Ziarul de Duminică

Orasul si satul

Orasul si satul
22.09.2006, 15:03 1519

La sfarsitul secolului al XIX-lea, in mentalitatea romanului comun satul si orasul apareau nu doar ca doua lumi diferite, ci si ca doua lumi opuse. Literatura vremii pune aceasta mentalitate in relief. Satul era leaganul a tot ce era de valoare, in timp ce orasul se definea ca loc al pierzaniei, unde misunau straini, tot felul de pierde-vara, functionari lenesi, corupti si superficiali, camatari, avocati lacomi...
Orasul era un fel de "precupeata imbracata strident", care vorbea cand romaneste, cand frantuzeste, cand cu accent evreu sau grec, cand cu cine stie ce alta "schimonosire". Orasul era o lume in care nu aveai nici o sansa. Erai pierdut daca nu deveneai la fel ca ea, daca nu iti insuseai "marea arta d-a nu rosi de nimic si de nimeni", cum scrie B.St. Delavrancea in nuvela Parazitii. De nu reuseai sa devii la fel cu lumea de pierzanie a orasului, atunci trebuia s-o parasesti. "E loc... e loc in lume cand vrei sa fii cinstit... Dar incotro?... Oriunde."
Eroii lui Delavrancea fug de oras. Dar daca nu mai pot fugi? Daca vine orasul peste ei, cum se intampla in povestirea Odinioara? Atunci eroii sunt pierduti. Vine drumul de fier peste mahalaua granarilor si in locul belsugului de odinioara raman "case vechi, nespoite, daramate, fara garduri", care marturisesc ca saracia s-a incuibat la marginea Capitalei. Intr-o astfel de mahala, construirea unei scoli "ca un palat frumos, incapator" si a unei biserici la fel de frumoase pare o batjocura a autoritatilor la adresa acestei lumi scapatate in urma modernizarii.
In nuvela Pacat a lui Caragiale, la oras se intampla tot felul de lucruri urate: tanarul seminarist cade in ispita cu o femeie maritata, pe strada lumea adunata ca la circ se distreaza pe seama unui copil bolnav si abandonat, jandarmul injura, prefectul poate fi cumparat...
La polul opus, in satul unde seminaristul devine preot, viata are reguli de morala si curge binecuvantata de Dumnezeu. Daca aceste reguli sunt incalcate fara voie, cei care le-au incalcat nu sunt ridiculizati, ci sanctionati tragic. Duiliu Zamfirescu descrie satul in romanul Viata la tara si orasul in Tanase Scatiu. Diferenta e totala. La tara atmosfera aristocratica din familia Comanestenilor, la oras petreceri vulgare cu nelipsitul Scatiu, la sat oameni cinstiti si cu frica lui Dumnezeu, la oras santaj, afaceri dubioase, lipsa de omenie, prefacatorie, minciuna...
La Sadoveanu, in povestiri ca Martisor, Credinta stramoseasca, Mos Craciun, satul e o lume de basm, unde se pot intalni nu doar datinile de odinioara, ci si personaje mitologice ca Baba Dochia, care se asaza la masa de sarbatoare. In Datorii uitate de Jean Bart, taranii stau in ploaie sub cerul liber, insa orasenilor nu le pasa. Ei sunt preocupati sa organizeze un bal, care, culmea, este de... binefacere.
La toti scriitorii vremii, orasul e spatiul superficialitatii si al lipsei de valoare, iar oraseanul e si el fara valoare, pentru ca nu mai are radacini si atunci pare a nu avea nici trecut, nici viitor. De aceea, pentru C. Stere, ideologul poporanistilor, modelul romanilor nu trebuia sa fie Occidentul, care punea in pericol traditiile si chiar limba romana. Modelul era satul, care mai pastra inca adevaratul suflet romanesc.
Romanii nu cunoscusera in Evul Mediu civilizatia urbana dezvoltata. Si multora orasul le aparea nu doar ca spatiu al schimbarii, ci si ca loc unde erau vizibile contrastele intre saracie si bogatie, intre traditional si nou, intre romanesc si neromanesc.
Este o reactie a scriitorului contra modernizarii? Mai curand e nostalgia romantica intarziata dupa un trecut idilic. Si asa cum in arta, cu I. Andreescu, St. Luchian sau C. Brancusi, se va depasi academismul, la fel se va depasi in literatura - cu Macedonski si Literatorul lui, cu I. Minulescu, T. Tzara sau I. Vinea... - epigonismul posteminescian si samanatorismul. Si se va respira modern. Intr-o realitate traita, iar nu visata. Cu deziluzii de neevitat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO