Ziarul de Duminică

Omagiu pentru oamenii cartii

Omagiu pentru oamenii cartii
20.05.2010, 16:14 53
Geraldine Brooks este una dintrefericitele revelatii oferite cititorilor de la noi in ultimul an sijumatate: o scriitoare nascuta in Australia (de unde apar prozatoritalentati si mai multe autoare), care a studiat jurnalismul laColumbia University din New York si apoi a fost corespondent depresa in mai multe zone de conflict de pe glob. A publicat doartrei romane: "Year of Wonders" (2001), devenit rapid bestsellerinternational; "March" (2005), distins cu premiul Pulitzer; "Peopleof the Book" (2008), caruia i s-au decernat doua premii pentrufictiune in Australia.
Scriitoarea intra in orizontulcititorilor romani cu ultimul roman publicat, "Oamenii cartii"*), ofoarte frumoasa imbinare de fictiune si document, dedicatabibliotecarilor: omagiu adus "oamenilor cartii" (caligrafi,miniaturisti, restauratori, conservtori si bibliotecari), ca si olamentatie pentru arderea si distrugea cartilor. Ei, oameniicartii, alcatuiesc o confrerie, cea mai frumoasa dintre toate, cedepaseste barierele sociale si etnice, de limba sicultura.
Romanul relateaza povestea uneicarti religioase, "Hagada din Sarajevo", salvata miraculos, ce isidezvaluie treptat istoria fabuloasa, de la prezent spre trecut.Primul plan al cartii o are ca personaj pe Hanna Heath, expert inrestaurare si conservare de manuscrise si carte veche, care vinedin Australia in Sarajevo, face analiza cartii si descopera pefoile ei mici secrete: o aripa de insecta, o pata de vin, cristalede sare, un fir de par alb, fiecare se leaga de un moment din viatazbuciumata a cartii.
Capitolele alternative ceformeaza al doilea plan cuprind diferite episoade care elucideazasecretele Hagadei. Aripa de insecta isi gaseste explicatia prinintamplarile din Sarajevo petrecute in 1940, cand cartea estesalvata de un carturar musulman, Serif Kamal, ascunsa intr-un locunde nimanui nu i-ar trece prin minte sa o caute, o moschee. Altcapitol aduce alt mister - incuietoarea disparuta, in Viena anului1894, cu aspecte de viata intelectuala, cea a burgheziei evreiestiinstarite.
Petele de vin au si ele opoveste, petrecuta in 1609, la Venetia: prietenia si disputa dintreun cenzor al Inchizitiei si un rabin, Judah Arieh, cand sehotaraste soarta cartii, ea trece de la un pastrator la altul siaici se contureaza traseul ei, ca fuga salvatoare in ImperiulOtoman. Cristalele de sare ce au ramas pe foi de la Tarragona, din1492: un caligraf evreu priceput alcatuieste "Hagada" ca dar denunta pentru nepotul sau: scriind textul, traieste o exaltaremistica, el foloseste miniaturile cumparate de la un tanar ce veneade la curtea ultimului emir. Ultima poveste lamureste imprejurarilein care au fost pictate miniaturile.
In toate imprejurarile, "Hagada"se afla in mijlocul unei lumi in care credintele diferite duc latragedii personale si colective: Spania sfarsitului de secol alXV-lea cand regii spanioli hotarasc expulzarea evreilor, Venetiadominata de Inchizitie la inceput de secol XVII si Imperiulaustro-ungar crepuscular de la sfarsit de secol XIX. "Hagada" estesalvata de evrei sau de musulmani ori crestini, ei au in comunpasiunea cartii si respect fata de credinta celuilalt.
"Oamenii cartii" realizeaza unperiplu fabulos prin istorie, intr-o miscare ce merge dinspreBalcani spre tinuturile iberice, coborand in timp din 1996 pana in1480, insotita de ura si de iubire, de sange si de foc, avand carepere semnele descoperite de Hanna (care are si ea o poveste cemerita urmarita...). Combinatie de thriller si fictiune istoricaplina de culoare, romanul cucereste prin omagiul adus celor ce isifac din carte profesie, vocatie si destin.
*) Geraldine Brooks, "Oameniicartii", traducere si note de Sorana Munteanu.
Editura Leda.
ElisabetaLasconi, eseist sicritic literar. Absolventa a filologiei bucurestene (1980),doctorat sustinut in 1998 cu o teza despre Sorin Titel, publicatain doua carti ("Oglinda lucioasa, oglinda aburita", Ed. Amarcord,2000; "Sorin Titel, Ciclul banatean", Ed. Univers, 2000).

Colaborari la revistele "Adevarulliterar si artistic", "Caiete Critice", "Cultura", "Românialiterara", "Viata Româneasca".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO