Ziarul de Duminică

O popularizare îndrăzneaţă a arhitecturii de apărare/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

02.09.2016, 00:00 177

Radu Oltean – Cetăţi, castele şi alte fortificaţii din România. De la începuturi până spre anul 1540. Cu o traducere a rezumatului în engleză de Domnica Macri.

Editura Art Historia

Un superb album, scris şi mai ales desenat, documentat, de către Radu Oltean şi tipărit la propria-i editură, a fost lansat la începutul verii. Volumul este indispensabil pentru toţi cei care vor să cunoască adevărata istorie a ţării noastre. Ce a vrut autorul cu această carte, o spune în Introducere: „În mai toate epocile trecute, cetăţile au fost o prezenţă firească în existenţa societăţilor omeneşti. După epocile lor de strălucire, au urmat, din felurite motive istorice, perioade de declin, apoi chiar de uitare, multe dintre vechile fortificaţii devenind, cu timpul, simple «cariere» de piatră. Abia din veacul al XIX-lea, romantismul a văzut în cetăţi tristele şi pitoreştile rămăşiţe ale unor măreţe şi glorioase vremuri apuse. Şi azi suntem fascinaţi de vechile cetăţi, sub zidurile cărora încercăm sentimente de respect şi copleşitoare emoţii.

Din păcate, prea puţine fortificaţii, cetăţi şi castele au dăinuit, în integraliiatea lor, până în zilele noastre. Se întâmplă, pe de alta parte, ca multe dintre cele care au supravieţuit vicisitudinilor timpului şi au ajuns până în zilele noastre să fie tratate, de persoane şi autorităţi nepăsătoare, cu prea puţin respect. Numeroase astfel de mărturii ale trecutului ajung sa dispară prin ruinare – sau, paradoxal, prin restaurări  ratate.

Am încercat să adun într-o singură lucrare bogat ilustrată cele mai reprezentative monumente de acest tip. Despre subiect s-au scris mii şi mii de pagini. Ceea ce propun eu nu e însă o istorie a arhitecturii de apărare în sens academic. Am evitat discuţiile prea savante despre tipurile şi funcţiile acestei arhitecturi. M-am rezumat doar la cele strict necesare. Evoluţia fortificaţiilor de pe teritoriul României nu se deosebeşte semnificativ de media întregii Europe. Cu diferenţa că marile provincii româneşti au fost influenţate diferit de puterile politice care le-au stăpânit sau doar le-au controlat militar.”

 

Radu Oltean a fost ajutat în demersul său de un număr de oameei cărora a ţinut să le mulţumească: istoricii şi arheologii Bogdan Ciupercă, Oana Damian, Erwin Gáll, Vitalie Josanu, Árpád-Gellért Ladó, Andrei Pogăciaş, Tiberiu Potârniche, Măria Roşu, Adrian Andrei Rusu, Victor Sava, Alexandra Teodor, Ioan Marian Ţiplic, Claudia Urduzia; alţii i-au oferit spre publicare sau doar pentru studiu ilustraţii, fotografii şi hărţi: Emanuel Bădescu, Carmen Bem, Sándor Berecki, Alexandru Bucur, Bogdan Condurăţeanu, Zsolt Csók, Cosmin Giurgiu, Florin Gogâltan, Andreas Lapidum, Andrei Nacu, Daniela Marcu, lonuţ Macri, Bogdan Manta, Oana-Cristina Poledna, Dan Sambra, Aurelian Scorobete, Ovidiu Spânu.

Consultantă ştiinţifică pentru capitolele legate de Evul Mediu transilvănean: Adrian Andrei Rusu. Consultanţă ştiinţifică pentru capitolul Moldova: Vitalie Josanu.

Într-o vreme în care interesul pentru istorie este din ce în ce mai scăzut, o asemenea carte (foarte bogată în ilustraţii şi informaţii) reprezintă „o gură de aer proaspăt”, cum se precizează pe una dintre clapetele copertei.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO