Ziarul de Duminică

Pactul cu diavolul/ de Stelian Ţurlea

Pactul cu diavolul/ de Stelian Ţurlea
17.02.2012, 00:05 271

Cu aproximativ un an în urmă, am recomandat în această rubrică un roman al unui cuplu suedez. Alexander Ahndoril este un romancier şi dramaturg suedez născut în 1967. A publicat mai multe cărţi de succes, cu care a şi obţinut mai multe premii. Soţia sa, Alexandra Coelho Ahndoril, născută În 1966, este tot scriitoare, autoare, şi ea, a mai multor cărţi apreciate.

Inspiraţi de incredibilul succes al trilogiei "Millennium" a lui Stieg Larsson, au hotărât să scrie o serie de romane poliţiste, au ales un pseudonim, Lars Kepler, un erou principal pe care să-l poarte prin toate romanele lor, inspectorul Joona Linna, şi au publicat primul volum al seriei în 2009. Romanul se numea "Sub hipnoză", s-a bucurat de cronici foarte favorabile şi de un succes imens, la fel de mare ca al lui Larsson, fireşte după ce s-a declanşat o adevărată "vânătoare" naţională pentru descoperirea celor care se ascundeau sub neştiutul pseudonim. Drept care romanul a fost tradus sau era în curs de traducere în 37 de ţări şi publicat deja în câteva sute de mii de exemplare. Inclusiv în româneşte, la Editura Trei, în tălmăcirea minunatei traducătoare Elena-Maria Morogan, aceeaşi care a tradus şi "Millennium". (Pentru cine nu ştie, chiar merită să afle că distinsa Doamnă Morogan a fost, cu decenii în urmă, adică în anii 70-80, într-o situaţie aproape identică cu a autorilor suedezi - a publicat, împreună cu cumnatul ei, sub numele Morogan-Salomie, mai multe romane poliţiste de foarte mare succes).

Acum, aceeaşi editură publică o nouă carte* semnată Lars Kepler, în traducerea aceleiaşi neobosite Elena-Maria Morogan. Thrillerul este la fel de captivant, nu despre tulburări de personalitate, ci despre afaceri murdare şi corupţie la nivel înalt.

La bordul unui vas de agrement care este găsit plutind în derivă în arhipelagul Stockholm, se descoperă o femeie moartă. Se dovedeşte a fi sora lui Penelope Fernandez, o militantă pentru pace şi o figură publică bine-cunoscută. A doua zi, directorul Carl Palmcrona este găsit spânzurat în apartamentul său din Östermalm, un cartier exclusivist din Stockholm. Legătura dintre cele două decese este o fotografie care i-a aparţinut lui Penelope şi în care pot fi văzuţi politicieni cu influenţă şi traficanţi de arme. Până acum, nimic neobişnuit - doar că aceste crime au fost comise pentru a se împiedica răspândirea fotografiei. Nu trebuie să dezvăluim mai mult din trama poliţistă excelentă.

Protagonistul romanului este tot inspectorul Joona. Cartea a fost nominalizată în 2010 pentru premiul "The Golden Crowbar", care se acordă celui mai bun roman poliţist suedez şi a primit unele dintre cele mai elogioase comentarii.

Romanul se cheamă în original "Contractul Paganini". Nu ştiu care vor fi fost raţiunile schimbării titlului în limba română. Dar un comentariu apărut în "Arbetarbladet" pare să-mi ofere o explicaţie "Paganini din titlu se referă la muzicianul despre care se spune că şi-a vândut sufletul Diavolului, în schimbul obţinerii virtuozităţii. Cititorul este gata să-şi vândă şi el sufletul pentru posibilitatea de a citi cartea fără întrerupere, dintr-un foc."

Ar fi suficient de convingător?

*) Lars Kepler - Pact cu diavolul, Editura Trei. Traducere din limba suedeză de Elena-Maria Morogan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO