Ziarul de Duminică

O situatie suspecta: in Romania se petrec lucruri pozitive

21.10.2003, 00:00 60



La fel ca majoritatea colegilor mei ziaristi, am folosit cea mai mare parte a timpului profesional pentru a semnala lucruri care nu merg "in tara asta trista, plina de umor". Nu din nihilism, nu din placerea dezastrului, ci pentru ca mi se pare stupid sa lauzi o fabrica de suruburi ca face suruburi. A!, daca face cele mai bune suruburi din lume sau macar din Europa de Est - se schimba socoteala. Ziaristul este dator sa scoata in fata exceptia, fie ea pozitiva sau negativa. Or, de unde nu e (pozitiva), nici Uniunea Europeana nu cere. Am criticat, asadar, pe toate tonurile posibile, de la patetismul grav pana la (recunosc) mistocareala, acolo unde mi s-a parut ca e cazul.



Iata insa ca, de la o vreme, au inceput sa mi se intample lucruri pozitive, din categoria acelora care iti dau un strop de placere de a trai. Chiar si in Romania. Ma simt dator sa mentionez cateva dintre ele.



Mi-a lovit unu' masina. Nu prea avea frane. Omul era asigurat la societatea X (nu pot face reclama gratuita, desi in acest caz ar merita). Avusesem, mai de mult, experiente extrem de frustrante cu asigurarile auto, asa ca ma asteptam la tot ce poate fi mai rau. Surpriza totala: constatarea daunelor a durat cateva minute si a fost extrem de corecta, iar banii i-am primit repede, integral, si fara sa stau un minut la coada!! N-am dat nici o spaga!



Recent, telefonul meu mobil a facut o baie. Fiul meu (un an si trei luni) a vrut sa verifice chestia aia cu corpul scufundat intr-un lichid. Asta e. Am desfacut aparatul, l-am uscat cu foenul - degeaba. Mort. M-am dus la un service al marcii respective. Oamenii l-au analizat pe loc, mi-au facut rabdatoare recomandari si au spus ca trebuie dus la laborator pentru curatare si teste. Daca reparatia depaseste o anumita suma, nu va fi facuta fara acordul meu. Lucrarea a fost inregistrata pe calculator, pe fiecare piesa a fost lipita o eticheta cu numarul lucrarii (sa nu existe suspiciuni de inlocuire) si mi-a fost inmanata comanda, explicandu-mi-se cand si la ce numar de telefon pot afla daca e gata. Fara vreun aconto.



Mai adaug macar atat: politetea si serviabilitatea ireprosabile care guverneaza micul magazin din spatele blocului, de unde cumparam una-alta. Oamenii chiar te intreaba ce mai faci si nu e nici o problema daca momentan nu-ti ajung banii.



Sigur, toate astea nu acopera nici 1% din ceea ce traiesc, dar orisicat...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO