Ziarul de Duminică

O poveste frumoasă despre oameni şi câini/ de Stelian Ţurlea

O poveste frumoasă despre oameni şi câini/ de Stelian...

Autor: Stelian Turlea

08.04.2016, 00:01 209

Amintirile colonelului Lăcusteanu

Editura Humanitas

Text integral, editat după manuscris, cu o introducere de Ion Filitti, note de Radu Crutzescu şi un comentariu istoric de Ioan C. Filitti. „Român verde, conservator, rusofil, de temperament sanguin-coleric – acesta pare a fi, după propria-i mărturisire, ofiţerul de carieră Grigore Lăcusteanu. Se numără printre puţinii care simt nevoia să aştearnă pe hârtie gânduri despre sine, despre familie ori despre lumea în care trăiesc. Vălmăşagul de la 1848, acel «furnicar de crai» în care «toţi am greşit, toţi am suferit», căci «au fost o zăpăcire obştească», are în persoana memorialistului un cronicar atipic. Notele sale vin în răspăr cu istoriografia comunistă care s-a insinuat în societatea noastră vreme de mai multe decenii. Grigore Lăcusteanu, ca ofiţer, e amestecat în revoluţie – pentru a o reprima –, e arestat, scapă şi e gata să se pună în slujba invadatorilor ruşi şi turci. Ceea ce şi face. Până atunci însă urmăreşte cu acuitate evenimentele, restituindu-ni-le cu condeiul unui libretist de operetă.” (Ion Filitti)

 

David Nicholls

Noi

Editura Litera

Traducere din engleză de Mirella Acsente. Un roman despre criza vârstei a doua, criza cuplului, pierderea şi regăsirea iubirii. A fost nominalizat la Premiul Man Booker şi i-a adus lui Nicholls titlul de autorul anului la National Book Awards.

La trei decenii de la începutul relaţiei lor, Connie îl anunţă pe Douglas Petersen că se gândeşte să divorţeze. Totuşi, nu se simte în stare să anuleze călătoria în Europa planificată pentru a încuraja înclinaţiile artistice ale fiului lor de şaptesprezece ani. Iar Douglas, în adâncul fiinţei lui, este convins că acest voiaj le va reaprinde dragostea şi îl va ajuta să-şi refacă relaţia cu fiul său. „Un roman grozav... Nicholls este un maestru al relaţiilor nuanţate. Este, de asemenea, expert în construirea unei poveşti inteligente, aşa cum a dovedit încă din bestsellerul O zi, romanul său anterior.” (Entertainment Weekly)

 

Pino Roveredo

Copile drag

Editura RAO

O mic roman melodramatic care va plăcea multor femei şi le va smulge şiruri de lacrimi. E povestea spusă de o femeie între două vârste al cărei bărbat taciturn moare de cancer, al cărei unic fiu se dedă drogurilor, ajunge traficant, răufăcător şi sfîrşeşte la închisoare, denunţat chiar de mamă care voia să-l protejeze de furia găştilor cărora le datora sume imense şi care se dă de ceasul morţii, vânzând tot ce mai are, pentru a-l salva şi a-i face vizite. Fiul, numit permanent „copiledrag” refuză să-şi mai vadă mama. Într-o clipă lumea se răstoarnă. Marina, eroina, e asemenea oricărei mame curajoase, va face tot ce-i stă în putinţă să-şi salveze copilul drag, până la un gest de iubire extrem şi surprinzător.

 

Tom Egeland

Evanghelia după Lucifer

Editura Allfa

Traducere din limba norvegiană şi note de Adriana Diana Pop. Romanul este un thriller în care se amestecă istorie, simbolistică, demonologie, religie, psihologie.

În 1970, Silvana, fiica lui Giovanni Nobile, profesor de teologie la Vatican, este răpită din ordinul unei secte religioase şi încuiată într-un sicriu. Dacă Nobile nu le predă un pergament vechi de mii de ani, numit Manuscrisul lui Lucifer, răpitorii ameninţă că o vor lăsa pe Silvana în coşciug până la moarte. Patruzeci de ani mai târziu, arheologul Bjørn Beltø descoperă ceea ce pare să fie un fragment din misteriosul manuscris şi se trezeşte din nou ţinta unor atacuri inexplicabile. Singura cale de a scăpa de urmăritori este să dezlege taina manuscrisului şi să aducă la lumină un secret uluitor, păzit cu străşnicie de mai bine de patru milenii. Ceea ce şi face.

 

Liviu Gaspar

Doamna Freud

poeme

Editura Integral

Liviu Gaspar este psihiatru la Haga, unde conduce o clinică specializată în tratamentul depresiilor. A debutat cu un volum de versuri în 1995. „Liviu Gaspar îşi asumă, hipnotic, enunţuri lapidare, în care mesajul e concentrat simbolic precum în poezia japoneză tradiţională (haiku, tanka), peste acest strat al memoriei afective suprapunându-se elementele rezultate din sondarea subconştientului, cu reverberaţiile abisale de rigoare, în căutarea fantasmelor constitutive ale universului interior.” (Dan-Silviu Boerescu) Postfaţă de Angela Furtună. „Călăul/ a plecat din oraş/ nu-i scoateţi masca/ el trebuie să rămână anonim/ acasă are o grădină de trandafiri.”

 

Lucy Dillon

Căţei pierduţi şi oameni singuri

Editura Univers

Colecţia „Ora 11”. Traducere din limba engleză şi note de Celia Ilieş. O poveste de dragoste în care şi oamenii şi câinii primesc o a doua şansă în viaţă. Rachel, o londoneză sofisticată, dar cu o viaţă neîmplinită, primeşte o moştenire bizară de la o mătuşă excentrică: o casă victoriană plină de secrete şi un adăpost pentru câini părăsiţi. În jurul casei şi al adăpostului gravitează o comunitate de oameni care au, poate, la fel de multă nevoie de ajutor ca şi căţeii. Mătuşa Dot ştia cum să le găsească tuturor perechea, oare se va descurca şi Rachel? Şi oare va găsi şi ea ceva ce nici nu ştia că îi lipseşte? Lucy Dillon este o tânără scriitoare britanică. A lucrat în domeniul editorial, a publicat cinci romane şi a fost răsplătită cu Premiul Romantic Novel of the Year în 2010 pentru cartea de faţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO