Ziarul de Duminică

Octavian Lazăr Cosma - marele premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor/ de Mădălina Cerban

Octavian Lazăr Cosma - marele premiu al Uniunii...

Autor: Madalina Cerban

11.04.2013, 23:58 82

Muzicologul Octavian Lazăr Cosma a primit marele premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) pe anul 2012, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cantacuzino (Muzeul "George Enescu") din Bucureşti. Născut pe 15 februarie 1933, Octavian Lazăr Cosma este muzicolog, profesor şi personalitate a vieţii muzicale româneşti. Este membru corespondent al Academiei Române din anul 2011.

La secţiunea de Muzică instrumentală şi multimedia au fost decernate: premiul pentru lucrare simfonică - lui Călin Ioachimescu, pentru "Concerto for flute and orchestra"; premiul pentru lucrare multimedia - Dianei Rotaru, pentru "Hypnagogia", pentru grup solistic, orchestră de cameră şi sunete preînregistrate; premiul pentru lucrare camerală - lui Carmen Cârneci, "Doiniri", pentru 2 flaute; premiul filialei Cluj - lui Adrian Borza, pentru "If", pentru oboi solo şi calculator interactiv. În cazul subsecţiei de fanfară, premiul UCMR a fost acordat lui Octavian Luncan, pentru "Rapsodia Dorului".

La secţia de Muzică vocală au fost acordate mai multe distincţii. Astfel, premiul pentru lucrare vocal-simfonică a fost primit de George Balint, pentru "Opera MAIISM", premiul pentru lucrare vocal-instrumentală - Alexandra Cherciu, pentru "5 Rondeluri pe versuri de Alexandru Macedonski", premiul pentru lucrare corală amplă - Dan Buciu, pentru "Frica - pe versuri de Marin Sorescu".

Totodată, premiul pentru creaţie didactică (secţia Didactică) a fost primit de Irina Odăgescu Ţuţuianu, pentru "Continuum Y, pentru voce şi pian (orgă)"

La secţia de muzică jazz/ pop, au fost acordate trei distincţii: premiul pentru un grupaj de melodii - Jolt Kerestely, pentru "Anii mei flori de tei", "Lacrima", "Prinţesa mea", "De câte ori", pe versuri de Carmen Aldea Vlad; premiul pentru spectacol - Dumitru Lupu, pentru "Cătun Fericit" (comedie muzicală); premiul pentru muzică de jazz sau muzică instrumentală - Mircea Tiberian, pentru "Inside out" (proiect ce cuprinde partituri, comentarii, analize şi un suport audio).

La secţia de muzicologie au fost acordate: premiul pentru istoriografie - Florinela Popa, pentru "Serghei Prokofiev"; premiul pentru sistematică muzicală - Dinu Ciocan, pentru "O teorie semiotică a interpretării muzicale" (volumul al II-lea, partea I); premiul pentru publicistică - critică muzicală - Alexandru Bădulescu, pentru activitatea publicistică şi pentru volumul "Cultura muzicală pe teritoriul Jud. Prahova în sec. XIX- XX".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO