• Leu / EUR4.7345
  • Leu / GBP5.2361
  • Leu / USD4.2201
Ziarul de Duminică

O premieră mondială: „Scaunele” se joacă la Fabrica de Scaune/ de Claudiu Groza

Autor: Ziarul de Duminica

9 dec 2010 102

Teatrul Independent "Sala Mică" dinCluj, în parteneriat cu Compania Antares România, a prezentatpremiera spectacolului "Scaunele" de Eugene Ionesco, joi, 9decembrie 2010, la sediul Fabricii de Scaune Antares dinCluj-Napoca. A doua reprezentaţie are loc pe 10 decembrie, tot dela ora 19.00. Montarea îi aparţine regizoarei Mihaela Panainte, iarscenografia este semnată de Carmencita Brojboiu. Din distribuţiefac parte actorii Emoke Kato şi Lorand Farkas de la Teatrul Maghiardin Cluj, David Ion Sabău şi alţi 15 colegi ai acestuia, muncitoriai fabricii. "Scaunele" se joacă în cadrul FestivaluluiInternaţional de Teatru "Interferenţe" de laCluj.

"Proiectul s-a născut în urma unei sponsorizări pe care AntaresRomânia şi directorul firmei, Laczko Csaba, au făcut-o pentruutilarea Teatrului Sala Mică. Ideea mi-a venit venind aici, laFabrica de Scaune. M-am bucurat că Csaba a acceptat parteneriatul,pentru că nu sunt prea mulţi oameni de afaceri care să rezoneze laastfel de propuneri", a declarat Mihaela Panainte la conferinţa depresă de prezentare a premierei.

Regizoarea spectacolului a dezvăluit şi cum a ajuns sădistribuie actori amatori în producţia sa. "Iniţial m-am gânditdoar la actori profesionişti, dar în timp ce repetam la fabrică,prin jur se perindau muncitorii, care s-au arătat foarte interesaţide ceea ce făceam noi", a precizat ea. Astfel, a decis capersonajul Marelui Orator să fie interpretat de un muncitor, DavidIon Sabău, secondat de 15 colegi de-ai săi, ca o multiplicare aeroului ionescian. "Sunt actorii cu care am lucrat cel mai bine înîntreaga mea carieră", a punctat Mihaela Panainte. Regizoarea s-adeclarat mulţumită de rezolvarea găsită la Fabrica de Scaune, dupăce căutase un liliputan (pitic) pentru a juca Marele Orator, fărăşansă, însă. "Am întâlnit un pitic care a jucat acum 15 ani într-unfilm de Pintilie, dar când a auzit că montez la Fabrica de Scaune aluat-o la goană", a explicat amuzată Mihaela. Muncitorii care joacăîn spectacol repetă după orele de program şi, conform regizoarei,s-au implicat activ în proiect. "David are o dizabilitatevocal-auditivă, dar este de o expresivitate nemaipomenită, de aceeaam hotărât să-l distribui în Marele Orator", a adăugat ea.

Spaţiul de joc acoperă 2.000 de metri pătraţi, iar muncitoriivor dansa pe muzică de jazz, în scenografia-instalaţie concepută deCarmencita Brojboiu. "Va fi o premieră mondială. Piesa nu s-a maijucat niciodată într-o fabrică de scaune, dar în care nu apare niciun scaun, ci vreo 20 de mii de fragmente de scaune. E un spectacolabstract cu crochiuri de fragmente utilitare", a dezvăluit MihaelaPanainte.

Spectacolul se va juca de zece ori, o dată în fiecare lună. Areo durată de o oră şi jumătate, sala poate găzdui 120 de spectatori,iar biletele costă 25 de lei, respectiv 20 de lei pentru elevi,studenţi şi pensionari.

Pentru memoria comunităţii

Compania Antares România îşi are sediul central în fostatăbăcărie a Fabricii "Clujana", iar Laczko Csaba a dorit săpăstreze câte ceva din personalitatea vechii firme de încălţăminte,legendară în România. "Suntem singurii care au păstrat utilaje dinClujana, care împlineşte anul viitor 100 de ani de la înfiinţare.Am încercat să conservăm cumva memoria oraşului, a comunităţii", aspus directorul Antares. În show-room-ul Fabricii de Scaune suntexpuse 5 utilaje de pielărie, ca nişte obiecte de muzeu, iar înbibliotecă s-au "salvat" reviste şi cărţi de specialitate, chiardin 1880. "Am adunat aceste utilaje şi reviste de la punctele dereciclare, când s-au scos de aici", a precizat Laczko.

Fotografiile au fost realizate de Biro Istvan

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7345
Diferență: 0,0528
Ieri: 4.7340
Azi: 4.2201
Diferență: 0,5983
Ieri: 4.2129
Azi: 5.2361
Diferență: -0,6395
Ieri: 5.2448
Azi: 4.2663
Diferență: -0,0913
Ieri: 4.2801