Ziarul de Duminică

O eroină demnă de Hitchcock/ de Elisabeta Lăsconi

O eroină demnă de Hitchcock/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

24.08.2012, 00:05 160

Londra anului 1840 şi începutul erei victoriene conturează fundalul romanului "Plăcerile bărbaţilor"* de Kate Williams, ce îi va interesa pe cititorii pasionaţi de istorie, de viaţa capitalei engleze, de atmosfera dickensiană şi de misterele din cărţile lui Wilkie Collins, de un anume spirit al timpului ce se reflectă în toate artele, recuperat şi reinventat astăzi de film şi ficţiune.

Punctul forte al scriitoarei este cunoaşterea istoriei şi preocuparea pentru secolul al XIX-lea: Kate Williams a studiat istoria, cu masterat la Universitatea din Londra şi cu doctorat la Oxford, dă consultaţii pentru televiziune şi găzduieşte emisiuni documentare istorice, a publicat două volume centrate asupra a două figuri feminine relevante pentru monarhia britanică - Regina Victoria şi Emma Hamilton.

Autoarea ştie să transfere abil talentul de povestitoare în cărţile de istorice, încât lectura să încânte, ştie să folosească cunoaşterea detaliată a epocii în ficţiune. Încearcă să condenseze foarte multe în acest roman: conflictele sociale prinse la microscop în relaţia dintre stăpâni şi servitori, prezenţa unei societăţi secrete bizare, crimele în serie ce ţin oraşul sub teroare, snobismul clasei superioare şi secretele de familie, tratarea psihozelor şi a cazurilor de nebunie.

"Plăcerile bărbaţilor" este povestea unei tinere cu o imaginaţie debordantă şi cu o sensibilitate accentuată. Catherine Sorgeuil a suferit o traumă în copilărie, provocată de pierderea fratelui şi de înstrăinarea de familie care a trimis-o pentru tratament în case de sănătate specializate în tratarea bolilor psihice. Când rămâne fără familie, o ia în grijă unchiul ei, adorat în copilărie, dar care acum îi provoacă nelinişte şi suspiciuni.

În apropierea casei, într-un cartier rău-famat încep crimele în serie care au victime fete din familii modeste, care lucrau în ateliere sau ca servitoare. Catherine Sorgeuil ştie că are propriile secrete, se consideră pe ea însăşi malefică, pentru că în copilărie avea vise îngrozitoare cu moartea părinţilor şi a frăţiorului, aşadar crede că poate să ghicească, să intuiască şi dorinţele şi planurile criminalului.

Catherine nu duce o viaţă dublă, ci triplă. Mai întâi, o bântuie amintirile şi vina ce o poartă, apoi viaţa cotidiană, cu vizite şi relaţii sociale impuse de unchiul ei, care plănuia o căsătorie avantajoasă pentru ea. A treia viaţă o aruncă în aventura unor căutari: iese din casă pe furiş, noaptea, şi merge în locurile unde au avut loc crimele, vrea să afle secretele tinerelor din lumea bună pe care le vizitează, precum domnişoara Grey sau Edwarda.

Prin relaţiile fetei cu personajele din jur, scriitoarea investighează moravurile unei epoci în căutarea stabilităţii, căci abia urcase pe tron regina Victoria, iar căsătoria ei cu un văr primar naşte dispute în rândul supuşilor. Romanul sugerează un model prezent într-un curent subteran privind căsătoria ce ar păstra puritatea sângelui şi ar duce la urmaşi mult mai puternici şi energici - iar eroina va descoperi uluită cercetările făcute de unchiul ei şi planurile pentru viitor.

Romanul analizează şi ipocrizia educaţiei fetelor din clasa superioară, insinuând şi practici lesbiene între fete şi servitoare, duplicitatea ce domneşte în viaţa de familie şi în societate. Aparenţele sunt doar lustru ce pleseneşte la prima atingere, iar Catherine ajunge să pună la îndoială şi tot ce a trăit. Reuşeşte să revadă casa din Richmond unde copilărise, cu ajutorul pretendentului ei, şi lui i se confesează.

Catherine înţelege că este victima unei conspiraţii odioase, începută probabil chiar de la naşterea ei, descoperă şi cât de aproape de ea era criminalul în serie, dar ca prezenţă fizică, nu psihică. Şi amintirile ei, coşmarul trăit ani în şir, tratamentele medicale capătă o altă semnificaţie... Kate Williams a scris un roman cu o eroină parcă ieşită dintr-un film al lui Hitchcock.

*) Kate Williams, Plăcerile bărbaţilor, traducere din limba engleză de Miruna Voiculescu, Editura Polirom, 2012, 424 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO