bonne bouche, un epilog extrem de tusant la adresa menirii de critic (si o pledoarie pentru originalitate si elanuri avangardiste) o data cu revelatia lui Anton Ego, iar toata aceasta combinatie sa nu sune fals, iti trebuie fler, talent si bun-gust. Iar Brad Bird si puternica echipa de la Pixar demonstreaza din plin acest lucru. Chiar daca nu e chiar la nivelul lui Incredibilii, Ratatouille se dovedeste o "mancare" extrem de rafinata, condimentata nu doar cu o poveste duioasa despre curaj, recunostinta si ingratitudine, despre dragoste si inspiratie, profesionalism si dedicatie, ci si cu inventii grafice teribile, bazate pe un studiu facut cu mare placere si aplomb de echipa americana asupra preparatelor culinare frantuzesti. Rezultatul? O istorie vesela si trista, in care o gasca de sobolanei simpatici (Bird ne convinge de asta prin animatie, la fel cum Axel Munthe ne arata ca si un pui de bufnita poate fi foarte frumos) reuseste sa trebaluiasca prin bucatarie, preparand spaghete si sufleuri, supe si sote-uri, sosuri complicate si fripturi aburinde, prajituri apetisante si chiar torturi de nunta. Un exemplu de putere a cinematografului, a carui victorie suprema a fost intotdeauna sa ne faca sa credem in magia lui.

Ratatouille
Productie SUA, 2007. Regia: Brad Bird. Voci: Patton Oswalt, Ian Holm, Lou Romano, Brian Dennehy, Peter Sohn, Peter O'Toole, Brad Garrett, Janeane Garofalo, Will Arnett. Premiera: 7 septembrie. Distribuit de: Prooptiki Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO