Ziarul de Duminică

Opiniile unui clovn, de Heinrich Böll, la Teatrul Luni/ de Any Hariga

Opiniile unui clovn, de Heinrich Böll, la Teatrul Luni/...

Autor: Any Hariga

31.03.2016, 23:51 355

Sîmbătă, 26 martie, şi duminică, 27 martie, la Teatrul Luni de la Green Hours (Calea Victoriei nr. 120), a avut loc premiera spectacolului Opiniile unui clovn, o adaptare după romanul omonim semnat de Heinrich Böll, unul dintre cei mai importanţi scriitori germani de după cel de-al Doilea Război Mondial, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1972. 

Un performance cu Alex Buescu, în regia Ancăi Maria Colţeanu.

 „Sunt clovn sau, denumirea oficială a profesiunii mele, comic” – aşa se prezintă Hans Schnier, artistul nefericit din perspectiva căruia este privită societatea germană din timpul şi de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu un cinism fermecător prin naivitatea pe care o ascunde şi pe un ton de o ironie amară, clovnul lui Böll se implică într-o dispută dinainte pierdută cu laşitatea, dogmatismul şi ipocrizia Germaniei postbelice. Singur în apartamentul său, beat, nefericit, rănit trupeşte şi sufleteşte, dezamăgit în dragoste, Schnier se confruntă cu propriile amintiri: o familie protestantă care-şi trimite fiica în braţele morţii de dragul datoriei faţă de „sfântul pământ german”, o iubită îndoctrinată religios care îl părăseşte sub pretextul nevoii de a respira „aer catholic”. Tuturor acestora, Schnier le opune încrederea neclintită în autenticitatea artei sale, refuzul de a spune altceva decât adevărul şi dragostea pentru o singură femeie.

Heinrich Theodor Böll (1917-1985) este cel de-al doilea scriitor german, după Thomas Mann, distins cu Premiul Nobel pentru literatură (1972). Cu cîţiva ani înainte, în 1967, a primit Premiul Georg Büchner, cel mai important premiu literar al Germaniei. Membru al Grupului 47 şi profund implicat în viaţa publică din Germania postbelică, Böll şi-a asumat, alături de Günter Grass, rolul de con­ştiinţă a generaţiei sale. Cărţile lui, traduse în peste trei­zeci de limbi, sunt încărcate de un umanism puternic şi vorbesc despre vina tragică a poporului german, rănile încă nevindecate ale acestuia şi necesitatea de a privi în faţă un trecut întunecat şi dureros. Născut în Köln, într‑o familie catolică, Heinrich Böll a refuzat să se înroleze în Hitlerjugend, organizaţia de tineret a celui de-al Treilea Reich. A studiat la Universitatea din Köln, dar în timpul războiului a fost înrolat şi a participat la lupte pe teritoriile Franţei, României, Ungariei şi Uniunii Sovietice. A fost rănit de patru ori, iar în aprilie 1945 a fost capturat de armata americană şi trimis într-un lagăr de prizonieri. După război începe să scrie proză şi debutează în 1949 cu romanul Der Zug war pünktlich (Trenul a sosit la timp). Cărţile sale se bucură de succes, dar au parte şi de controverse, în principal datorită temelor abordate, într-o Germanie care nu era deloc pregătită să îşi accepte vinovăţia pentru ororile din al Doilea Război Mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO