Ziarul de Duminică

Odalisce, arlechini şi nuduri îl însoţesc pe Iser la Cotroceni

Odalisce, arlechini şi nuduri îl însoţesc pe Iser la Cotroceni

Autor: Pop Ioan

30.03.2011, 15:15 172

Muzeul Naţional Cotroceni inaugurează joi, 31 martie, ora 18.00,expoziţia "Univers cromatic - Iosif Iser", prilejuită de împlinireaa 130 de ani de la la naşterea pictorului Iosif Iser.

Printre lucrările care se regăsesc în cadrul expoziţiei se numără"Cadână în verde" (ulei/pânză), "Odaliscă cu mărgele"(ulei/placaj), "Odaliscă în albastru" (ulei /carton), "Familie detătari" (ulei/pânză), "Doi turci într-o cafenea" (guaşă/hârtie) -1937, "Peisaj din Spania" (ulei/carton), "Portret de spaniolă"(ulei/hârtie), "Spaniolă cu evantai" (guaşă/hârtie), "Arlechin"(ulei/carton), "Balerină" (ulei/placaj), "Femeie cu jacheta galbenăîn fotoliu" (ulei/carton), "Nud şezând (Negresă)" (tehnică mixtă),"Peisaj dobrogean" (acuarelă), "Autoportret" (ulei/carton).

Născut la 21 mai 1881, în Bucureşti, Iosif Iser a urmat şcoalaprimară la Piteşti şi cursurile liceale la Ploieşti. Din anul 1899a plecat la München, unde a studiat la Academia de Artă, iar apoila Paris.

În 1936 a înfiinţat, împreună cu Camil Ressu, Gheorghe Petraşcu,Jean Al. Steriadi şi alţi pictori, gruparea "Arta", iar în 1937 aobţinut Marele Premiu la Expoziţia Internaţională de laParis.
A organizat nenumărate expoziţii, personale şi de grup, atât înţară cât şi în străinătate între anii 1906-1958, iar în 1955 adevenit membru al Academiei Române. S-a stins din viaţă la 25aprilie 1958, după ce în luna martie organizase ultima expoziţiepersonală la Bucureşti.


Universul Iser redat în cadrul expoziţiei este completat cu câtevascrisori autografe ale maestrului adresate prietenilor.
Expoziţia este deschisă publicului în perioada 31 martie - 31 mai2011 şi va putea fi vizitată de marţi până duminică între orele09.30-17.30.
Cu ocazia expoziţiei a fost editat şi un catalog color.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO