Ziarul de Duminică

O vizită la Târgul Moşilor, în 1928/ de Emanuel Bădescu

“Lanţurile” în forma lor de început

O vizită la Târgul Moşilor, în 1928/ de Emanuel Bădescu

Autor: Emanuel Badescu

12.04.2011, 23:33 908

Oameni veseli şi practici, bucureştenii se întâlneau primăvara,"de Moşi" , să facă haz de necaz. Cumpărau te miri ce, uneori penimi­ca toată, dar nu se întorceau acasă până nu-şi cheltuiauultimii bănuţi "pe distracţii".

Se spune că pe locul unde fiii lui Herdan construiseră un felde "Moulin Rouge", în fapt o franzelărie "de lux", se ridica pevremuri o Spânzurătoare... Se pare că execuţiile erau prefaţate şiurmate de manifestaţii de recunoştinţă pentru Vodă, care seîngrijea de sănătatea năravurilor şi de avutul supuşilor săi. Amscris "se spune" fiindcă povestea nu este localizată corect, loculcu pricina fiind în prejma Bisericii Scaune, nu pe "Câmpul luiEiade"!

În anii 1920-1930, trecutul acesta eroic fusese cu desăvârşireuitat. Lumea venea să cumpere şi să petrea­că. Vestea trebuie că afăcut înconjurul Europei, pentru că, din 1924, Societatea Vieneză"Luna Park" va fi prezentă în fiecare an la Moşi cu instalaţiile eimoderne.


Cum se distrau vizitatorii? Priviţi şi dumneavoastră! Ascultaufanfara sau priveau în cutiile numite "cinematograf", conduceau"tro­leibuze", hoinăreau prin spaţiu călare pe "căluşei", curajoşiidrumeţeau - înţepeniţi de groază în cărucioare aparent nesigure -pe culmi­le şi văile abrupte ale "Muntelui rusesc", alţii seminunau de efectul optic produs de stereoscop sau îşi verificauşansa. Apoi, după un pahar de vin rece, îşi aminteau că se cuvinesă mai şi cumpere câte ceva. Dar ce?

Negustorii de oale şi doage au umplut parcă tot câmpul cuprodu­sele lor antipatice. E mai interesant să cheltuieşti aiurea.Dacă obo­seşti, te poţi retrage sub o căruţă. După un somn bun, nustrică să pri­veşti şi să te minunezi de câte ştie "ursul" şi decât de puternic este ursarul, care cutează să înfrunte fiara.

Foamea poate fi potolită cu un pumn de floricele de porumb şi decastane coapte, în acompaniament de cimpoi. Bani sa fie !... Iarăşioale.

Din fericire, Târgul Moşilor oferă şi alte privelişti! Totuşi,nimic nu întrece în fascinaţie "Circul Franzini". La acest gen dereprezentaţie, spectatorii, indiferent de vârstă, sunt copii. Celpuţin trupa de clovni condusă de Ceacanica era în stare să smulgăhohote de râs şi celui mai posac şi "matur" spectator. Ca deobicei, piticii stârnesc interesul prietenilor Albei ca Zăpada,care nu sunt puţini. Iată şi regi în captivitate. Şi un elefantcăruia îi poţi număra coastele. Fără îndoială, circul demoleazăprejudecăţile şi ierarhiile, sfidează imposibilul. Cum este şifiresc, la sfârşitul spectacolului artiştii sunt prezentaţipublicului: eroi anonimi. Dar odiseea continuă.

Cei cu gusturi mai puţin rafinate se distrează "ca la bâlci", cuatât mai abitir cu cât prin apropiere cântă un taraf. În cealaltăparte a Târgului, gimnaştii de la "Arta sportivă" se bucură canişte copii de reuşitele lor. Umblând de colo-colo nu bagi de seamăcă a trecut ziua şi că seara coboară. Unii privesc încă o dresurăde câini, alţii, obosiţi mai mult de griji decât de hoinăreală,deja dorm duşi. Într-o sală se antrenează celebrul boxer GogeaMitu. Cine mai rezistă îşi verifică iarăşi puterea. Şi gata!

Cu părere de rău trebuie să constatăm că, în acea vreme, Moşiinu cunoşteau spectacolul nocturn: becurile electrice se aflau doarla intrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO