Ziarul de Duminică

O româncă la concurenţă cu Madonna şi Lady Gaga/ de Paula Herlo

O româncă la concurenţă cu Madonna şi Lady Gaga/ de Paula Herlo

Autor: Paula Herlo

03.02.2012, 00:03 454

A avut un vis pe care azi îl trăieşte. Alexandra Stan a cucerit o lume întreagă cu al ei "Mister Saxobeat", alăturându-se celorlalţi artişti români care au stat săptămâni la rând pe primele locuri în topurile din întreaga lume. În numai un an, o fostă aspirantă la trofeul Mamaia a ajuns să cânte în faţa a mii de oameni. În mica ei Românie de la malul mării a învăţat că succesul se construieşte cu pasiune, munca şi iubire.

Alexandra Stan vine din România şi cucereşte puţin câte puţin lumea întreagă. Piesa care a făcut-o celebră, Mr Saxobeat, s-a vândut în peste un milion de exemplare şi a stat şase săptămâni pe primul loc în faimosul top Billboard din Statele Unite, record atins doar de Madonna sau Lady Gaga.

A fost remarcata de producatorul muzical Marcel Prodan la festivalul de la Mamaia, in 2009. O fata blonda, ingenua si femeie fatala in acelasi timp, cu un timbru special, sigura pe ea, avea sa-i dea lui Prodan certitudinea ca impreuna vor da lovitura. Barul din Constanta a ramas locul in care se intalnesc de fiecare data cand ea se intoarce acasa. Sunt o echipa si fiecare isi stie bine rolul. Cu totii au inteles ca succesul li datoreaza in mod egal, insa cel mai important e faptul ca, in plina glorie, ei au ramas aceiasi.

Prima ei piesa n-a fost chiar un succes, insa urmatoarea, "Lollipop", avea sa o faca vedeta. A semnat un contract cu Mediapro Music si a inceput sa-si promoveze melodia in emisiuni de televiziune. Succesul international l-a cunoscut abia dupa ce Mister Saxobeat s-a raspandit pe internet. "Veneam dintr-o familie normala, cu rate, cu datorii si dupa ce am muncit un an si ceva la o piesa, m-am trezit intr-un hotel de lux unde erau nu stiu cati fotografi si toata lumea era concetrata asupra mea ..." A devenit un star international. FHM UK s-a grabit sa o puna pe coperta, iar MTV a nominalizat-o anul trecut la cateogoria Best european act, unde a concurat cu britanica Adele. In numai doi ani, o simpla aspiranta la trofeul Mamaia s-a transformat in ceea ce astazi se numeste fenomenul Alexandra Stan.

Prinsa in hora, Alexandra joaca cu placere. E ceea ce si-a dorit, e ceea ce visa cand era doar un copil.

La concerte pleaca insotita de Cosmin, caruia fanii ii spun deja Mister Saxobit, si de tatal ei care de opt luni ii este si tour-manager. Si asta pentru ca numai el o intelege in momentele in care de oboseala isi pierde rabdarea, iar tatal admite amuzat ca doar el stie ce-a crescut in casa.

Ca sa simtim macar putin din gustul succesului ei, am insotit-o si la un concert in Luxemburg. Venea din Germania unde cantase in urma cu o seara in fata catorva mii de oameni. Cand am intalnit-o noi, dormise doar doua ore inainte de a pleca spre aeroport si se pregatea pentru o noua zi foarte lunga. Inainte de concert, Alexandra se inchide in camera ei si doarme. In numai cateva ore trebuie sa coboare in holul hotelului unde e asteptata de jurnalisti pentru interviuri.

Relaxata, zambitoare, sigura pe ea si pe ceea ce a devenit in numai an, Alexandra isi traieste faima cu lejeritate, iar asta o face si mai speciala in ochii oamenilor care o intalnesc. Dupa ce se fotografiaza cu ea, jurnalistii vor sa o auda la probele de sunet de dinainte de concert.

Intoarsa la hotel, Alexandra mai are la dispozitie trei ore ca sa se pregateasca pentru ora de emotie, adrenalina, dans. Pe scurt, pentru concert. Perfectionista, atenta la fiecare detaliu si mai ales exigenta cu ea, Alexandra stie ca atunci cand urca pe scena e doar ea si fanii ei.

In back stage e vizitata de un DJ american care mixeaza si pentru Fifty cent.

Parintii sunt cei care ii amintesc de fiecare data cine e, dar mai ales cine nu e. De altfel fiecare intoarcere acasa o aduce cumva cu picioarele pe pamant. "Iubesc Romania, iubesc romanii, iubesc muntii, iubesc Marea Neagra. Sa stii ca am facut baie in Marea Mediterana, in ocean, in Egee, in Adriatica, in multe mari. Si nu se compara niciuna cu marea mea, de la coltul strazii, unde am crescut eu. Si unde ma duceam cu prosopul si cu papucii in picioare!"

Ne-am revazut la Constanta. Acolo, acasa, redevine ea. Copila de la malul marii care se bucura de lucruri simple. O echipa de televiziune din Olanda era acolo pentru ca urmeaza sa primeasca un premiu important.

Alexandra priveste tot acest succes cu relaxare. Se uita spre viata ei ca la un spectatol in care joaca rolul principal. Ii e teama sa priveasca spre cat de departe a ajuns, de teama ca nu cumva se termine totul brusc. In momentele ei de liniste, inca viseaza asa cum facea in copilarie.

Alexandra e unul din milioane de romani care au iesit din rand si care au adus Romania in fata intregii lumi. In numai an, Alexandra Stan a reusit performante la care doar visa cand era un copil. Stie ca putini oameni isi pot transforma visele in realitate, dar mai stie ca a muncit enorm pentru ca astazi milioane de fani din intreaga lume care canta cu ea sa poata sa spuna Romania DA!

Reportaj difuzat in emisiunea "Romania, te iubesc!" din 18 decembrie 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO