Ziarul de Duminică

O expediţie către tine însuţi/ de Ziarul de duminică

O expediţie către tine însuţi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

03.04.2014, 23:51 61

Sir Ken Robinson, împreună cu Lou Aronica

Descoperă-ţi Elementul

Cum să-ţi afli talentele şi pasiunile şi cum să-ţi transformi viaţa

Editura Publica

Traducere din engleză de Dan Crăciun. „Descoperă-ţi Elementul este o expediţie personală. O expediţie este o căutare – spune Sir Ken Robinson. În Europa Medievală, cavalerii plecau în căutare de aventuri ca să atingă un ţel de preţ pentru ei. Expediţiile presupun călătorii, aventuri şi riscuri şi, prin natura lor, rezultatele unei expediţii sunt incerte. Aşa vor fi, cu siguranţă, şi pentru tine. Expediţia în căutarea Elementului tău este realmente o călătorie pe două căi. Este o călătorie interioară, menită să exploreze ce se află în tine; este o călătorie în afară, menită să exploreze oportunităţile din lumea ce te înconjoară. Scopul acestei cărţi este să te ajute să-ţi găseşti calea. Dacă îţi vei duce la împlinire expediţia depinde de devotamentul tău şi de tăria ta, precum şi de cât de mult pui preţ pe posibila răsplată. Dacă eşti gata să faci cele necesare, am încredere că vei găsi aici o mulţime de lucruri care să te ajute şi să te inspire.

Ca toate câte se află în natură, talentele şi pasiunile omeneşti sunt extraordinar de diverse şi iau multiple forme. Ca indivizi, cu toţii suntem motivaţi de diferite vise şi vom înflori – sau ne vom ofili – în împrejurări foarte diferite. Recunoaşterea viselor tale şi a condiţiilor necesare ca să le vezi împlinite este esenţială pentru ca tu să devii cel care poţi să fii. Lectura acestei cărţi nu-ţi va garanta că-ţi vei petrece restul vieţii într-o continuă, neîntreruptă stare de plăcere şi încântare. Totuşi, îţi va dărui o înţelegere mai adâncă a celui care eşti cu adevărat şi a vieţii pe care ai putea şi poate că ar trebui să o trăieşti.”

Elementul, susţine Sir Keith Robinson, este locul în care aptitudinile naturale se întâlnesc cu pasiunile personale. Oamenii aflaţi în elementul lor pot fi profesori, designeri, constructori de locuinţe, comedianţi, medici, pompieri, artişti, asistenţi sociali, contabili, administratori, bibliotecari, pădurari, militari, orice. Dar a fi în Elementul tău este mai mult decât a face lucruri pentru care eşti dotat. Fiecare capitol al cărţii expune idei şi principii menite să clarifice semnificaţia reală a faptului de a fi în Elementul tău şi modul în care această condiţie se poate manifesta în viaţa ta. E suficient să aflăm întrebările pe care le pune autorul şi răspunsurile pe care le dezvoltă: ce talente ai? Cum îţi dai seama? Ce iubeşti? Ce te face fericit? Care-ţi este atitudinea? Unde te afli acum? Ce urmează?
„O călătorie fasciculară dinspre sine către lume, un demers activist de autenticitate şi responsabilitate, cartea lui Sir Ken Robinson poziţionează individul în starea lui de virtuoz prin care acesta îşi auto-revelează eul ca instrument al desăvârşirii şi prezenţei sale în umanitate. Un dans cursiv de idei care baleiază între centru şi margine, între pulsiune şi reflecţie, ce aduce cititorul activ din afara confortului searbăd într-o stare de graţie concretă şi manifestă.” - Andreea Mihnea, HR Director EY Romania

Sir Ken Robinson este un reputat lider internaţional în domeniul dezvoltării creativităţii, inovaţiei şi a resurselor umane. A colaborat cu guverne din Europa, Asia şi Statele Unite, cu multe dintre companiile listate în top Fortune 500 şi cu organizaţii culturale din întreaga lume. În anul 1998 a condus o comisie naţională pe probleme privind educaţia, creativitatea şi economia, de pe lângă Guvernul Marii Britanii. Raportul rezultat, „All Our Future: Creativity, Culture and Education” (cunoscut şi sub numele de Raportul Robinson), a fost publicat în anul 1999, bucurându-se de o primire elogioasă. De asemenea, a avut un rol primordial în crearea unei strategii pentru dezvoltarea creativă şi economică, ca parte a procesului de pace din Irlanda de Nord, lucrând cu Ministerele Educaţiei, Culturii şi cel al Pregătirii Profesionale. Sir Ken Robinson a fost unul dintre cei patru consilieri internaţionali care au ajutat guvernul din Singapore să facă din strategia sa epicentrul creativ al Asiei de Sud-Est.
Timp de doisprezece ani a fost profesor pe probleme de educaţie la Universitatea Warwick din Anglia, iar în prezent este profesor emerit. A primit diplome de onoare din partea mai multor universităţi şi colegii, precum Open University, Central School of Speech and Drama, Birmingham University, Rhode Island School of Design, Ringling College of Art and Design şi Liverpool Institute for Performing Arts. I s-a decernat Premiul Atena pentru servicii aduse artelor şi educaţiei, de către Rhode Island School of Design; Medalia Peabody pentru contribuţii în domeniul artelor şi a culturii în Statele Unite şi Medalia Benjamin Franklin pentru remarcabila contribuţie adusă relaţiilor culturale dintre Marea Britanie şi Statele Unite. În anul 2003, a fost înnobilat de către Regina Elisabeta a II-a pentru serviciile aduse artelor. Conferenţiază în întreaga lume pe tema provocărilor creative cu care se confruntă mediul de afaceri şi educaţia în noua economie globală. Renumitele sale discursuri susţinute la conferinţa anuală TED (2006 şi 2010) continuă să fie urmărite de milioane de oameni din întreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO