Ziarul de Duminică

O călătorie spre iad/ de Stelian Ţurlea

O călătorie spre iad/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

05.11.2015, 23:55 65

Anul trecut, cam pe vremea aceasta, scriitorul australian (de fapt din Tasmania), Richard Flanagan, în vârstă de 53 de ani, primea prestigiosul premiu Man Booker pentru romanul „The Narrow Road to the Deep North”*) pentru al şasele său roman, o carte care a cunoscut instantaneu succesul.

Romanul e povestea lui Dorrigo Evans, un chirurg australian prizonier al armatei japoneze, în timpul celui de-al doilea război mondial, trimis împreună cu mulţi alţii să construiască linia de cale ferată dintre Thailanda (Siam pe atunci) şi Birmania, cunoscută drept „calea ferată a morţii”, „o călătorie spre iad”. („Era o cale ferată legendară, motiv de disperare şi fanatism, amestec de mit şi ireal în aceeaşi măsură cu amestecul de lemn, fier şi miile de vieţi ce aveau să fie sacrificate pentru a o construi.”; „Povestea din spatele acestei cărţi începe în ziua de 25 februarie 1942, când un imperiu se sfârşeşte odată cu căderea Singaporelui şi un altul se înalţă. Dar, în 1943, Japonia, cu trupele răsfirate prea mult şi cu resurse din ce în ce mai puţine, începe deja să piardă teren, simţind tot mai acut nevoia acestei căi ferate.”)

Un adevărat tur de forţă, la care Flanagan a lucrat doisprezece ani, un „roman magnific despre iubire şi război” cum declara Anthony Grayling, preşedintele juriului londonez care a decernat premiul.Titlul cărţii este al unui celebru haiku al poetului nipon Matsuo Basho, din veacul al XVII-lea.

„Mai târziu nimeni nu-şi va mai aminti cu adevărat. Ca toate marile fărădelegi, va fi ca şi cum nu s-ar fi întâmplat. Suferinţa, morţile, amărăciunea, absurditatea jalnică, abjectă, a unei suferinţe imense din partea atâtor oameni; poate că există numai în aceste pagini şi în paginile altor câtorva cărţi. Oroarea poate încăpea într-o carte, poate căpăta forme de înţeles. Dar în viaţă groaza nu are nici formă, cum nu are nici înţeles. Oroarea există numai. Şi, în timp ce domneşte, pare că nu există nimic în univers care să nu facă parte din ea.”
Dorrigo Evans e căsătorit cu Ella dar, după plecarea regimentului său, începe o relaţie de iubire şi adulter cu Amy, soţia mult mai tânără a unchiului său. Însă la întoarcerea din prizonierat, Evans şi Amy nu se mai văd, căsătoria lui bălteşte, ani la rând, până într-un moment magnific când chirurgul îi salvează pe ai săi dintr-un cumplit incendiu, eroul trece din femeie în femeie, fără să se oprească la vreuna, fără să iubească vreuna. Imposibilitatea iubirii?

Partea centrală a romanului este descrierea atrocităţilor comise la construirea căii ferate din Birmania, unde au fost trimişi de trupele japoneze zeci de mii de prizonieri de război şi sute de mii de localnici, mare parte dintre ei găsindu-şi aici sfârşitul. În strădania lui de a-şi salva oamenii de înfometare, de holeră, de persecuţii, Dorrigo are câteva înfruntări cu ofiţerii japonezi, deveniţi şi ei persoanje ale romanului.

Sunt portrete memorabile de soldaţi australieni şi japonezi, sunt urmărite destinele lor şi după sfârşitul războiului.

O carte copleşitoare. Traducerea este pe măsură.

 

*) Richard Flanagan – O cale îngustă spre nordul îndepărtat, Editura Litera, colecţia Clasici contemporani. Traducere din limba engleză şi note de Petru Iamandi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO