Ziarul de Duminică

O autoare cu 45 de milioane de cărţi vândute/ de Daniel Nicolescu

O autoare cu 45 de milioane de cărţi vândute/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

19.04.2011, 23:41 114

J.R.R. Tolkien şi J.K. Rowling, cu toate că figurează în topulcelor mai vânduţi autori ai tuturor timpurilor, au cunoscut înultimul timp o regresie semnificativă la nivel de vânzări planetar.Probabil vor reveni, precum eternii fraţi Grimm, pentru că şi uniişi alţii au vocaţia longseller-urilor, adică a cărţilor curespiraţie lungă, universală, cu teme neperisabile şi personajecare, pe lângă faptul că sunt fascinante, au băut cu toatele dinşipul care aduce tinereţea fără bătrâneţe.

În materie de "tendinţe", cum se zice prin revistele glossy,altele sunt însă starurile care au început să se bulucească spresufletul cititorilor de azi, cu precădere adolescenţi. StephenieMeyer a dezlănţuit nebunia vampirilor cu "Twilight", CharlaineHarris a vibrat aceeaşi coardă a strigoilor în "Southern vampires",Patricia Briggs a ţinut-o langa cu seria vampirică "Mercy Thompson"şi tot aşa Laurell K. Hamilton cu "Anita Blake"; li s-au alăturatJ.R. Ward, Molly Harper şi mulţi, mulţi alţii. Autori care auvândut camioane de cărţi (de ordinul milioanelor de exemplare),funcţionând cu cisterne întregi de sânge. După valul vampiric, aurmat cel al îngerilor şi nefilimilor. La pupitru, între alţii:Becca Fitzpatrick ("Hush-Hush") şi Danielle Trussoni("Angelologia").

Un alt filon straşnic, care, în mod ciudat, nu a ajuns încă lapublicul românesc (răsfăţat de altfel, cu volume ale aproapetuturor autorilor de bestselller-uri înainte pomeniţi), dar a făcutravagii pe alte meridiane este cel aventurilor preistorice (he-he,Rahan...). Vedetă absolută, regină pe viaţă a genului: Jean Auel. Ovenerabilă doamnă (n. în 1936), care, între 1980 şi 2011, apublicat seria "The Earth's Children" (şase volume), din care avândut, ţineţi-vă bine, 45 de milioane de exemplare. Ultimul (darchiar ultimul, pentru că doamna Auel a anunţat oficial că închideurna aventurilor), tocmai a apărut în rafturile librăriilor şi s-abucurat de o explozie de traduceri cvasisimultane cu ediţiaoriginală ("The Land of the Painted Cave", foto 1).

Ca să se amuze şi să uite de cariera ei de informaticianăîn Portland, Oregon, cu 30 de ani în urmă, dna Auel (foto2) începe să scrie o povestire care o pune în scenă pe otânără Cro-Magnon atipică (adică mult mai evoluată intelectualdecât fraţii ei tribali), pe nume Ayla. Succesul cărţii esterăsunător. Spre deosebire de alţi exploratori literari ai genului,dna Auel înţelege să se documenteze riguros, aşa că îi deschide,fizic, drumurile lui Ayla, bătând Europa (spaţiulaventurilor/călătoriilor protagonistei sale) în lung şi-n lat, dinFranţa până în Ucraina, cu o ultimă escală în Peninsula Iberică,unde şi-a potrivit paşii în cei ai neandertalienilor de acum 25.000de ani.

În plus, experimentează metode preistorice de supravieţuire,ciopleşte silex, tăbăceşte piei, construieşte adăposturi din gheaţăsau din ramuri, pentru că, spune ea, "la început nu ştiam nimicdespre preistorie, nu aveam niciun reper. Ca toată lumea, citisemla Guerre du Feu, a lui Rosny (J.H. Rosny cel Bătrân, a doua marefigură a SF-ului francez, după Jules Verne, n.n.)". Şi, dupăhipersuccesul celui de-al treilea volum, "The Mammoth Hunters" (cuun prim tiraj de 1 milion de exemplare) se apucă să facă crochiurişi desene, îi interoghează pe specialişti şi reconstruieşteştiinţific peisajele pleistocenului târziu.

La sfârşitul sagăi, Ayla a împlinit 27 de ani (adică, în termenipreistorici, aproape vârsta de-acum a lui Jean Auel) şi i-aîmplinit atât de tare existenţa mamei ei spirituale, încât aceastastă sincer să se-ntrebe (cu o voce cro-mignonă) ce-ar mai puteascrie. "Un roman cu subiect contemporan? Nici să nu văgândiţi!"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO