• Leu / EUR4.9024
  • Leu / GBP5.4966
  • Leu / USD4.4632
Ziarul de Duminică

O carte manual/ de Stelian Ţurlea

O carte manual/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

22.09.2016, 23:53 175

Samuel Bjørk este pseudonimul unui romancier, dramaturg şi cântăreţ/compozitor norvegian, cunoscut şi pentru traducerile sale din Shakespeare şi care, până la acest roman*), a mai publicat altele două de succes. Acesta este însă primul său thriller, a apărut în 2013 şi succesul internaţional a fost imediat: „Un thriller periculos de bun.” Endhovens Daglbad, Olanda

„Dacă acesta e un roman de debut, atunci e o raritate în lumea literaturii.” Bergens  Tinende, Norvegia.

„Suntem tentaţi să afirmăm caă această carte e un manual pentru romanul poliţist modern. Aşa ar trebui scrise.” Troms Folkeblad, Danemarca.

Romanul deschide seria Mia şi Munch. Ambele personaje sunt poliţişti de excepţie, fac parte dintr-o unitate de omucideri a poliţiei şi la ei se apelează pentru cazurile cele mai spinoase, cum este cel relatat în roman. O fetiţă de şase ani este răpită şi găsită fără viaţă, îmbrăcată în rochiţă de păpuşă şi atârnând de creanga unui copac într-o pădure. De gât îi e agăţată o pancartă pe care scrie „Călătoresc singură”.  Cazul este încredinţat inspectorului Holger Munch, poliţist cu mare experienţă, care o cooptează pe Mia Kruger, fostă colegă care părăsise poliţia, retrăgându-se pe o insulă pustie, după ce trăsese asupra unui traficant de droguri, ucigându-l. În scurt timp o a doua fetiţă, tot în vârstă de şase ani, este asasinată într-un mod identic, iar după ce încep investigaţiile, apar a treia şi a patra victimă. E limpede că e vorba de un asasin în serie, care nu poate fi decât un psihopat. Următoare victimă pare a fi chiar nepoata inspectorului, iar acţiunea complicată se întrevede a fi o răzbunare care o are în centru pe Mia Kruger, a cărei soră a murit în urma unei supredoze adminitrate de traficantul pe care poliţista îl ucisese. Nu vom intra în alte detalii. Dar vom insista asupra tensiunii pe care o transmite romanul, care se citeşte cu sufletul la gură. Personaje nenumărate participă la acţiune, momente de cumpănă, caracterizări admirabile, piste false şi un deznodământ surprinzător. Tot ce îi terbuie unui thriller de excepţie.

De la acest prim roman poliţist, Samuel Bjørk a intrat în elita scriitorilor importanţi ai acestui gen literar.

*) Samuel Bjørk – Călătoresc singură. Editura RAO.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9024
Diferență: -0,2523
Ieri: 4.9148
Azi: 4.4632
Diferență: -1,1517
Ieri: 4.5152
Azi: 5.4966
Diferență: -1,2078
Ieri: 5.5638
Azi: 4.9026
Diferență: -0,4831
Ieri: 4.9264