Ziarul de Duminică

O nuvelă exemplară/ de Stelian Ţurlea

O nuvelă exemplară/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

20.02.2014, 23:58 68

La diferite edituri, au apărut în ultimii ani mai multe versiuni ale acestui text remarcabil scris de John Steinbeck în 1945, dar de fiecare dată ar trebui semnalată noua tipărire, atât de importantă ni se pare această carte a celui care a obţinut Premiul Nobel pentru literatură în 1962. Este povestea simplă a unui pescar sărac din sudul Californiei, cu o nevastă şi un copil foarte mic, a cărui tragedie începe când pruncul este muşcat de un scorpion. Nimeni, nici chiar doctorul beţiv al satului nu-l ajută dacă nu plăteşte consulaţia. Bărbatul se aruncă în mare, găseşte o scoică cu o perlă foarte preţioasă, vrea s-o vândă, convins că, mulţumită perlei, vor avea el şi familia lui o viaţă mai bună – se va putea căsători, vor putea cumpăra haine şi o puşcă, va putea oferi o educaţie fiului său. Dar visul de o viaţă mai bună îl duce la ruină. În foarte scurt timp îşi doresc perla aproape toţi din jurul lui şi încearcă s-o obţină prin vicleşuguri, ademeniri, minciuni, linguşeli şi forţă – îşi găseşte barca sparta, casa îi ia foc, este atacat noaptea. Ca să scape să nu fie ucis, bărbatul se refugiază cu familia în munţi, e urmărit, ucide un urmăritor care însă îi împuşcă fiul, după care pescarul se întoarce deznădăjduit în satul său şi aruncă perla în adâncuri. Dar continuă să poarte cu el frica. Pescarul e mai sărac şi mai distrus ca oricând.

Un conflict de un simplism extrem, dar care a avut un succes imens, pentru simbolismul său. Un personaj de epopee, romantic, umanitate redusă la esenţă.

Lecţia majoră e limpede: nu există soluţie magică pentru niciun fel de problemă, iar lăcomia te poate duce la pierzanie. Dar prima învăţătură pare a fi aceea că nu e nimic mai primejdios decât să pui pe primul plan îmbogăţirea.

Personajele sunt remarcabile. Între soţi e o mare deosebire. Bunul simţ îi spune femeii Juana, de la început, că perla le va aduce mai multe necazuri decât bucurii. Dar Kino, bărbatul, devine obsedat de păstrarea perlei în beneficiul familiei.

Un roman scris excelent, o poveste simplă, dramatică, de numai o sută de pagini. Aproape un scenariu de film. S-a şi făcut, de altfel, un film după această nuvelă încă din 1947.

 

John Steinbeck, Perla. Editura Polirom. Traducere din limba engleză de Irina-Ruxandra Popa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO