Ziarul de Duminică

O călătorie pe calea romancierului/ de Stelian Ţurlea

O călătorie pe calea romancierului/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

20.11.2015, 00:01 70

Gyorgy Dragoman

Rugul

Editura Polirom

Traducere din limba maghiară de Ildiko Gabos-Foarţă. „Un roman gotic al zilelor noastre, fascinant şi tulburător. Gyorgy Dragoman revine cu un roman plasat în acelaşi spaţiu transilvănean cvasificţional, o saga de familie ce reprezintă şi un tablou istoric contemporan. O adolescentă pe nume Emma, rămasă orfană în urma unui accident, este crescută de bunica ei, o bătrână cu un trecut învăluit în taine. Bunica o învaţă să descopere magia cotidiană, precum şi propriile-i puteri latente. Emma îşi trăieşte şi povesteşte ultimele momente ale copilăriei şi primele iubiri adolescentine într-un burg transilvănean din 1990, o lume ce îşi caută echilibrul după căderea regimului comunist şi moartea „comandantului suprem”.

 

Nicolae Breban

Singura cale

Editura Contemporanul

„Deci ia să plonjez eu în tinereţea mea, în adolescenţa mea întârziată, zăpăucă, labirintică, confuză, penibilă – a declarat autorul la lansarea uriaşului roman. Eram tratat de mulţi din Bucureşti ca un ratat”. O vreme în care voia să „salveze omenirea”. „Puteam să devin un Don Juan de periferie, aveam talent, arătam bine, puteam să devin alcoolic, puteam să devin securist, puteam să devin orice, numai ce-am devenit nu puteam să devin”, a adăugat el. Un roman despre perioada stalinistă, cu multe elemente autobiografice.

 

Daniel Vighi

Trilogia Corso

Editura Cartea românească

O incursiune în istoria fantastică, pe alocuri aventuroasă, în final cu umor, a oamenilor din Timişoara şi din împrejurimi din anii de început ai epocii lui Nicolae Ceauşescu până la nebunia întemeierii capitalismului din deceniul nouă cu invazia micilor întreprinzători italieni. Primul roman al seriei, intitulat „Operaţiunea Aubade”, poartă  numele de cod al unor servicii secrete descrise în manieră fantasy. Al doilea, „Podoabe, şi pălării, şi poncho, şi păr lung, şi mărgele”, prezintă tentativa unor rockeri liceeni de trecere frauduloasă a frontierei pentru a ajunge la mormintele idolilor lor – Janis Joplin şi Jimi Hendrix. Ultima carte a trilogiei, „Minunatele afaceri ale capitalistului Ilie Şfeic”, este o frescă, în maniera lui Hašek, a lumii noi postdecembriste şi urmăreste aventurile capitaliste (eşuate prin faliment) ale personajului central.

 

John Freeman

Cum să citeşti un romancier

Editura Vellant

Traducere de Anca Bărbulescu. Volumul cuprinde 55 dintre cele mai bune profiluri (dintre care multe scrise special pentru acest volum) ale unora dintre cei mai buni romancieri ai timpurilor noastre: Doris Lessing, Haruki Murakami, Salman Rushdie, Ian McEwan şi Mo Yan, Don DeLillo, Norman Mailer, Toni Morrison, Marilynne Robinson, Philip Roth, John Updike sau David Foster Wallace, Edwidge Danticat, Dave Eggers, Jonathan Franzen şi mulţi alţii. Rezultatul este un ghid instructiv şi edificator despre diversitatea şi efervescenţa culturii literare, o viziune asupra romanului ca o formă variată, dar vitală şi contemporană, un portret al romancierului ca figură unică şi profundă în fragmentata noastră cultură, o carte care devine o lectură esenţială pentru orice scriitor aspirant şi orice cititor devotat.

 

Solitarul solidar. Lordul Byron

Editura Vremea

„Povestea unei vieţi aventuroase, care îl poartă pe poet atât prin saloanele londoneze, cât şi prin Italia şi Grecia, unde îşi găseşte sfârşitul în timpul războiului de independenţă şi unde este celebrat ca un adevărat erou. Cea de-a doua parte a volumului semnat de Corina Cristea este dedicată operei Lordului Byron, care cuprinde atât versuri, cât şi teatru. Prozatoare şi traducătoare, licenţiată a Facultăţii de Filologie a Universităţii Bucureşti, Corina Cristea a debutat cu volumul de povestiri Prietena mea, Si (1969), căruia i‑au urmat o serie de scrieri ce s‑au bucurat de cronici favorabile din partea criticilor.”

 

Ann Leary

Ora de aur

Editura Humanitas fiction

Traducere din engelză şi note de Irina Bojin. Roman apărut în original în 2013, ajuns imediat imediat bestseller New York Times. În 2015, romanul este nominalizat la IMPAC Dublin Literary Award. În 2013, FilmNation Entertainment cumpără drepturile de ecranizare a cărţii, pelicula urmând să-i aibă, în 2016, pe Meryl Streep şi Robert De Niro în rolurile principale.  Eroina, Hildy Good s-a născut şi a crescut în Wendover, un orăşel fictiv de pe Coasta de Est. De zeci de ani, este agentul imobiliar cel mai important din regiunea celebră pentru conacele vechi de pe malul oceanului, la mare căutare printre bostonienii bogaţi. Lumea crede că este urmaşa uneia dintre aşa-zisele vrăjitoare condamnate la Salem şi că are puteri paranormale. Însă adevărul este mult mai puţin spectaculos: Hildy e un foarte fin observator al naturii omeneşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO