Ziarul de Duminică

Orchestra Română de Tineret pe urmele lui Wagner în Italia/ de Virgil Oprina. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Virgil Oprina

01.08.2013, 23:47 96

Se spune că Richard Wagner şi-a găsit inspiraţia pentru Parsifal în urma vizitei la romantica Villa Rufolo din Ravelo. 130 de ani mai târziu, în acest spaţiu de un farmec cu totul aparte se desfăşoară un celebru festival de vară.

Am avut şansa de a mă afla alături de muzicienii din Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal pentru concertul de la Festivalul Internaţional de la Ravelo şi am plecat de acolo convinsă că impedimentele de ordin acustic pot fi ignorate de public în condiţiile unui ambient atât de încărcat de simboluri şi de romantism. Aşadar, un concert care se petrece la câteva sute de metri deasupra mării, pe o scenă în aer liber construită deasupra stâncilor, în faţa unui public plasat în amfiteatru pe terasa Vilei Rufolo, va avea succes aproape necondiţionat.

Am avut însă şansa de a asculta concertul Orchestrei Române de Tineret şi în 18 iulie, la Roma, la Auditorium Santa Cecilia, cea mai prestigioasă scenă de concerte din Italia şi una dintre sălile cu cea mai bună acustică din lume, dar şi pe cel din 19 iulie de la Ravelo, în aer liber, petrecut pe scena unuia dintre cele mai importante festivaluri de vară din Europa.

Sub bagheta lui Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret – înfiinţată în urmă cu 6 ani de violoncelistul Marin Cazacu – a prezentat în Italia un program cuprinzând Rapsodia nr. 1 în La major de George Enescu, Burlesca de Richard Strauss, solistă pianista Oxana Corjos (la Roma) şi respectiv Concertul pentru pian şi orchestră de Ceaikovski, solist Barry Douglas (la Ravelo) şi Tablouri dintr-o expoziţie de Mussorgski-Ravel. Programul a fost prezentat şi în avanpremieră la Bucureşti într-un concert extraordinar desfăşurat la Ateneul Român în Festivalul « Vară Magică » organizat de Lanto Communication şi Fundaţia « Prietenii muzicii - Serafim Antropov ».

Pianista Oxana Corjos a revenit pe scena de concert după o absenţă de aproape patru ani într-o manieră entuziasmantă, acordându-se afectiv cu tonusul general al orchestrei. Într-o lucrare precum Burlesca de Richard Strauss, în care complexele de orice fel distonează flagrant cu spiritul lucrării, Oxana Corjos a evoluat într-o manieră personală, temperamentală, fiind în acelaşi timp plină de poezie şi complicitate în pasajele lirice, dar şi cu stralucitoare explozii în porţiunile de virtuozitate, dominând textul cu un mixaj subtil de spirit ludic şi maturitate artistică.

Pe de altă parte, Orchestra Română de Tineret poartă deja marca entuziasmului şi a dedicaţiei pentru performanţă care îi uneşte pe toţi participanţii la actul artistic fie că este vorba despre tinerii membrii ai orchestrei, dirijorul Cristian Mandeal, cel care a format-o din punct de vedere artistic, sau Marin Cazacu, cel care a avut ideea creării ei. În acest spirit, Orchestra Română de Tineret confirmă acum după 6 ani de concerte ale cărei momente de vârf au fost, printre altele, ediţia anterioară a Festivalului Internaţional George Enescu şi prezenţa anul trecut la Berlin ca orchestră invitată în cadrul festivalului internaţional Young European Classic.

Dirijorul Cristian Mandeal are deja în Orchestra Română de Tineret un partener de nădejde un instrument care devine de la concert la concert tot mai expresiv, mai comunicativ şi mai anticipativ în faţa intenţiilor dirijorale, spre satisfacţia publicului, care astfel a putut aprecia arhitecturi sonore pline de rafinament. Cristian Mandeal reuşeşte astfel ca, în compania tinerilor muzicieni, să creeze nu doar performanţă, ci chiar versiuni memorabile.

Pentru turneul în Italia al Orchestrei Române de Tineret, celor doi organizatori li s-au asociat Ministerului Culturii, Institutul Cultural Român, Ambasada României în Italia şi Blue Air. Având în vedere şi noi proiecte internaţionale pentru anul viitor, în viitorul apropiat Orchestra Română de Tineret va evolua pe scenele Festivalului Enescu şi Muzica Lumii de la Sinaia, iar în ediţia 2013 a Festivalului Internaţional George Enescu va apărea pe 8 septembrie, la Bucureşti, într-o formulă în premieră şi anume sub bagheta dirijorului american Lawrence Foster.

 

Fotografii de Virgil Oprina

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO