Ziarul de Duminică

O familie de muzicieni/ de Ana Androne

O familie de muzicieni/ de Ana Androne

Autor: Ziarul de Duminica

03.09.2015, 23:55 262

Oana GeorgescuIosif Ion Prunner. Trei generaţii la Ateneul Român, Editura Allfa

„Muzica ne trezeşte regretul de a nu fi ceea ce ar trebui să fim, iar magia ei ne încântă pentru o clipă transpunându-ne în lumea noastră ideală, în care ar trebui să trăim.” – Emil Cioran.

Cartea Onei Georgescu este disponibilă din această săptămână, inclusiv la standurile librăriilor Humanitas de la Sala Palatului şi Ateneu pe durata Festivalului George Enescu. 

Prunner este un nume cu răsunet mondial în domeniul muzicii, purtat de trei generaţii de artişti care au adus recunoaştere şi apreciere României. Povestea începe cu marele contrabasist Joseph Prunner, care în anul 1909 a părăsit Austria în favoarea României, la rugămintea lui George Enescu, devenind primul contrabasist al Filarmonicii; continuă cu Iosif Prunner Jr., fiul său, un pianist strălucit care a fost timp de două decenii solistul Filarmonicii „George Enescu“.

Iosif Ion Prunner, fiul lui Iosif Prunner Jr., a dus mai departe această tradiţie a excelenţei, debutând pe scena Ateneului Român la doar 17 ani. Dirijor şi pianist, a concertat pe cele mai mari scene ale lumii şi conduce Corul Filarmonicii „George Enescu“.

În volumul Trei generaţii la Ateneul Român, Iosif Ion Prunner istoriseşte povestea familiei sale, o poveste marcată de evenimentele istorice, de contextul politic, de decizii profesionale, dar şi personale, şi – cel mai important – marcată de talentul excepţional al celor trei muzicieni Prunner.

„Este un privilegiu şi dovada unei bune întâlniri cu Dumnezeu să ai şansa de a te naşte într-o familie în care tradiţia muzicală să aibă o longevitate şi consistenţă semnificative. Este cazul maestrului Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Academic al Filarmonicii „George Enescu“, muzician cu o prezenţă remarcabilă pe scenele de concert româneşti şi europene.” – Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”

„Trei generaţii cărora Dumnezeu le-a împărţit talentul, iar ei au adăugat munca.  Trei generaţii puse în slujba muzicii şi mai ales în slujba Filarmonicii bucureştene... Ce poate fi mai frumos?” – Nicolae Licareţ, director artistic, solist  instrumentist Filarmonica „George Enescu” Bucureşti

„În sfârşit, a apărut în secolul XX şi un copil-minune care a ajuns dirijor de cor academic, după o promiţătoare carieră de pianist. A trebuit să treacă un secol de muzicieni, o dinastie de artişti, cum ar spune istoricii, o pleiadă de instrumentişti, din care să răsară şi un maestru de cor: Iosif Ion Prunner.”  – Viorel Cosma

Distins cu “Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler” (2003), dirijorul şi pianistul Iosif Ion Prunner s-a născut pe 9 ianuarie 1956 la Bucureşti, într-o familie de muzicieni (pe linia tatălui, Prunner) şi cu vechi tradiţii culturale şi istorice (pe linia mamei, Pârâianu). Este fiul pianistului Iosif Prunner şi al Ilenei Yvonne Prunner (fostă Pârâianu), regizoare şi poetă.

Familia de muzicieni cu trei generaţii de reprezentanţi – Joseph, Iosif Jr. şi Iosif Ion – ce poartă numele de Prunner a sărbătorit, în anul 2009, 100 de ani de prezenţă în „templul muzicii”– Ateneul Român.

A debutat ca pianist la vârsta de şase ani şi a cântat pe scena Ateneului Român la paisprezece ani. A urmat Liceul de muzică „Dinu Lipatti” şi Universitatea de Muzică din Bucureşti. A studiat pianul şi dirijatul cu Zoe Popescu, Ana Pitiş, Maria Fotino, Constantin Bugeanu şi Sergiu Comissiona.

După absolvire, a fost angajat la Filarmonica „George Enescu”. În 1991 a înfiinţat Fundaţia şi Orchestra de cameră „Constantin Silvestri”, iar în 1996 a fost directorul Concursului internaţional de dirijat cu acelaşi nume. În anul 1997, maestrul Cristian Mandeal i-a încredinţat conducerea Corului Filarmonicii, fiind de asemenea solicitat să dirijeze concerte susţinute de Orchestra simfonică şi Orchestra de cameră ale Filarmonicii. Tot din 1997 conduce orchestra semiprofesionistă a medicilor din Bucureşti, preluând o tradiţie a Filarmonicii „George Enescu”. În decembrie 2007 a fost invitat, alături de Orchestra Capitole Toulouse, Corul Orfeu – San Sebastian să prezinte o producţie cu „Recviemul” de Verdi la San Sebastian, Toulouse şi Paris – Sala Pleyel.

În România a colaborat cu principalele orchestre din ţară, Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de cameră Radio. A fost invitat să susţină spectacole la Opera Naţională Română.

A susţinut concerte în importante centre muzicale din Europa şi Asia (Germania, Spania, Franţa, Italia, Japonia, Rusia, Grecia, Ungaria, Elveţia, Bulgaria, Coreea etc.) şi a luat parte la importante festivaluri din România, Cehoslovacia, Italia etc. A colaborat cu personalităţi muzicale marcante, precum: Cristian Mandeal, Sergiu Comissiona, Lawrence Craig, Valentin Gheorghiu, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Michel Plasson, Krzysztof Penderecki, Ion Marin, Adrian Eröd, Neil Stuart, Tatiana Serjan, Dolora Zajick, Carlo Colombara etc. şi cu orchestre de prestigiu, precum Orchestra Naţională a Franţei, Filarmonica din München, Filarmonica „Arturo Toscanini”, Orchestra Festivalului din Varşovia, Orchestra Philharmonia din Londra, Orchestra Naţională a Cataluniei, Filarmonica din Ostrava, Orchestra Capitole Toulouse.

A fost felicitat de celebrul pianist şi dirijor Daniel Barenboim, care şi-a exprimat „admiraţia şi afecţiunea” pentru dirijor şi ansamblul condus de acesta, după colaborarea avută în cadrul Festivalului „George Enescu”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO