Ziarul de Duminică

Omul vulcanic: Sorin Dumitrescu

Omul vulcanic: Sorin Dumitrescu

Imagine de la cea mai recenta personala a artistului (eveniment cu patru panouri expozitionale: Biserici, Pasul, Ruina si Coloana), de la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti

17.09.2008, 14:58 788

Printr-o stranie asociere de idei mi-am amintit de acest joc care punea la grea incercare imaginatia, gandindu-ma cum ar trebui sa procedeze cel care ar fi obligat sa personifice prin mima un foarte cunoscut si respectat om al artelor: Sorin Dumitrescu. In aceasta mica dilema, cred ca ar recurge la o derogare de la regulile jocului - sugerarea personajului numai prin miscare, expresie, costumatie - in alt mod de exprimare, tot fara cuvinte, dar chiar mai aproape de subiectul propus: printr-un desen. Un desen sintetic, circumstantiat.
Dupa o indreptatita chibzuiala s-ar opri poate la cea mai expresiva forma asimilatoare: conturul unui vulcan, “le dieu du Feu”.
Construit masiv, piramidal, prin suprapuneri succesive de substanta incandescenta, el nu poate fi nicicum ignorat. Chiar dimpotriva, exercita permanent o fascinanta atractie prin capacitatea de-a fi totodata pretextul unor incitante cercetari, al beneficelor contemplatii, dar si al periculoaselor izbucniri magmatice imprevizibile.
Ar putea fi Sorin Dumitrescu subiectul unei asemenea reprezentari?
Chiar daca jocul este riscant, merita incercat, pentru ca personajul despre care vorbim este, incontestabil, unul aparte in arealul contemporaneitatii noastre.
Aspru si totodata cordial cu cei din jur, generos in fapte si aprig in vorbe, manat de o neliniste secreta care-i sustine spiritul migrator si pasiunea pentru mereu altceva, Sorin Dumitrescu este omul “tuturorposibilitatilor”: desenator, pictor, eseist, editor, manager, galerist, “politolog”, epitrop, curator de expozitii, ziarist, om al cetatii. Pentru ca nu putem uita ca este initiatorul primei galerii de arta romaneasca contemporana, Catacomba, dupa 1989, un editor de prestigiu prin toate aparitiile Editurii Anastasia, pictorul inconfundabil al reprezentarilor iconografice, curatorul unor mari expozitii de arta contemporana romaneasca in strainatate. El este insa, inainte de toate, un artist in deplinatatea creatiei sale, ajuns la un grad de ardere interioara al carei punct de radioasa incandescenta emite fascinante unde.
Pasionat in tot ceea ce face, gandind elevat si rodnic, Sorin Dumitrescu ramane pictorul exercitiilor spirituale care ajung la gestul benefic al “circumscrierii unui mister”.
Cu ani in urma, cu prilejul unei pe-rsonale a artistului, Andrei Plesu afirma ca el este “un martor adevarat al veacului si al generatei sale. El stie ca s-a pictat secole intregi numai <fosnetul> lucrurilor si ca ar trebui cautat acum <freamatul> lor. El stie ca generatiile creatoare ale acestui veac asta incearca, invocand sprijinul harului: sa treaca de la ascultarea fosnetului exterior al lumii la intuitia freamatului interior”.
Asta cauta sa realizeze Sorin Dumitrescu - un incontestabil creator cu har al artei plastice romanesti - omul “vulcanic” de care te apropii cu admiratie, dar si cu grija.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO