Ziarul de Duminică

O carte numai bună de pus sub brad/ de Stelian Ţurlea

O carte numai bună de pus sub brad/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

02.12.2011, 00:04 121

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de duminică", care au ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor.

La "Cartea de literatură" sunt semnalate cărţi aflate deja pe rafturi, între care facem, fireşte, o selecţie. La fel se întâmplă cu cartea de istorie, de ştiinţă, de economie, de artă. Le sunt destinate cronici cărţilor asupra cărora merită să ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate alte ori pe larg de cei doi cronicari literari ai ziarului.

Atenţie aparte mai primesc colecţiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe îndelete în fiecare număr. Din noianul de volume în curs de apariţie sau în pregătire alegem câte unul pe care îl prezentăm printr-un fragment, sperăm incitant, la rubrica "Avanpremieră". În sfârşit, în cadrul rubricii de faţă, am invitat editurile să ne semnaleze câte o carte aflată în pregătire, să ne prezinte, pe scurt, de ce merită acea carte să apară, să fie cumpărată şi citită.

La Editura Nemira urmează să apară Gerry Bowler- Enciclopedia Crăciunului.

Crăciunul înfierbântă de veacuri imaginaţia oamenilor, care au creat mii de obiceiuri şi de obiecte pentru a sărbători Naşterea Domnului. Enciclopedia Crăciunului face un inventar irezistibil al acestora. În articole bine documentate, care ne poartă în vremuri apuse, dar şi în prezent, volumul trece în revistă filme, cărţi şi cântece care au înveselit atmosfera magică a Crăciunului. Pentru farmecul lui stau mărturie şi ilustraţiile. Aşadar, ocolul lumii într-o carte numai bună de pus sub brad, în seara de ajun…

În Republica Cehă, un copil urmăreşte un crap înotând în cada de baie; în Portugalia, un om încearcă să îmbete un curcan. În Ethiopia, bărbaţii strigă şi agită beţe. În Noua Zeelandă, membrii unei familii fac grătar pe plajă; în Danemarca, aprind o lumânare, iar în Mexic, se plimbă pe stradă în urma unui tânăr cuplu aflat în căutarea unui loc în care să poposească. În Austria, personaje costumate alungă demonii cu ajutorul unor mături, în vreme ce în Canada, colindători gros îmbrăcaţi merg prin zăpadă, din uşă în uşă. În Japonia, cineva rezervă o masă la un restaurant scump, iar în China altcineva ocupă un loc într-o catedrală. Copiii de pretutindeni aşteaptă venirea lui Moş Crăciun, Tatăl Crăciun, Mama cea Bună, Tataia Îngheţ, Père Noël, Befana, Babuşka, Sfântul Nicolae sau Bătrâna Doamnă din Bethleem. O sumedenie de alte obiceiuri sugerează că, pe Pământ, e vremea Crăciunului.

Enciclopedia Crăciunuluiîşi propune să reunească, într-un singur volum, toate variatele semnificaţii, simboluri şi expresii ale Crăciunului. Autorul speră că, în cele peste o mie de articole ale sale, fiecare cititor va găsi ceva care să-l încânte, să-l surprindă şi să-l amuze, şi că, indiferent de perioada din an în care s-ar afla, Crăciunul va dobândi pentru el noi şi mai bogate semnificaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO